Vybíráme
30. 5. 2024, WEBREDAKTOR

200 let od narození a 140 let od smrti. Dvojité výročí Bedřicha Smetany reflektují i květnové novinky Hudebního oddělení Ústřední knihovny. Smetanu doplňuje letos 80letý Václav Neckář a mohutný výbor textů kulturního kritika Marka Fishera.

Kosatík, Pavel: Bedřich Smetana

K biografiím T. G. Masaryka, Jana Masaryka, Olgy Havlové, Věry Čáslavské a mnoha dalších přidává spisovatel Pavel Kosatík i tu o Bedřichu Smetanovi. Na Smetanu nahlíží jako na umělce světového formátu, jehož hudbě bránila v rozletu nálepka národního skladatele, kterou mu v minulosti přiřkli někteří jeho současníci a v první polovině 20. století Zdeněk Nejedlý se svými stoupenci. Byť současné muzikologické literatuře o Smetanovi Kosatík nevěnuje tolik pozornosti, vytváří čtivý a empatický portrét letošního oslavence pro čtenáře z 21. století. Kosatíkova popularizační monografie vznikla z popudu muzikologa Aleše Březiny, který v českém veřejném prostoru postrádal velkou smetanovskou biografii.

PŮJČTE SI

Neckář, Václav: Všechny moje války

Smetana by svým životopiscům ulehčil mnoho práce, kdyby se ke stáru pustil do sepisování autobiografie. Václav Neckář takovou chybu neudělal. Svižně psané paměti sledují jeho hvězdně rozjetou kariéru 60. let, kdy na sólové dráze i s triem Golden Kids oslňoval publikum na koncertech i před obrazovkami ve svých filmových rolích. Neckář se nevyhýbá ani méně hvězdným tématům z let normalizačních a také z let porevolučních, kdy musel začít jakoby od nuly (kapitola s příznačným názvem Sametová bezradnost). Poslední kapitoly se týkají mrtvice z roku 2002 a pomalého, avšak úspěšného comebacku, se kterým je spojená píseň Půlnoční a následující dvě nová alba.

PŮJČTE SI

Fisher, Mark: K-punk

Mark Fisher alias K-punk byl vlivný britský kulturní teoretik a kritik. Jeho břitký styl kombinující literární talent, satirické aforismy, analytické a filosofické sondy i specifický jazyk internetových blogů nultých let nadchnul celou řadu čtenářů a ostatních publicistů, kteří se k němu často hlásí, a to i v českém prostředí, kde vyšel menší výběr jeho textů. Anglický originál obsahuje více jak 700 stran plných úderných a podnětných textů o filmu, popkultuře, knihách, hudbě, politice, psychickém zdraví a dalších tématech. Fisherovy texty, ve kterých se potkává Batman s Deleuzem či Joy Division s Lacanem, dokážou zaujmout fanoušky vysoké kultury, popkultury, filosofie i politiky.

PŮJČTE SI

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační obrázek Pixabay.com.