Jídlo jako kulturní fenomén Známe své spolubydlící? – Mikrobiom a my
Proč jíme to, co jíme, a nejíme to, co nejíme? Proč nám chutná to, co nám chutná? Jak ovlivnilo náboženství naše stravování? Co jedli naši předkové? Co budeme jíst, až všechno sníme? Co jedí muži a co ženy a proč? Prochází láska žaludkem? Jak vznikla naše národní kuchyně a existuje vůbec? Proč nejíme hmyz? Jaké jsou nové trendy ve stravování? Nad těmito otázkami se společně zamyslíme na přednášce, která nabídne pohled na jídlo z hlediska kulturní antropologie. Přednáší Eva Ferrarová.
Eva Ferrarová, foto Tomáš Krist, MAFRA
PhDr. Eva Ferrarová, Ph.D. žila 20 let v Itálii, kde vystudovala cizí jazyky a literaturu a zamilovala se do italské kuchyně. Po návratu do České republiky napsala italskou kuchařku a několik učebnic italštiny a aktivně se zapojila do prosazování ženských práv. V roce 2010 získala doktorát na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde se v současné době zabývá antropologií jídla. Je autorkou odborných článků, knihy «Jídlo pro radost» a spoluautorkou knihy «Zlato a cukr na šlechtickém stole». Ve volném čase se věnuje ekologii, ráda zahradničí a vaří.