Vybíráme
14. 10. 2024, superadmin

Skulpturu Alenky významného sochaře Kurta Gebaura najdete v pobočce na Petřinách.

Městská knihovna v Praze a Galerie hlavního města Prahy, dvě významné metropolitní a kulturní organizace, spolu úzce spolupracují. Pro pobočku na Petřinách a její roční výročí byla vybrána laminátová varianta Alenky, jejímž autorem je Kurt Gebauer, sochař, dlouhodobě žijící a tvořící na Praze 6.

Kdo je Kurt Gebauer a Alenka?

Kurt Gebauer je výtvarný umělec, autor nekonvenčních instalací určených do veřejného prostoru, jako jsou např. Trpaslíci v Jelením příkopě, Létající plavkyně nebo dětské hřiště na sídlišti Dědina. Jako sochař ve svobodném povolání pracuje od roku 1969. V roce 1990 byl jmenován docentem na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, v roce 1992 byl jmenován profesorem Ateliéru veškerého sochařství. K jeho studentům patřili David Černý, Zuzana Čížková, Martin Kocourek či Diana Winklerová. Dnes je emeritním profesorem. Verze Alenky z laminátu, dnes ve sbírkách Galerie hl. m. Prahy, vznikla v roce 1988 a na dobu určitou bude veřejně dostupná v knihovně na Petřinách.

Proč umění do knihovny?

Městská knihovna v Praze dlouhodobě spolupracuje s Galerií hl. m. Prahy, která má své výstavní prostory v budově Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Instalace Alenky na Petřinách se děje v rámci programu Umění pro město. Dílo je v rámci smlouvy o zápůjčce v knihovně umístěno dočasně na jeden rok. Je velmi pravděpodobné, že projekt bude pokračovat. V souvislosti s instalací vždy proběhne setkání s autory díla.

Připravila Dagmar Plamperová s použitím zdrojů Galerie Hlavního Města Prahy.

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační obrázek v perexu a v textu: Alenka od Kurta Gebauera, foto Galerie Hlavního Města Prahy.