Vybíráme
26. 9. 2024, superadmin

Divadelní a filmové oddělení na podzim připravilo přednášky a workshopy ve spolupráci s Tetrologickou společností. Nezapomínáme na další projekci z cyklu KineDok.

V říjnu jsme připravil další blok přednášek, workshopů a filmových projekcí ve spolupráci s Teatrologickou společností, Slovenským institutem v Praze, Wikimedií ČR a Institutem dokumentárního filmu. Co vás čeká? Přednáška o středověkém chrámovém dramatu od Kateřiny Vršecké. V rámci workshopu Teatrologické společnosti vás zástupci Wikimedia ČR provedou procesem tvorby wikipedických hesel. Do třetice se můžete těšit na přednášku Nadeždy Lindovské o A. P. Čechovovi a slovenském divadle. Říjnová projekce z cyklu KindeDok přinese film BLIX NOT BOMBS.

Akce se konají v budově Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstup zdarma.

Scénická poznámka středověkého chrámového dramatu

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 3. 10. 2024 | 17:00
Další cyklus přednášek Teatrologické společnosti zahájíme středověkým tématem. V přednášce bude představena stejnojmenná monografie, v níž autorka shrnuje svůj dlouholetý průzkum latinských scénických poznámek středověkých náboženských her. Autorčina analýza se zaměřuje především na formální aspekty středolatinských scénických poznámek, tj. na jejich podobu, jazyk, účel a funkci v kontextu středověkého textu a performance. Přednáška bude sondou nejen do opomíjené tematiky rubrik a textové podoby středověkého dramatu, ale současně i do některých inscenačních konvencí a scénických aspektů liturgického divadla, které jeho scénické poznámky odhalují.
Mgr. Kateřina Vršecká, PhD., vystudovala obory latinský jazyk a literatura a divadelní věda na FF MU v Brně a později doktorské studium u profesorky Evy Stehlíkové. Je pracovnicí Oddělení středolatinské lexikografie při Kabinetu pro klasická studia Filosofického ústavu AV ČR, kde je spoluautorkou Slovníku středověké latiny v českých zemích. Kromě středolatinské lexikografie se zabývá středověkým náboženským dramatem a divadlem.

Divadlo a encyklopedie

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 11. 10. 2024 | 9:00
Jak se tvoří encyklopedické heslo? V čem se odlišují principy v tvorbě hesel na Wikipedii a v akademických projektech? Potřebujeme vlastně encyklopedie tvořené akademiky? A kterým zdrojům (ne)věříme? V rámci workshopu Teatrologické společnosti nás zástupci Wikimedia ČR provedou procesem tvorby wikipedických hesel. Zástupci Kabinetu pro studium českého divadla IDU poté představí dlouhodobý projekt Česká divadelní encyklopedie. Společně si formou skupinové práce zkusíme vyhledat zdroje k tvorbě slovníkového hesla a zaměříme se na pravidla, jak kriticky pracovat s informacemi. Závěrem proběhne moderovaná diskuse o úskalích a perspektivách encyklopedických projektů. Kapacita workshopu je omezena. Účast je zdarma. Pro účast na workshopu je třeba se registrovat přes Google formulář.
Ilustrační obrázek: Ferenc Futurista paroduje Wildovu Salome, uváděnou 1905–16 v Národním divadle, 1912, fotograf neuveden. Sbírka Kabinetu pro studium českého divadla, IDU. Publikováno se svolením.

A. P. Čechov ve slovenském divadle / Hráme Čechova!

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 24. 10. 2024 | 17:00
Přednáška vychází z publikace Hráme Čechova! (VŠMU, 2023), věnované historii a proměnám inscenování her Antona Pavloviče Čechova ve slovenském divadle. Přiblíží, jak a kdy se Čechov dostal na slovenská jeviště, jak se měnila interpretace jeho her, co způsobila ve 20. století tzv. mchatovská tradice, jaký dosah měly inscenace Čechova na rozvoj slovenského divadla, jak se změnil přístup k ruskému dramatikovi ve 21. století a které osobnosti se nejvýrazněji zapsaly do čechovovské linie slovenského divadelnictví. Těžiště knihy tvoří 18 rozhovorů se slovenskými divadelníky a divadelnicemi o jejich zkušenosti interpretace Čechova. Na dialogický princip publikace naváže druhá část přednášky, do které se zapojí dramatik, dramaturg a pedagog Peter Pavlac a režisér Marián Amsler.
Prof. PhDr. Nadežda Lindovská, PhD. působí na Katedře divadelních studií Divadelní fakulty VŠMU v Bratislavě. Dlouhodobě vědecky reflektuje tři tematické okruhy: ruské divadlo a drama, ženy v divadle, historie a současnost slovenského divadla. Do kulturních dějin navrátila první slovenskou divadelní režisérku Magdu Husákovou-Lokvencovou, spoluvytvářela koncepci výzkumně-publikačního projektu 100 rokov Slovenského národného divadla, kontinuálně věnuje pozornost dramatické tvorbě A. P. Čechova.

KineDok: BLIX NOT BOMBS

Kde: Ústřední knihovna – Divadelní a filmové oddělení
Kdy: 30. 10. 2024 | 17:30
Druhé promítání ve spolupráci s projektem KineDok v prostoru Divadelního a filmového oddělení v podobě filmu režisérky Grety Stocklassy umožní zamyslet se nad dalším aktuálním tématem. Válka a mír, události, které vedly k současnému stavu a role jedince v politických dějinách. To vše obsahuje portrét muže, který měl za úkol coby inspektor zbraní hromadného ničení pro OSN zjistit, zda Irák disponuje zbraněmi hromadného ničení.
KineDok je projektem Institutu dokumentárního filmu. Projekt je realizován s finanční podporou Kreativní Evropy MEDIA, Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultury a Magistrátu hl.m. Prahy. Účastí na akci dává návštěvník svolení k fotografování a audiovizuálnímu záznamu své osoby pro promo účely projektu KineDok.

Mohlo by vás zajímat

Loga partnerů






Ilustrační obrázek v perexu: Pixabay.com.