Vybíráme
28. 6. 2024, WEBREDAKTOR

Knižních tipů na léto je všude plno. Odpočiňte si u prohlížení pozoruhodných fotografií ve třech obrazových publikacích, které nedávno dorazily do Hudebního oddělení Ústřední knihovny.

Depeche Mode by Anton Corbijn

Nirvana, Nick Cave and the Bad Seeds, U2, Arcade Fire, ale především Depeche Mode jsou kapely, které si nechaly o nizozemského fotografa a režiséra Antona Corbijna natočit videoklipy ke svým písním. Právě s Depeche Mode má ale autor snímků jako Control či Nejhledanější muž nejdůvěrnější vztah. Když byla slavná synth-popová kapela v roce 2020 uvedena do Rokenrolové síně slávy, frontman kapely Dave Gahan prohlásil: „Chtěl bych poděkovat Antonovi Corbijnovi za to, že se objevil ve správný čas na správném místě a povedlo se mu udělat z nás cool vypadající kapelu.“ Corbijn kromě klipů pořídil mnoho slavných fotografií kapely i jejich jednotlivých členů, je podepsán pod obaly alb i koncertní scénografií. To vše najdete v knize, která na více než 500 stranách nabízí přehlídku těch nejznámějších vizuálů z dílny Corbijn + Depeche Mode.

PŮJČTE SI

Kománková, Jana: Radio 1

Historie prvního českého unikátního soukromého rádia vyprávěná z velké části pomocí dobových fotografií, programů a plakátů. Vše začalo na podzim v roce 1990, kdy během výstavy Totalitní zóna v podzemí bývalého nechvalně proslulého Stalinova pomníku v Praze vysílala tehdy ještě pirátská rozhlasová stanice s příznačným názvem Stalin. Po mimořádném ohlase na první ne státem zřizované vysílání se nové rádio, již pod názvem Radio 1, naplno rozjelo na jaře následujícího roku. Více jak třicet let trvající historii neobyčejné stanice, ve které se o proud vysílání starají jednotliví hudební moderátoři/dramaturgové nezávisle na hitparádách, popisuje Jana Kománková, která na stanici sama působí již od roku 1993. Výsledná publikace je tak dílem kronikou a dílem osobními vzpomínkami autorky a jejích spolupracovníků.

PŮJČTE SI

Trunk, Jonny: Audio erotica

Pro jednoho může být vzrušující listovat pánským časopisem, pro druhého listovat starými brožurami nahrávacích a technologických společností. Tím druhým je v tomto případě audiofil Jonny Trunk a jemu podobní: Milovníci reproduktorů, přehrávačů a prvotřídních hi-fi sestav z let 1950–1980. Kvalitní skeny brožur více jak 100 společností, z nichž mnohé jsou dodnes světoznámé (Philips, Sony, JBL, Braun…) a jiné zase obskurní a zapomenuté, doplňuje autor komentáři faktografického rázu. O něco osobnější je rozsáhlejší introdukce, která především mladší čtenáře poutavě uvádí do dobového kontextu.

PŮJČTE SI

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační obrázek Pixabay.com.