Vybíráme
14. 8. 2024, WEBREDAKTOR

Městská knihovna v Praze se zaměřuje na podporu komunitního života v celé jeho šíři a komunity mohou být nejen místní, ale i odborné.

Autorky fotografií v perexu a v článku: Jana Nechvátalová a Terezie Řánková.

Divadelní a filmové oddělení je zákonitě spojeno – co se oboru týká – s filmovými a divadelními vědci a studenty a pedagogy takto zaměřených oborů, nejen teoretických, ale i praktických. Samozřejmě je otevřeno všem zájemcům a milovníkům divadla a filmu.

Se studenty herectví na DAMU spolupracujeme dlouhodobě, například formou představení v rámci Noci divadel. S Pražskou konzervatoří jsme dokonce navázali kontinuální spolupráci v podobě lekce „Maturitní četba neotřele“. Základní myšlenka je, že dochází k propojení výuky studentů Hudebně dramatického oddělení a návštěvy školních tříd přicházejících do knihovny cíleně za lekcí na určité literární téma. Studenti konzervatoře si tak mohou vyzkoušet svou práci s řečí a hlasem před publikem a žáci školních tříd zase mají možnost zažít povinnou četbu v mluvené formě, což je nesmírně důležité pro rozmanitost vztahu k literatuře a pochopení jejích různých druhů a žánrů.

Intenzivní spolupráce s Teatrologickou společností


První přednáška Teatrologické společnosti v knihovně

Touto akcí pomyslně započala nová etapa oživení oborového komunitního života v prostorách Městské knihovny v Praze, protože vedla k intenzivní spolupráci s Teatrologickou společností. Tehdejší vedoucí katedry mě přivedl k nápadu oslovit zástupce Teatrologické společnosti s návrhem přesunout pravidelné přednášky do prostor Městské knihovny v Praze a tím se pokusit otevřít obor více světu. Tak se stalo, že jsem v loňském roce kandidovala do výboru a nakonec byla zvolena místopředsedkyní. S nově zvoleným výborem jsme aktualizovali programové směřování tohoto spolku, jehož smyslem je podpora oborového života skrze společné setkávání a sdílení výsledků vlastního výzkumu, tedy stejné hodnoty a cíle jaké si vytyčila i knihovna.


Diskuze po přednášce

Vytyčili jsme si, že chceme nabídku aktivit zaměřit také na studenty a zařadili jsme proto do programu a dramaturgie také praktické workshopy. Díky úzké spolupráci s vedením Katedry divadelní vědy FF UK se podařilo vyjednat zařazení přednášek Teatrologické společnosti do rozvrhu, takže studenti byli k docházce motivováni kreditovým ohodnocením a jejich účast byla hojná.

Praktické workshopy


Actor-specific workshop s Divadlem Aldente

Na jaře proběhly hned dva praktické workshopy, které se těšily zájmu zájemců a navíc nadšené zpětné vazbě od účastníků. Pořádat takové akce, které naplňují komunitní rozměr naší knihovnické práce a přidanou hodnotou obohatí jejich účastníky na lidské i praktické úrovni, mi dává obrovský smysl a naplňuje mě radostí. V prvním případě jsme mohli zažít tréninkové, pracovní a tvůrčí metody Divadla Aldente, v němž hrají především herci s Downovým syndromem. Ve druhém nás zase kolektiv bazmek entertainment seznámil prostřednictvím praktických úkolů se svým autorským způsobem práce na dramaturgii inscenace. Komunitnímu sbližování velmi svědčí i pořádání komentovaných vycházek a výletů, které se staly oblíbenou položkou ze škály nabízených aktivit.


Workshop intuitivní dramaturgie s bazmek entertainment

V souvislosti s Teatrologickou společností se podařilo navázat úzkou spolupráci se Slovenským institutem v Praze a přizvat tak do diskuse a dění slovenské kolegy. Velký dík patří paní ředitelce Ľubici Krénové, která naše aktivity podporuje. Nezbývá než konstatovat, že se za Městskou knihovnu v Praze a Divadelní a filmové oddělení těším na druhý rok spolupráce s Teatrologickou společností a věřím, že se nám jej podaří naplnit stejně zajímavými a smysluplnými akcemi jako v uplynulém období, za kterým se tento článek ohlíží.

A příště?


Actor-specific workshop s Divadlem Aldente

Pro doplnění toho, co již probíhá, bych ráda navázala vztah také s komunitou odborně zaměřenou na film a více koncipovala aktivity Divadelního a filmového oddělení i tímto směrem s cílem přibližovat filmovou problematiku i neodborné veřejnosti, ovšem se zájmem o oblast filmu.

Připravila Dita Lánská, Divadelní a filmové oddělení

Mohlo by vás zajímat


Přednáška Teatrologické společnosti v Zálivu Ústřední knihovny

https://asjournals.idu.cz/divadel­nirevue/article/uuid:b04eb5c4–0cf3–4e­0c-b7ee-14d1b558a2f4/pdf