Knihy
16. 9. 2024, superadmin

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Dystopická sci-fi Země trvá, rudolfinský román Jana Bauera nebo soborník, který umožní Orientovat se v myšlení.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Stewart, George Rippey: Země trvá

Postapokalyptický sci-fi román amerického autora byl prvně vydán v roce 1949 a v roce 1951 získal první Mezinárodní cenu fantasy (IFA). Stal se též inspirací pro Svědectví S. Kinga.

Chata byla pro Isherwooda Williamse vždy zvláštním místem, útočištěm před požadavky společnosti. Jednoho dne ho však při túře uštknul chřestýš. Několik dní byl nemocný a blouznil. Nedlouho poté začal Ish kašlat. Trpěl zimnicí a horečkou a na kůži se mu objevila vyrážka podobná spalničkám. Byl jedním z mála, kteří tuto zvláštní nemoc přežili, ale to ještě nevěděl. Když se konečně cítil být zdráv, zamířil domů – a téměř okamžitě si všiml, že je něco jinak. Na silnici ho nepředjížděla auta, nedaleká benzínka vypadala opuštěně a na kraji silnice poblíž malého městečka uviděl mrtvolu. Bez rádia a telefonu neměl Ish o náhlém zániku lidstva ani tušení. Unikl smrti, ale nemohl uniknout katastrofě – a nyní si uvědomil, že ho zajímá, jak dlouho bude trvat, než z povrchu země zmizí všechny stopy civilizace.

PŮJČTE SI

Bauer, Jan: Pomsta dánského krále

Rudolfínský vyšetřovatel Lukáš Trobl z Květnice pátrá po okolnostech záhadného úmrtí dánského astronoma Tychona de Brahe.

Krátce poté, co se dvorní císařský astronom Tycho Brahe zúčastnil hostiny pořádané Petrem Vokem z Rožmberka v jeho hradčanském paláci, musel ulehnout s horečkou a prudkými bolestmi. Snaha lékařů, které k němu povolal sám císař Rudolf II., je marná a Tycho Brahe po jedenácti dnech utrpení umírá. Aby se Petr Vok zbavil podezření, že nechal astronoma otrávit, obrací se na zkušeného vyšetřovatele Lukáše Trobla z Květnice. Lukáš se přes varování svého strýce dvorního rady Maxmiliána Trobla pouští do vyšetřování, avšak svědkové se k události nechtějí příliš vyjadřovat, dokonce lze říct, že vyšetřování spíše komplikují. Jediný, kdo Lukáše podporuje, je Petr Vok a kupodivu také Lukášova dávná milenka Tereza, šenkýřka z krčmy U Krále brabantského…

PŮJČTE SI

Douglas, Claire: Odešla do tmy

Mysteriózní detektivní thriller z anglického venkova, v němž novinářka Jess odkrývá stará tajemství malého městečka, kde každá rodina něco skrývá. Co se stalo s její kamarádkou, která před pětadvaceti lety beze stopy zmizela?

Jedné letní noci roku 1994 v ospalém přímořském městečku beze stopy zmizela šestnáctiletá Flora Powellová. O pětadvacet let později Flořina sestra Heather nakráčí do cizího domu, kde chladnokrevně zavraždí dva lidi. Případ se dostane až na stůl novinářky Jess, pro kterou je nadmíru osobní – sestry Powellovy totiž kdysi byly její nejlepší kamarádky. Povede se Jess najít klíč k oběma záhadám? A co když přitom odhalí další tajemství městečka, která nikdy neměla vyplavat na povrch?

PŮJČTE SI

Vokolek, Václav: Hory Tóry

Autor knihy Hory Tóry pokládá své texty psané řadu let za „básnické midraše" a doprovodné obrazy za vizualizace dávných dějů, za výseky zobrazení nemožného.

Midraš je hebrejské slovo, které doslova znamená zavrtávání, autorovi je milejší slovo šťourání, do biblického textu a zejména do prastarých židovských pověstí. Sión, Karmel, Ararat, Oreb, Moria a Gerizim jsou zde stejně jako Lilit, padlý anděl Azael, Kain či Abraham chápány jako hory, skutečné výšiny existující v reálné krajině, kdesi za humny času. Autorovi stálo za to o nich vyprávět a malovat je proto, že Tóru vnímá jako vzkaz celého stvoření, inspirující poselství, jehož jsme součástí.

PŮJČTE SI

Orientovat se v myšlení

Sedm příspěvků z pera českých a slovenských autorů. Jejich společným jmenovatelem je tázání, které je rovněž Kantovou otázkou: co dnes může znamenat ono „orientovat se v myšlení“?

Co je pro lidské myšlení směrodatným východiskem, umožňujícím neztratit se – ať již „v temné noci nadsmyslna“, nebo v prostoru přesyceném obsahy? Studie navazující na Kantův text lze rozdělit do dvou skupin: ta první zahrnuje myslitele německé klasické filosofie Herdera, Jacobiho, Fichta či Schellinga, ve druhé se dostávají ke slovu dva z nejvýraznějších kritiků filosofické tradice – Wittgenstein a Levinas. Snahou autorů bylo vyjít od Kantova tázání a za pomoci vybraných myslitelů je podrobit další reflexi. Chtějí tak prověřit nosnost Kantova stanoviska i naznačit jeho meze. Čtenář má díky tomu v rukou sice dílčí, ale zároveň výrazný průřez moderním kontinentálním myšlením, který může sloužit jako vodítko k promýšlení otázky po orientaci v myšlení.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.