Vybíráme
16. 10. 2024, superadmin

Ocenění MARK pro kreativní a aktivní knihovníky a knihovnice, kteří přispívají k rozvoji oboru, je každoročně udělováno u příležitosti Týdne knihoven.

Ocenění pro Michala Jokeše a DOK16

Máme v Městské knihovně v Praze radost, že letošní ocenění si v Zrcadlové kapli Klementina převzal vedoucí „naší“ sousedské dílny DOK16 Bc. Michal Jokeš. Ocenění uděluje Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR, záštitu převzalo Sdružení místních samospráv. Michal do Městské knihovny v Praze nastoupil v roce 2019 a jeho hlavním úkolem bylo otevřít dílnu DOK16 na tzv. smíchovské náplavce, což se podařilo v červnu roku 2020.


Ministr kultury Martin Baxa a oceněný Michal Jokeš

Krátce po otevření vedly tabulku účasti akce. Program tvoří řemeslné workshopy, tvořivé kurzy (jako linoryt nebo kolážování), tematické přednášky, ale i kulturní akce a pořady pro školy a školky. Postupně rostla i návštěvnost v běžné otevírací době a teď už toto využití dílny jasně dominuje. „DOK16 je všestranná dílna, kde se dá dělat všelicos od renovace židle přes vyřezávání loutek až po výrobu vlastní skříně na míru. Lidé velmi oceňují, že kromě technického vybavení jsou v dílně i lidé, kteří dokáží poradit,“ přibližuje posun ve službách dílny čerstvý MARK Michal. Nejvýraznější aktivitou DOK16 je zapojení do pražské i české maker komunity. DOK16 můžete pravidelně potkat na veletrhu MakerFair. Na náplavce pak pořádá Festival otevřených dílen.

Čím se v DOK16 baví právě teď?


Michal Jokeš

Aktuálně jsme úplně nejvíc zamilovaní do projektu, který jsme si v rámci DOK16 sami pro sebe vymysleli a realizovali. Odlili jsme si z betonu umyvadlo, s přestávkami na tom po kouscích děláme už od Vánoc a s výsledkem jsme zatím moc spokojení. Z hlediska přidané estetické hodnoty jsou pak bezkonkurenční workshopy čalounění křesel, kdy z ošoupaného čehosi vzniká čistá nádhera. Velké projekty prostě táhnou, teď třeba si tu jedna paní učitelka dělá skříňku pro děti do třídy. Ale pro každého znamená velký projekt něco jiného. My v DOKu máme vždycky největší radost, když tu vznikne něco, co na začátku vyvolávalo pochyby, že vůbec půjde zvládnout. Pomáhat lidem realizovat si své představy, to je náš největší projekt,“ dodává Michal.

Připravila Lenka Hanzlíková, tisková mluvčí.

Mohlo by vás zajímat

Sousedská dílna DOK16 byla v nově zrekonstruovaných kobkách na smíchovské náplavce (Hořejší nábřeží) otevřena v červnu roku 2020. Nyní je DOK16 základem současné sítě kreativních center Městské knihovny v Praze (DOK16, Atelier, Kreativní centrUM) a i díky vedení a inovacím Michala Jokeše se stala oblíbeným místem v komunitě lidí, kteří rádi věci vyrábějí vlastníma rukama. Přesah DOK16 je i zahraniční. Profesní vztahy jsou navázány například s fablabem bratislavského Centra vedecko-technických informácií SR.

Aktivity knihovní sousedské dílny je možné sledovat na www.mlp.cz/dok16 a www.facebook.com/dok16.