Vybíráme
17. 10. 2024, superadmin

Cyklus přednášek portálu České galerie, z.s.o různých podobách výtvarného projevu na podzim v Ústřední knihovně.

Od léčivého vlivu komiksu, přes Váchalovo čtenářství až ke vztahu moedrního umění a arterapie. Akce se konají v budově Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstup zdarma.

Komiks jako terapie

Kde Ústřední knihovna – Záliv
Kdy 23. 10. 2024 | 17:30
Vstupné zdarma
Stále častěji se setkáváme s autobiografickým komiksem, který kromě předání zkušenosti a rozšíření obzorů čtenářů prý slouží také jako katarze pro autora. Je tomu skutečně tak? Jaký má na autora dopad sdílení vlastních zážitků? Je autobiografie terapií a co si o tom myslí autorovi nejbližší? Tyto otázky se pokusí zodpovědět autorka Srdcovky, komiksové knihy o toxických vztazích. Přes osobní zkušenosti se dostaneme i ke čtenářským tipům, ukázkám, jak tento žánr vypadá v zahraničí a nasdílíme rady pro ty, kteří by se rádi pustili do vlastního komiksu. Přednášející: Štěpánka Jislová.

Josef Váchal čtenář

Kde: Ústřední knihovna – Záliv
Kdy: 6. 11. 2024 | 17:30
Vstupné zdarma
Je známou skutečností, že Josef Váchal (1884–1969), známý český výtvarník a spisovatel, byl nejen tvůrcem autorských knih, ale celý život také vášnivým čtenářem. Tematická škála jeho četby a zájmů byla velice rozsáhlá až bezbřehá. Ke knihám, které vlastnil, si od mládí pořizoval soupisy. O četbě knih si často vedl záznamy ve svých denících, psal v korespondenci a odkazoval na ně ve svých textech. Váchal si samozřejmě také knihy půjčoval, mj. byl pilným návštěvníkem Městské knihovny v Praze. Přednáška představí osobnost umělce skrze jeho čtenářskou zkušenost, proměňující se obsah jeho knihovny a zmíní i vliv četby na jeho vlastní tvorbu. Přednášející: PhDr. Hana Klínková.

Arteterapie a moderní umění

Kde: Ústřední knihovna – Záliv
Kdy: 13. 11. 2024 | 17:30
Vstupné zdarma
Arteterapie představuje unikátní přístup, jenž umožňuje prostřednictvím výtvarného projevu rozvíjet sebereflexi, posilovat psychickou odolnost a podporovat léčebné procesy u jedinců s různými psychickými obtížemi. Napomáhá zpracování emocí, zmírňování stresu a posilování kreativity bez ohledu na umělecké schopnosti. Přednáška poukáže na propojení arteterapie s moderním výtvarným uměním. Modernismus, jako převratný směr v dějinách umění, přinesl nové formy výrazu a osvobodil umělce od tradičních estetických pravidel. Tento posun měl hluboký význam i pro arteterapii, která čerpala a dál čerpá z inovativních přístupů moderního umění k vyjádření emocí, myšlenek a vnitřních prožitků. Přednášející: PhDr. Milan Pech, Ph.D.

Mohlo by vás zajímat

České galerie, z.s.
Spravujeme portál www.ceskegalerie.cz , kde informujeme o aktuálních výstavách v České republice a v blízkém zahraničí. Píšeme recenze o uměleckých výstavách, natáčíme rozhovory a dokumenty s výtvarnými tvůrci. Spolek je uznán jako zaměstnavatel na chráněném trhu práce a vytváří pracovní místa pro lidi se zkušeností s duševním onemocněním. Podporujeme tvůrce, kteří si v životě prošli duševní nepohodou. Pořádáme výstavy jejich tvorby, výtvarné kurzy a přednášky, kde se propojují témata péče u duševní zdraví s uměleckou tvorbou. Vytváříme komunitu, kde nikdo neví, kdo je vlastně normální.