Vybíráme
17. 9. 2024, superadmin

Oslava prvního roku fungování komunitního, kulturního kreativního Velkého mlýna proběhne 21. září 2024, a to pod taktovkou Spolku Velký mlýn a Městské knihovny v Praze.

Pozor! Přesouváme program do vnitřních prostor!

Na základě doporučení platí omezení akcí v blízkosti podmáčených stromů, proto jsme ve spolupráci s našimi milými sousedy z Alty upravili program akce Zažít Libeň tak, aby alespoňčástečně mohla proběhnout, a to přímo ve Velkém mlýně.
Aktuální program najdete zde >>>

Narozeniny Velkého mlýna

Z narozeninového dortu pro Velký mlýn vyskočí hned několik překvapení. Těšit se můžete na herecký workshop improvizace Mariany Zacharové, rukodělné dílny, virtuální realitu nebo koncerty kapel Pražský úlet, Die Bremer Muzikanten nebo na vystoupení držitelky Porty 2023 Marie Tilšarové. 

Velký, neboli Löwitův mlýn stojí nedaleko slepého ramene Vltavy a potoku Rokytka podél cyklostezky U Českých loděnic. Od povodní v roce 2002, tedy něco málo přes dvacet let byl prázdný. V roce 2022 uzavřela městská část Praha 8 smlouvu se Spolkem Velký mlýn (zastoupeným Pavlem Kocourkem a Barborou Růžičkovou), který zahájil adaptaci objektu na kulturní centrum. 

24. července 2023 bylo pro veřejnost otevřeno kulturní centrum Velký mlýn s kavárnou a multifunkčním sálem, který vznikl v suterénu budovy a je určený pro pořádání koncertů, divadelních představení nebo přednášek. Ve stejný den zahájila svůj zkušební provoz i pobočka Městské knihovny v Praze společně s klubovnou, kterou mohou registrovaní návštěvníci využívat pro své vlastní aktivity. Slavnostní Odemykání Velkého mlýna se pak konalo 4. září téhož roku za účasti zástupců hlavního města Prahy, městské části Praha 8, městské knihovny a dalších představitelů místních kulturních i občanských sdružení a organizací. 

Velkým mlýn se za dvanáct měsíců, co je otevřený, stal bodem setkávání a obývákem nejen pro pražskou Libeň. Barokní prostor s knížkami, vůní kávy a domácích koláčů si získal pravidelné návštěvníky, kteří berou mlýn za svůj. Za první rok se v prostorách odehrála řada výborných akcí, těžko vybírat ty nelepší. Křty knih, literární večery s poezií, folkové koncerty,  dětská divadelní představení, workshopy, tematické besedy, výstavy i konference o psychologii. Stále jsme na začátku a plánů spousta,” říká Pavel Kocourek ze Spolku Velký mlýn.

Přijďte na oslavu prvního roku oživeného mlýna, bude to stát zato!

www.mlp.cz/velkymlyn