Vybíráme
25. 9. 2024, WEBREDAKTOR

Festival bezpečného internetu startuje v říjnu také na našich pobočkách.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) se od října již tradičně zapojí do Evropského měsíce kybernetické bezpečnosti a spouští Festival bezpečného internetu. K iniciativě se letos připojí také Městská knihovna v Praze spolu se svými partnery: Digitální vnuk, Právě teď! o.p.s.iTcan.

Po celý říjen se můžete účastnit bohatého programu zaměřeného na bezpečné používání internetu a prevenci před virtuálními hrozbami. Sérii přednášek a workshopů jsem pro vás připravili napříč celou sítí poboček Městské knihovny v Praze. Vstup na akce je zdarma, adresu pobočky zjistíte kliknutím na její název.

Akce na pobočkách

Benefity používání internetu

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 2. 10. 2024 | 15:00
Přednáška se zaměřuje na praktické využití internetu v každodenním životě. Představí možnosti online nákupu potravin, komunikace s úřady, objednávání léků a lékařských služeb, zapojení do zájmových skupin a sledování zpráv. Dále se dozvíte o online komunikaci, poslechu hudby, podcastů a audioknih, a také o možnostech online nákupu a rezervací. Přednáška je určena pro ty, kteří chtějí zjistit, jak může internet usnadnit jejich každodenní život.

Bezpečně online: nakupování a platby na internetu

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 8. 10. 2024 | 13:00
Za pomocí chytrých technologií se snažíme usnadňovat si každodenní život, jak to jen jde. Na internetu si můžeme vybírat zboží, nakupovat potraviny nebo prodávat to, co už nepotřebujeme. Jak tyto činnosti provádět co nejbezpečněji, na co si dát pozor a čeho se úplně vyvarovat? Na tyto otázky odpoví Ing. Hana Čepová, MBA. Pozor! Je třeba si rezervovat místo na telefonním čísle +420 222 113 387, e-mailové adrese: dilna@mlp.cz nebo osobně v Dílně Ústřední knihovny.

Bezpečný pohyb na internetu

Kde: Smíchov
Kdy: 9. 10. 2024 | 18:00
Internet se vedle fyzického světa stal neoddělitelnou součástí našeho života. Denně ho využíváme v práci, na zábavu, nebo řešení každodenních úkolů. Pohyb ve virtuálním prostoru sebou však nese mnohá rizika a my musíme čelit vynalézavým podvodníkům. Jak se před nebezpečnými jevy a online útoky chránit, na to odpoví Ing. Hana Čepová, MBA.

Bezpečný internet

Kde: Malešice a Zahradní Město
Kdy: 9. 10. 2024 | 14:00 (Malešice)
Kdy: 23. 10. 2024 | 14:00 (Zahradní m ěsto)
Praktické tipy pro bezpečnost v online světě. Bezpečnost e-mailů, SMS, telefonátů, jak rozpoznat podvodné inzeráty a reklamy, jak ověřit uživatele přes smartphone, bankovní identitu a co dělat, pokud jste se stali obětí podvodu. Jak vytvořit silná hesla a jaká jsou práva spotřebitele při online nákupech.

Digitální detox

Kde: Školská
Kdy: 10. 10. 2024 | 17:00
Přednáška na téma digitálního detoxu, wellbeingu a balancování on-line a off-line života se zaměří na praktické strategie, jak si udržet zdravý vztah s technologiemi v dnešní digitální době. Účastníci se dozví, jak nadměrné používání elektronických zařízení ovlivňuje psychické i fyzické zdraví, a jaké jsou osvědčené metody pro zlepšení wellbeingu prostřednictvím digitálního detoxu. Přednáška nabídne návod, jak nalézt rovnováhu mezi virtuálním a reálným světem, a pomůže posluchačům vytvořit si zdravější a udržitelnější každodenní návyky. Maximálně 16 účastníků. Je třeba si rezervovat místo na telefonním čísle +420 770 130 208, e-mailové adrese knihovna@mlp.cz nebo osobně v pobočce.

Bezpečnost na internetu

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 15. 10. 2024 | 14:00
Přednáška je zaměřena na informování o různých aspektech online bezpečnosti. Přednáška pokrývá témata jako jsou bezpečnost e-mailů, SMS, telefonátů i podvodné inzeráty a reklamy. Dále se dozvíte tipy na zvýšení bezpečnosti, jak ověřit uživatele přes smartphone, bankovní identitu a co dělat, pokud jste se stali obětí podvodu. Přednáška také poskytne informace o vytváření silných hesel a právech spotřebitele při online nákupech. Tato přednáška je určena pro ty, kteří chtějí zvýšit své porozumění a dovednosti v oblasti online bezpečnosti.

Digitální vnuk: bezpečnost na internetu

Kde: Velký mlýn
Kdy: 16. 10. 2024 | 14:00
Digitální komunikace a sociální média – Objevte svět sociálních médií a moderní digitální komunikace, včetně tipů, jak efektivně komunikovat online a udržovat kontakt s rodinou a přáteli.

V klidu online – IT bezpečnost pro každého

Kde: Dům čtení (Ruská)
Kdy: 24. 10. 2024 | 17:00
Rádi byste se naučili, jak chránit své soukromí při používání počítače a internetu? Připojte se k naší přednášce o IT bezpečnosti pro běžné uživatele! Přijďte a získejte užitečné tipy a triky, jak chránit sebe a své zařízení online. Přednáší Jan Randa ze společnosti iTcan.

Mohlo by vás zajímat

Akce jsme připravili ve spolupráci s organizacemi: Digitální vnuk, Právě teď! o.p.s. a iTcan.

Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.