Vzácné tisky – podrobné informace

Oddělení vzácných tisků soustřeďuje nejstarší a nejvzácnější tisky knihovny od 15 stol. až do současnosti. Celkově se jedná o cca 18.500 svazků. Nejstarším tiskem je Pražská bible z roku 1488, najdete zde i cca 1300 tisků ze 16. až 18. stol.    

Celý článek
Vladimír Holan

Před čtyřiceti lety zemřel „alchymista slova“ Vladimír Holan (1905–1980).    

Celý článek
Michael Wolgemut

30. listopadu letošního roku si připomínáme 500. výročí úmrtí jedné z největších osobností pozdně gotické a raně renesanční německé kultury, malíře a grafika Michaela Wolgemuta.    

Celý článek
„Kníže vědy“ Alexander von Humboldt

Letošní rok je ve znamení dvojitého výročí německého přírodovědce a geografa Alexandra von Humboldta (1769–1859). Zejména připomenutí zářijového 250. výročí Humboldtova narození je pro sousední Německo výjimečnou událostí. Právě v Německu je Humboldt dodnes váženou a uctívanou osobností, jinde bohužel povědomí o něm neodpovídá jeho významu a zásluhám.    

Celý článek
Melantrichova bible

Letos na jaře uběhlo 470 let od prvního vydání slavné české bible- takzvané Melantrichovy. Okolnosti jejího vzniku jsou poměrně zajímavé – bible vyšla v době tuhé cenzury. Ferdinand I. Habsburský v reakci na proběhlý stavovský odboj ustanovil na několik let jediným tiskařem v Čechách malostranského tiskaře Bartoloměje Netolického.    

Celý článek
strana z  4