Knihy
24. 6. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Závěrečná část provokativního románu o Vernonu Subutexovi, mohutná sága islandskho autora nebo kniha zpochybňující základní koncepty filozofie.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Despentes, Virginie: Život Vernona Subutexe

Závěrečná část provokativního románu z francouzského undergroundu.

Skupina ubitých padesátníků kolem Vernona Subutexe táboří v lesích a opuštěných domech a pořádá koncerty, na jaké se nezapomíná. Síla hudby, tance a společenství navzdory sociálním a názorovým rozdílům má nenadálé léčivé účinky a zdá se být cestou z toho všeho ven. Má ale takový způsob života v dnešním světě místo? A co na to Historie, ta svině?

PŮJČTE SI

Sjón: CoDex 1962

Trojdílný román je dosud nejmohutnějším dílem pozoruhodného islandského autora. Splétá v něm mytická i moderní témata a vypravěčské styly až po vizi budoucnosti.

Vypravěč Josef Löwe se narodil v roce 1962 — ve stejném roce, dokonce ve stejném okamžiku jako autor. Jeho příběh však začíná daleko dříve v postavě hladovějícího židovského uprchlíka za druhé světové války. V maloměstském německém hostinci naváže vztah s místní pokojskou a společně pak stvoří z kousku hlíny dítě, ne nepodobné mytickému Golemovi. Jestliže první díl je milostným příběhem, druhý je pak příběhem detektivním. Löwe přijíždí na Island se svým hliněným dítětem v krabici od klobouku, aby se zapletl do záhadné vraždy. Na konci této části jeho hliněný syn ožívá. V závěrečné části, která se odehrává v současném Reykjavíku, se příběh stává science fiction. Geneze celé knihy se uzavírá do kruhu a my nahlédneme na nebezpečnou cestu, která by lidstvo mohla čekat.

PŮJČTE SI

Bennett, Arnold: Ženský román

Bennettovo dílo Ženský román (v orig. Old Wives' Tale) patří ke klasickým dílům anglické literatury – např. kritik John Carey jej v knize Pure Pleasure zahrnul do svého výběru padesáti kvalitních a zároveň čtenářsky nejvděčnějších románů 20. století.

Nový český překlad Ženský román se v názvu snaží tak jako originál o ironickou dvojznačnost. Bennett si do titulu vypůjčil lehce pejorativní idiomatické spojení (česky nejspíše „babská povídačka“), ale pojal ho v doslovném smyslu a skryl pod něj psychologicky nesmírně propracovaný příběh (tale) o životě dvou povahově odlišných sester a později manželek (wives). Mezi jejich společným dětstvím a stářím sleduje osudy jedné z nich v rodném Staffordshiru a druhé v Prusy obléhané Paříži a všímá si přitom zdánlivě všedních, a přece magických i traumatických okamžiků lidského života, jež jsou nezávislé na „velkých“ dějinách.

PŮJČTE SI

Čermáček, Petr: Skrčené dny

Kniha básníka Petra Čermáčka Skrčené dny je znovu úkrokem z už prošlapaných cest poetiky tohoto vynikajícího autora, který byl za své básně dvakrát nominován na prestižní Drážďanskou cenu lyriky.

Ve své už jedenácté knize staví na protiváze, kdy krátké básně, v nichž vyniká každé slovo i to nedořečené mezi nimi, střídají básně dlouhé, plné nakupených slov, obrazů a snů, které se převalují přes sebe, variují a zase vrací. Skrčené dny přinášejí básně hledající rovnováhu v zaťatých časech. Skrčené dny vychází s ilustracemi autora.

PŮJČTE SI

Schmitz, Barbara: Jaký život je hoden žití?

Kniha na základě biografických a filozofických textů rozebírá tezi, co by získala filozofie, kdyby byla všímavější ke světu zdravotně a duševně postižených lidí.

Barbara Schmitzová si tuto otázku klade jako filozofka i jako matka dcery, která se od narození potýká se zdravotním i duševním postižením. Ani otázku sebevraždy, další velké téma knihy, neřeší od stolu, ale jako člověk, který se musel vypořádat se sebevraždou svého otce i své sestry. Znovu se přitom ptá, jakou roli v tom, jak širší společnost vnímá sebevraždu, hraje filozofie. Nemají filozofové mnohdy sklon líčit sebevraždu jako heroický odchod ze života, a nezamlčují tudíž skutečnost, že se nejčastěji jedná o čirý projev zoufalství? Prostřednictvím svého tázání se autorka dobírá přesvědčení, že zkušenosti nemocných i těch, kteří se sžívají se svými omezeními, mohou každému dopomoci k tomu, aby žil život hodný žití.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.