Knihy
23. 9. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Nová vydání knih Olivera Sackse, Pavla Kohouta nebo Julese Verna.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Sacks, Oliver: Muž, který si pletl manželku s kloboukem

Americký neuropsycholog a spisovatel ve svých klinických povídkách líčí s hlubokým pochopením a soucitem příběhy lidí postižených různými neurologickými poruchami.

Každé vyprávění je doplněno dovětkem, odborně vysvětlujícím příslušné onemocnění. Kniha je souborem nevšedních příběhů i zajímavým svědectvím o povaze různých psychických poruch.

PŮJČTE SI

Kohout, Pavel: Taková láska

Soubor příběhů, které se mohly stát, dějí a některé se možná budou dít, jak napovídá podtitul knihy význačného českého autora.

Pro spisovatele a dramatika Pavla Kohouta psát znamená žít. A tak celý život střádá, promýšlí, přetváří a klade na papír nejrůznější příběhy, z nichž se rodí jednou romány, jindy divadelní hry, jindy třeba jen novinové povídky. Ať už jde o několikasetstránková díla nebo menší žurnalistické útvary, lze snad o všech říct, že tak či tak – vážně, s humorem či nadsázkou – odrážejí velká lidská nebo společenská dramata. Platí to i o této knížce, která je jakýmsi kaleidoskopem příběhů, v němž se zrcadlí pestrobarevné střípky z proudu života a víru dějin.

PŮJČTE SI

Verne, Jules: Ves ve vzduchu

Román francouzského klasika z jeho obsáhlé série Podivuhodné cesty líčí dobrodružnou objevitelskou výpravu do Afriky. Českým čtenářům je známý i v jiném překladu pod titulem podivuhodné setkání v džungli.

Román líčí dobrodružnou cestu expedice Francouze Maxe Hubera a Američana Johna Corta, kterou podnikli z města Libreville ve Francouzském Kongu k řece Bahar-el-Abiad. Na zpáteční cestě narazí výprava na neprostupný les, u kterého je napadena stádem divokých slonů. Své životy zachrání pouze útěkem za neprostupnou hradbu stromů. V lese naleznou řeku a na jejím břehu vor a předměty, které patřily nezvěstné výpravě doktora Johansena. Ten navázal na výzkumy amerického badatele Garnera, jenž podnikl výzkumy opičího zvukového projevu. Natáčel opičí skřeky na fonografické válečky a zkoumal opice také přímo v Africe, aniž však dospěl k významnějším výsledkům. Profesor Johansen se tehdy vypravil po řece Ubarri do nitra Afriky, kde se ztratil. Max Huber s Johnem Cortem brzy nečekaně narazí přímo na „chybějící článek“ mezi opicí a člověkem. A nepůjde o setkání příjemné.

PŮJČTE SI

Binar, Ivan: Ve vzduchu a na vodě

Veršované leporelo seznamuje děti s různými druhy ptáků.

Ptactvo nebeské je neposedné a nepolapitelné. Ptáček se kolem nás a nad námi jen mihne – a je v trapu! Jakpak si ho má prohlédnout dítě, které se prohání po chodníku na odrážedle? Jak jinak než v knížce na obrázku. Tam se může na každého ptáčka pěkně zblízka podívat a brzy dokáže pojmenovat nejen sýkorky a kachny, ale třeba i ledňáčky, straky nebo kormorány a zamávat jim na procházce, když se potkají…

PŮJČTE SI

Walsh, Roger N.: Svět šamanismu

Kniha se zabývá historickými, kulturními a duchovními aspekty šamanismu, zkoumá jeho praktiky, víru a vliv v různých společnostech.

Věnuje se vztahu mezi šamanismem a moderními psychoterapeutickými metodami, přičemž zdůrazňuje potenciál šamanských technik pro osobní rozvoj a léčení. Zahrnuje příběhy jednotlivců ovlivněných šamanskými zážitky a nabízí moderní výklad tradičních šamanských učení a praktik.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.