Vybíráme
3. 10. 2024, superadmin

V dnešních novinkách, které pro vás připravuje Hudební oddělení Ústřední knihovny, se zaměříme na tituly ze světa muzikologie. Některé z nich studenti a studentky muzikologie čtou a na jiných se sami podíleli.

Rice, Timothy: Etnomuzikologie

Kniha s podtitulem „velmi krátký úvod“ je ideální vstupenkou do oboru etnomuzikologie, tedy disciplíny, která zkoumá hudbu jako nedílnou součást lidské kultury. Kniha vyšla v roce 2014 ve slavné a úspěšné sérii nakladatelství Oxfordské univerzity „Very short introductions“ a svými kvalitami nadchla etnomuzikologa Víta Zdrálka, který donedávna působil na Ústavu hudební vědy FFUK. Nakonec se sám chopil překladu, který vybavil rozsáhlým poznámkovým aparátem, v němž porovnává odlišné kořeny a zákonitosti americké a české etnomuzikologie. Pozastavuje se také nad nelehkým úkolem překladu odborné terminologie, která se i v oboru existujícím více jak 70 let neustále bohatě rozrůstá.

PŮJČTE SI

Zvuk, Gender, Identita

Zdrálek je společně s muzikoložkou Terezou Havelkovou podepsaný i pod knihou Zvuk, Gender, Identita, tentokrát v roli editora. Publikace v sobě obsahuje několik upravených bakalářských a magisterských prací, které vznikly na semináři kulturní analýzy hudby na pražské katedře hudební vědy. Autorky a autoři se ve svých textech obracejí ke konkrétním kapelám, fenoménům, subkulturám. Široké rozpětí má i geografický rámec, kromě Čech čtenář zavítá na Slovensko, Ukrajinu či do Ruska. Studie se zaměřují například na hudbu ženských skladatelek, politiku genderu a queer identit v hudebním videu, performanci maskulinity na české metalové scéně, otázky hlasu a tělesnosti, nebo konstrukci lokálních a národních identit skrze folklór.

PŮJČTE SI

Queering the field

Výše zmíněná kolektivní monografie je první svého druhu v češtině. Kromě klasické etnomuzikologie se v ní tematizuje mimo jiné i její mladší příbuzná, takzvaná „Queer Musicology“. Té se důkladně věnuje publikace Queering the Field. Průlomová práce z oboru, jenž je v poslední dekádě často skloňovaný, v sobě zahrnuje antologii textů zaměřených na problematiku genderové identity a s ní spojená specifika při práci v terénu, etnografickém psaní a životě na akademické půdě. Optikou queer muzikologie se často i zdánlivě samozřejmé skutečnosti z dějin hudby vyjeví v novém, nečekaném světle a nabízejí podnětné propojení muzikologie a všudypřítomné politiky identit.

PŮJČTE SI

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny

Mohlo by vás zajímat

Ilustrační obrázek Pixabay.com.