Knihy
6. 5. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Klasickou antiutopii, původní českou space operu nebo přednášky slavného hermetika.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Zamjatin, Jevgenij: My

Klasická vědeckofantastická antiutopie. Příběh loajálního člena odlidštěné, zmechanizované společnosti, jejž bolestně probuzené lidské city dovedou až k účasti na vzpouře.

Autor předkládá hrozivou vizi společnosti převedené na čísla a mechanismy, jejíž členové pozbyli dokonce i lidská jména. Hlavní hrdina „jménem“ D 503 je matematik, konstruktér vesmírné lodi, a uspořádání společnosti mu připadá zcela správné a přirozené. To ale jen do té doby, kdy potká nevypočitatelnou a provokující „I 330“. Pod jejím vlivem se zaplétá do podivného spiknutí a nachází v sobě hlubiny citů, které ho zároveň děsí i přitahují. Román je nejstarší z klasických antiutopií, jako je Huxleyho Konec civilizace nebo Bradburyho 451° Fahrenheita a v mnohých motivech je určitým předobrazem Orwellova 1984.

PŮJČTE SI

Larcenet, Manu: Cesta

Komiksová adaptace postkatastrofického příběhu otce a syna potulujícími se zničenou krajinou za lepším životem.

Svět pohltila apokalypsa. Trosky, popel a mrtví lidé. A otec se synem tlačí pustinou nákupní vozík se vším jejich majetkem. Deštěm, sněhem a mrazem kamsi na jih, na pobřeží, snaží se proklouznout mezi kanibaly a divokými tlupami.

PŮJČTE SI

Domská, Marie: Nejasné hranice

Úvodní část sci-fi ságy české autorky.

Původní česká space opera o křehkém soužití dvou odlišných civilizací. V roce 2138 jsou lidé slabou, bezvýznamnou civilizací, slepě tápající na okraji šatchranské říše. Zničehonic se ale jejich nouzový signál ozve z míst, kde by rozhodně neměli být. Vesmírný voják Kchrat se navzdory rozkazu, že má lidskou loď i s posádkou zanechat svému osudu, vydá vrak prozkoumat. Na místě nalezne nejen znepokojivé stopy, které prozrazují, že lidé nemusí být tak nevinní, jak se tváří, ale i jednu přeživší.

PŮJČTE SI

Doležal, Miloš: Maso se stává slovem

Soubor básní, které jsou věnovány památce kněze Josefa Toufara, jenž se stal na počátku padesátých let obětí tažení komunistického režimu proti katolické církvi.

Strhující básnická sbírka, v níž významný publicista, prozaik a především bytostný básník Miloš Doležal, ostrým až surovým básnickým jazykem, zbaveným všech příkras, žaluje snad ještě brutálněji než všechna dosud publikovaná fakta o tragickém osudu pátera Josefa Toufara umučeného Státní bezpečností v roce 1950. Doležalovy básně-dokumenty jsou nevybíravým svědectvím, v němž drsná až na kost odřená slova bez metafor staví do kontrastu s životem, vírou a bolestí. Silnou básnickou výpověď umocňují skvostné barevné ilustrace Jakuba Grece.

PŮJČTE SI

Lasenic, Pierre de: Přednášky pro Eulis-klub, Universalii a Horev-klub

Kniha obsahuje úplné texty dosud známých hermetických přednášek, které mezi lety 1931–1996 vedli českoslovenští martinisté pro Eulis-klub, Horev-klub a Universalii.

Zpřístupňuje tak ucelené jádro československé martinistické tradice. Tyto texty, jejichž existence byla dosud pro většinu hermetiků pouhou legendou, jsou doplněny kompletním faksimilem všech 14 čísel předválečné hermetické Revue Horev a množstvím dokumentárních příloh.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.