Knihy
12. 8. 2024, superadmin

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Román o portugalské revoluci, biografický románo o skladateli české národní hymny nebo kniha o dopadech klimatických změn na současnou politiku.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Jorge, Lídia: Nezapomenutelní

Román portugalské autorky je zajímavou literární reflexí tzv. Karafiátové revoluce z roku 1974.

Květiny v hlavních pušek jako jediná munice revoluce a její pozůstatky jako metafora vyhasínající paměti dějinné události jsou pouze jedním z mnoha působivých motivů románu Nezapomenutelní portugalské spisovatelky Lídie Jorge. Její román paměti se věnuje karafiátové revoluci v Portugalsku v roce 1974 a přináší literární rekonstrukci vojenského převratu, který během jediného dne nenásilným způsobem ukončil jednu z nejdéle trvajících diktatur v Evropě. Tři mladí reportéři zpovídají o desítky let později několik přímých účastníků této historické události. Narážejí přitom na zapomnění, do něhož aktéři revoluce ve své zemi upadli, na nedocenění jejich role, leckdy ale i na příběhy nemilosti a ostrakizace.

PŮJČTE SI

Dočekalová, Markéta: Kde domov můj?

Biografický román se věnuje závěrečné životní fázi skladatele naší národní hymny.

Lidské osudy jsou různé. Některé z nich jsou na očích více, jiné méně. Jméno Františka Škroupa sice známe, jeho melodii z Fidlovačky si broukáme, ale známe i jeho životní příběh? Román Markéty Dočekalové otevírá pozapomenutou kapitolu českých dějin a s detektivní bravurou sleduje osudy geniálního skladatele. Škroup, autor hudby k naší hymně, se ocitá v nemilosti národa, který kdysi opěvoval. Praha ho zavrhne a on se vydává za sezónní pracovní nabídkou do Rotterdamu. Tam se ujímá řízení vznikající opery, komponuje, bojuje o přežití a s těžkým srdcem vzpomíná na domov, kam se už nikdy nevrátí… Kniha vychází u příležitosti 190. výročí prvního veřejného uvedení písně „Kde domov můj“ a je nejen poctou skladbě, která přetrvává věky, ale také velkou snahou, abychom nezapomněli na jeden dávný příběh.

PŮJČTE SI

Webber, Heather S.: Tajemství Kosí kavárny

Román o nových začátcích i smutku, který nám brání v plnohodnotném životě a brzdí naše schopnosti. Hlavní hrdinkou je mladá dívka, která se shodou různých okolností ocitá v rodném městě své matky i babičky. Sama je tu poprvé…

Děj románu se odehrává ve fiktivním městečku Wicklow ležícím ve stínu alabamských hor. Právě sem se vrací Anna Kate, aby pohřbila svou milovanou babičku Zee, majitelku Kosí kavárny. Měl to být krátký výlet. Myslela si, že jen zavře kavárnu a vyřídí pozůstalost po babičce. Navzdory svému předsevzetí, že se vyhne navazování jakýchkoli vztahů a rozhodně nebude pátrat po otcově rodině, Anna Kate zjišťuje, že je k tomu svéráznému jižanskému městečku, odkud její matka před mnoha lety utekla, nevysvětlitelně přitahována. Dalším magnetem je tajemný kosí koláč, o kterém každý pořád mluví. Pravda o její minulosti pomalu vychází najevo a Anna Kate se musí rozhodnout, jestli dovolí, aby osamělá kosice konečně roztáhla pochroumaná křídla a vzlétla.

PŮJČTE SI

Novotný, Ondřej: Prosím žádné zmrtvýchvstání

Básnický debut dramaturga, dramatika a příležitostného hudebníka Ondřeje Novotného, spoluzakladatele nezávislého uměleckého uskupení Masakr Elsinor a laureáta literární ceny Vladimíra Vokolka.

Je to básník sám? Je to neznámý zlý demiurg? Nebo dokonce jakýsi Kilárek? Kdosi tu natahuje své hrdiny jako plechové hračky a ty trhavě poskočí. Představení začíná. Scénář studený, zážitky žhavé. Výseky příběhů, vztahové karamboly. Chátrání nejbližších. Krize středního věku, společenský nelad. Jak nebýt bezradný v bortícím se „mírném pásmu dějin?" Kým vůbec jsme? Co ještě musíme odžít, než se z nás stane „jen další vyhynulý druh?" Název této pozdní první knížky může připomenout heslo Carpe diem, nebo spíš punkové No Future. Alkoholem a rozvody prosáklé autorovo alter ego (ego dosti mnohočetné) celou tu životní pózu stejně nakonec nevydrží a vykřikne: „Ještě jeden pokus! Ještě jednou vstát!

PŮJČTE SI

Coeckelbergh, Mark: Zelený Leviathan, aneb, Poetika politické svobody

Práce rozebírá dopady klimatických změn a umělé inteligence na současnou liberální demokracii a svobodu.

Jak sílí globální klimatické změny a jak se ve veřejném prostoru stále častěji diskutuje o umělé inteligenci, objevují se i různé představy, zda by UI nešla využít právě pro řešení klimatické krize. Marc Coeckelbergh ve své knize Zelený Leviathan aneb Poetika politické svobody (s podtitulem Průvodce svobodou v době klimatické změny a umělé inteligence) ukazuje, že ve chvíli, kdy si položíme otázku „Může umělá inteligence zachránit planetu?“, bychom se měli ptát i takto: „Znamená to, že se budeme muset vzdát politické svobody?“ Ještě před příchodem Zeleného Leviathana, který by mohl být pověřen řízením změny klimatu, by se tedy klíčovými tématy diskuse měla stát svoboda samotná. Autor hledá řešení především v liberální tradici, pro kterou je osobní svoboda nejvyšší hodnotou, a předkládá originální argumentaci o budoucnosti technologií a životního prostředí.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.