Vybíráme
27. 6. 2024, WEBREDAKTOR

Zajímají vás tajná zákoutí Ústřední knihovny? Zažijte panoramatickou prohlídku a projděte si budovu s pomocí techologie virtuální reality.

Co všechno uvidíte

Vydejte se na virtuální cestu ústřední budovou Městské knihovny v Praze, která nabízí jedinečný pohled do prostor tohoto novoklacistního objektu prostřednictvím panoramatických (3D) fotografií. Online prohlídky vám umožní objevovat nejen hlavní prostory knihovny, ale i místa, kam běžný návštěvník nemá přístup – ukázky skladů, kousku sklepního „bludiště“ s automatizovanou třídící linkou knih a dalších.


Dílna Ústřední knihovny

Ale to není vše. Nabízíme vám také pohled do exkluzivních prostor, které zůstávají po většinu roku skryty očím návštěvníků. Nahlédněte do dvou pater rezidence primátora, která je plná historických artefaktů a elegantního designu. Navštivte i loutkové divadlo Říše loutek, kde se magický svět loutek a příběhů prolíná s bohatou tradicí. Tyto prohlídky, které přináší unikátní možnost prozkoumat skryté poklady historicky cenné budovy Městské knihovny v Praze, jsou součástí pokračující snahy o maximální zpřístupnění prostor veřejnosti a budou průběžně doplňované o další detaily a historické zajímavosti.


Sklady uvnitř budovy Ústřední knihovny

Městská knihovna v Praze má svou ústřední budovu v Praze 1 na Starém Městě, na Mariánském náměstí č.p. 98/1. Novoklasicistní objekt postavený v letech 1924–1929 podle projektu Františka Roitha stále slouží svému původnímu účelu jako veřejná knihovna. Od roku 1964 je kulturní památkou. Vstupní třípatrové křídlo do Mariánského náměstí má 19 okenních os, na obou stranách jsou tříosé rizality s podloubím.


Ředitelská chodba v budově Ústřední knihovny

VSTUPTE DO VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKY

Levý boční vchod v podloubí s ozdobným tympanonem vede do Rezidence primátora, zařízené ve stylu art deco. Její vybudování bylo jedním z požadavků původního zadání architektonické soutěže. Kromě oficiálních reprezentačních prostor (vstupní salon, velký recepční sál a jídelní salon) jsou její součástí i další salony, zimní zahrada, primátorský byt a servisní prostory.


Rezidence primátora v budově Ústřední knihovny

VSTUPTE DO VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKY

Říše loutek je loutkové amatérské divadlo v Praze, které bylo založeno sochařem Vojtěchem Suchardou v roce 1920. V roce 1928 se soubor přestěhoval do nových prostor, vybudovaných jako součást nové budovy Městské knihovny v Praze. Do divadla se vchází bočním vchodem z ulice Žatecká.


Divadlo Říše loutek v budově Ústřední knihovny

VSTUPTE DO VIRTUÁLNÍ PROHLÍDKY

Mohlo by vás zajímat

Virtuální realita již není pouze jednou z odnoží herního zábavního průmyslu, ale její potenciál se přesouvá do komerční a vzdělávací oblasti. Knihovny jsou institucemi, které se dlouhodobě profilují jako významný hráč v oblasti neformálního vzdělávání. Městská knihovna v Praze proto vzala téma VR za své a pokusíme se ve VR nejen zpřístupnit zajímavou, bezmála stoletou historii budovy knihovny na Mariánském náměstí, ale také pohlédnout na knihovnu a její služby novýma očima.

www.mlp.cz/vr