Vybíráme
12. 9. 2024, WEBREDAKTOR

Přijďte se seznámit s umělou inteligencí v praxi do Ústřední knihovny. Můžete se těšit na přednášky i doprovodný program. Akce se koná v pátek 18. 10. a v sobotu 19. 10. 2024 od 13:00 do 20:00.

Fascinující svět umělé inteligence

Představte si, že máte chytrého pomocníka, který se neustále učí, pomáhá řešit různé úkoly, nespí, nezapomíná a dokáže zpracovat obrovské množství informací během okamžiku. Takový je ve zkratce svět umělé inteligence. Tento obor informatiky se snaží vytvářet systémy schopné řešit úkoly a problémy podobně jako lidský mozek. Jde o počítačové programy, které se dokáží učit z dat a zkušeností, rozpoznávat vzorce a na jejich základě řešit různé úlohy.

AI však není doména vyhrazená pouze technologickým expertům nebo vědcům. Právě naopak! Stává se součástí našeho každodenního života a ovlivňuje téměř všechny oblasti lidské činnosti. Od způsobu, jakým pracujeme, až po to, jak se bavíme a komunikujeme. Stále máte pocit, že se vás umělá inteligence netýká a že se bez ní obejdete? Pojďme se podívat na pár příkladů, kde se s touto technologií běžně setkáváme.

Umělá inteligence v každodenním životě:

  • personalizovaná doporučení obsahu např. na Netflixu, Spotify a sociálních sítích
  • optimalizace tras v navigačních aplikacích
  • automatické filtrování spamu v emailu
  • hlasoví asistenti jako např. Siri nebo Alexa
  • ověření pomocí FaceID
  • generativní AI pro tvorbu textů, obrázků, videí atp.

Dny AI v knihovně

Dny AI jsou skvělou příležitostí pro seznámení s umělou inteligencí v praxi a pochopení jejího potenciálu v různých odvětvích. Ať už jste technologičtí nadšenci, podnikatelé hledající inovativní řešení, nebo zvědaví občané, na Dnech AI určitě najdete něco, co vás zaujme.

Kde: Ústřední knihovna – Mariánské náměstí
Kdy: 18. 10. 2024 a 19. 10. 2024 | 13:00 – 20:00

Městská knihovna v Praze letos na podzim opět hostí akci AI 4 All, tentokrát ve dvou dnech: 18. a 19. října 2024. V pátek dopoledne je program vyhrazený středním školám. Páteční odpoledne a večer budou patřit široké veřejnosti. A v sobotu odpoledne bude v knihovně připraven program pro veřejnost včetně dětí. Během dvou dnů tak máte možnost seznámit se s umělou inteligencí prostřednictvím interaktivních přednášek a doprovodného programu, který zahrnuje například AI interaktivní zónu, AI kvíz a AI šifrovačku, možnost v knihovně i přespat a další aktivity spojené s umělou inteligencí. Akce AI 4 All probíhá v pátek a v sobotu od 13:00 do 20:00.

PODROBNÝ PROGRAM ZDE >>>

Mohlo by vás zajímat

Dny AI: festival umělé inteligence, který probíhá od 14. – 27. 10. 2024 po celé ČR.

V dnešní době už není umělá inteligence (AI) jen doménou sci-fi filmů nebo téma vyhrazené pro úzký okruh odborníků. Je to realita, která se stala nedílnou součástí našeho každodenního života a její vliv neustále roste. Tato technologie otevírá dveře do světa plného nových možností, ale zároveň s sebou přináší i potenciální rizika, která nemůžeme ignorovat. Svět umělé inteligence je plný fascinujících možností a neustálého vývoje. Nebojme se do něj ponořit, experimentovat a objevovat. Čím více budeme o AI vědět a čím zodpovědněji ji budeme používat, tím lépe budeme připraveni na budoucnost, ve které bude AI hrát stále významnější roli.

www.dny.ai/

Akci AI 4 All Praha organizuje prg.ai s laskavou podporou Městské knihovny v Praze.