Vybíráme
10. 9. 2024, WEBREDAKTOR

Přijďte do Ústřední knihovny na filmy a besedy, které probíhají v rámci Týdnů pro duševní zdraví. Leto je to už 35. ročník.

Jako každý rok se i letos můžete těšit na rozmanitý program v podobě koncertů, happeningů, výstav, divadelních a filmových představení, workshopů, dnů otevřených dveří, kulatých stolů, besed a diskusních fór o nejrůznějších aspektech duševního zdraví a mnoha dalších. Akce Týdnů pro duševní zdraví probíhají po celé České republice.

Program Týdnů pro duševní zdraví probíhá každoročně od 10. září do 10. října, tedy dne, který je Světovým dnem pro duševní zdraví. Světová federace pro duševní zdraví (WFMH) pro rok 2024 stanovila na základě veřejného hlasování hlavní téma tohoto dne:

„Je čas udělat prioritu z duševního zdraví v zaměstnání“

Akce jsou zdarma a konají se v Klubovně a v Zálivu Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194.

Magda

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 12. 9. 2024 | 17:00
Promítání dokumentu a beseda
Jste pečující máma a najednou vám duševní nemoc vstoupí do života a převezme nad ním kontrolu. Na chvíli vám dá křídla a pak jízdenku do pekla. Jak přesto najít sílu vychovávat děti a dát smysl vlastní existenci? Pojďte se zeptat Magdy, která tohle všechno prožila a dnes pomáhá dalším s podobným životním osudem.

Michal

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 18. 9. 2024 | 18:00
Promítání dokumentu a beseda
Pojďte se seznámit s Michalem, talentovaným člověkem s mnoha zájmy, který před lety coby nadějný novinář poprvé zažil pád na dno kvůli vážné psychické krizi. Vzala mu radost, sebevědomí i odvahu žit. Pojďte se ho zeptat, jak se následně vyrovnával se životem, na co přišel a čemu všemu se dnes věnuje.

Martin

Kde Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy 23. 9. 2024 | 17:30
Promítání dokumentu a beseda
Psychické problémy tíží Martina od dětství. Vždy si připadal „jiný“. Jak se s tím vším vypořádal a podařilo se mu najít cestu ke spokojenému životu? Tichých lidí, jako je Martin, existuje mnoho a možná i vy někoho takového znáte ve svém okolí. Buďte pro ně důležitými lidmi v jejich příbězích. Pojďte jim naslouchat.

Prevence stresu a úzkosti

Kde: Ústřední knihovna – Záliv
Kdy: 25. 9. 2024 | 17:30
Mezi lidmi existují výrazné rozdíly při snášení stresové zátěže. Jak odhadnout svou vlastní aktuální kapacitu a jakou strategii pro zvládání stresu využít? Na přednášce se dozvíte více o zvládání zátěže s pomocí rozumu, odpoutáváním pozornosti nebo sdílením s druhými lidmi. Zjistíte, kdy a proč tyto strategie zapojit záměrně, aby se nevymknuly kontrole a z odpoutávání pozornosti se nestalo např. chronické vyhýbání se úkolům. Součástí přednášky bude i představení služby neziskové organizace Fokus Praha – Dostuduj.fit, která bezplatně provází studenty od 15 let náročnými situacemi ve škole i doma.

O lektorech
Přednáškou vás provedou psychologové Mgr. Ondřej Knor a PhDr. Václav Jílek. Oba pracují v neziskové organizaci Fokus Praha. Ondřej pracuje v její službě Dostuduj.fit a zároveň je interním doktorandem v oboru sociální a pracovní psychologie. Václav je klinický psycholog a věnuje se především psychoterapii a vzdělávání budoucích psychoterapeutů ve Skálově institutu.

Mohlo by vás zajímat

Týdny pro duševní zdraví se během 35 let své existence staly největší multižánrovou osvětovou kampaní o duševním zdraví a lidech s duševním onemocněním v České republice. Jejím zakladatelem je nezisková organizace Fokus v Praze (původně Sdružení Fokus), postupně se přidávaly další organizace v regionech celé ČR. V roce 2018 Fokus ČR uzavřel partnerství s Národním ústavem duševního zdraví a nyní pod společnou záštitou šíří myšlenku a hodnoty Týdnů pro duševní zdraví dál.