Vybíráme
9. 7. 2024, WEBREDAKTOR

O prázdninách se návštěvníci Oddělení pragensií dozvědí, kde se v metropoli nachází možná nejstarší graffiti a který český král byl korunován na radnici.

Publikace o Pražském hradu mj. odhalí, odkud se svážel kámen na stavbu katedrály sv. Víta, kde se na Hradě vyskytuje dlažba z říčních oblázků a kdo ji navrhl. Čeká nás také procházka podle jedné pražské říčky, jejíž jméno jen málokdo vyslovuje správně.

Tip! Půjčte si všechny novinky z Pragensií nebo si projděte náš výběr.

Nové knihy v pragensiích

Meandry Prahy

Průvodce pro děti a rodiče ukazuje Matku měst očima místních obyvatel: spisovatelů, výtvarníků, ale také odborníků přes jídlo. Najdete doporučení na knihkupectví, galerie, dětská hřiště nebo občerstvení. Průvodce pro nejmenší, kačer Karlík, dá tipy na místa, kde si nejlépe pohrají. Jedním z magnetů pro ně může být malba kocoura – možná nejstarší pražské graffiti – vedle Táborské brány na Vyšehradě.

PŮJČTE SI

Ateliér J. Mulač

Tři díly výpravné publikace představují snímky pražských fotografů v závěrečných dekádách monarchie. Před objektivem pózovaly osobnosti kulturního a společenského života, ale také děti první české profesionální knihovnice Kláry Špecingerové, provd. Baušové, které vidíte v úvodu článku. Závěrečný díl publikace dokumentuje i pražské budovy a výstavní expozice.

PŮJČTE SI

Jiří z Poděbrad v Praze

Knížka pojednává o korunovaci Jiříka z Poděbrad na Staroměstské radnici i místech v metropoli s ním spjatých. Čtenáři se mj. dozvědí, podle které povídky V. Brožík na známém školním obraze vymaloval jednotlivé účastníky ceremonie. Projdou si i dalšími místy v metropoli spjatými s králem Jiříkem, např. domem pánů z Kunštátu a Poděbrad.

PŮJČTE SI

Botič v hlavní roli

Kniha o místech, lidech a událostech podél pražského potoku, kterému se kdysi říkalo i Vinný a který býval skoro stejně známý jako samotná Vltava. Mimochodem správná výslovnost názvu toku je měkká.

PŮJČTE SI

Kde jste ještě nebyli

Průvodce obsahuje 107 kratičkých pozvánek na netradiční místa v Praze a jejím blízkém okolí. Tipy na výlety tvoří stručná autorova zkušenost s navštíveným místem a také tzv. „výletnické noty“ (dopravní spojení, trasa, webové stránky, restaurace v okolí).

PŮJČTE SI

Popel Popeleční středy

Vzpomínky na spojenecký nálet na Prahu v únoru 1945. Z území Vinohrad a Nového Města pocházelo procentuálně nejvíc obětí. Při bombardování zahynulo 701 lidí a bylo zničeno nebo poškozeno přes 2500 domů. Vzpomínky se staly základem expozice „Popel Popeleční středy“ v krytu Folimanka.

PŮJČTE SI

Procházka po malostranském hřbitově

Brožura s medailony významných osobností, které jsou pohřbeny na pražském Malostranském hřbitově, a fotografiemi náhrobků. Postát lze nad symbolickým hrobem Mozartových přátel, manželů Duškových, hrobem majitele slavné porcelánky v Horním Slavkově A. E. Haase (zn. Haas & Czjzek), hrobem rodičů J. Nerudy aj. Uvedeni jsou i slavní autoři náhrobků, mj. J. Zítek, J. Malínský nebo V. Prachner.

PŮJČTE SI

Pražský hrad: Srdce českého státu

Rozsáhlá reprezentativní publikace o historii a stavebním a uměleckém vývoji srdce českého státu. Příspěvky 23 autorů jsou zařazeny do čtyř oddílů – Hrad knížecí, Hrad královský, Hrad císařský a Hrad republikánský.

PŮJČTE SI

Pražský hrad kamenný

Kniha přináší informace o tom, jaké druhy kamene byly použity na výstavbu, výzdobu a obnovu architektonických objektů Pražského hradu. Samostatná kapitola je věnována katedrále Svatého Víta.

PŮJČTE SI

Svatojiřský klášter v Praze očima pisatelů doby předhusitské

Svatojiřský klášter byl nejstarším českým ženským klášterem. Již díky svému umístění v srdci Pražského hradu patřil tradičně mezi nejprestižnější ženské řeholní domy střední Evropy. Kniha osvětluje fungování této církevní instituce na základě analýzy čtyř výjimečných pramenů, vzniklých mezi polovinou 14. století a počátkem husitských válek.

PŮJČTE SI

Alois Wierer

Mnoho lidí zná rytiny Jiřího Švengsbíra nebo kresby Cyrila Boudy aj. s pražskými motivy. Méně známý umělec, zachycující Prahu prvních desetiletí 20. století i s její dobovou atmosférou, byl po válce pražský Němec, malíř, ilustrátor a grafik Alois Wierer, kterému je věnována uvedená reprezentativní monografie. Jeho ilustrace najdeme mj. ve vydání Babičky B. Němcové nebo Nerudových Povídek malostranských.

PŮČTE SI

Zaniklé pražské kluby

Publikace mapuje pražskou klubovou hudební scénu především v 90. letech. Texty evokující jejich atmosféru jsou rozděleny do kapitol Legendy (mj. Bunkr), Nostalgie (Petynka aj.), Squaty (Milada aj.) a Kluby vzniklé po r. 2000 (např. Rybanaruby).

PŮJČTE SI

Výběr a text Václav Drašnar, Oddělení pragensií

Mohlo by vás zajímat

Foto v perexu: Děti Kláry Špecingerové, provd. Baušové, první české profesionální knihovnice; r. 1897; ateliér J. Mulač.