Vybíráme
17. 9. 2024, WEBREDAKTOR

Máte rádi dokumentární filmy? Pak neváhejte navštívit knihovnu, která se od září zapojí do projektu Institutu dokumentárního filmu KineDok.

Knihovna ožije dokumentárními filmy

Promítací cyklus bude probíhat do dubna příštího roku v Divadelním a filmovém oddělení na Mariánském náměstí. Zdarma. Jedinečný projekt je koncipován jako komunitní událost s klubovou atmosférou, čímž doplňuje stávající nabídku v sálech budovy. Divadelní a filmové oddělení plánuje využít specifického prostředí původního interiéru knihovny z dvacátých let dvacátého století. Kromě dokumentárních filmů se diváci mohou těšit na doprovodný program za účasti autorů snímků, dále na lektorské úvody či diskuse.

První projekce proběhne 25. září 2024 od 17:30. Příznivci dokumentárního filmu se mohou těšit na snímek japonsko-české dokumentaristky Haruny Honcoop Olympijský mezičas. Další promítání se chystají na 30. října (Blix Not Bombs), 27. listopadu (Všichni lidé budou bratři), 18. prosince (projekce studentských filmů FAMU shorts). Bude to jedinečný zážitek na jedinečném místě,“ zve Dita Lánská, vedoucí Divadelního a filmového oddělení.

KineDok přinese devatenáct zahraničních i tuzemských celovečerních filmů, na plátně se objeví i další krátkometrážní. Do projektu je zapojeno šest partnerských zemí. Nabídka představuje trendy v dokumentární kinematografii i aktuální témata na sociopolitické kulturní scéně. Projekce probíhají na stovkách zajímavých míst Evropy, jedním z nich bude zanedlouho také Divadelní a filmové oddělení. 

KineDok: Olympijský mezičas

Kde: Ústřední knihovna – Divadelní a filmové oddělení
Kdy: 25. 9. 2024 | 17:30

Přijďte si vychutnat první promítání v rámci cyklu autorských dokumentárních filmů ve spolupráci s projektem KineDok v prostoru Divadelního a filmového oddělení a zažít nevšední zážitek při sledování filmového díla v původním interiéru knihovny z 20. let 20. století. Jste fanoušky Olympijských her? Jak prožíváte jejich průběh? Film režisérky Haruny Honcoop Olympijský mezičas nabízí možnost zamyslet se nad okolnostmi konání Olympijských her a dopad na prostředí, v němž jsou budovány. Co se s místy konání stane, když odezní pompézní show a zájem lidí z celého světa? Film bude promítán s českými titulky.

Mohlo by vás zajímat

KineDok je projektem Institutu dokumentárního filmu. Projekt je realizován s finanční podporou Kreativní Evropy MEDIA, Státního fondu kinematografie, Ministerstva kultury a Magistrátu hl.m. Prahy. Účastí na akci dává návštěvník svolení k fotografování a audiovizuálnímu záznamu své osoby pro promo účely projektu KineDok.