E-knihy
18. 6. 2024, WEBREDAKTOR

Co můžete stahovat v e-knihovně v červnu 2024? Román Jáchyma Topola Citlivý člověk, který byl nedávno adaprtován do filmu, nebo dystopickou prózu Jana Křesadla Fuga trium.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Topol, Jáchym: Citlivý člověk

Román výrazného literáta je oslnivou jízdou především posázavskou krajinou, v níž se v prudkém tempu na pozadí událostí tuzemského i evropského významu pohybují panoptikální postavy s mnohdy neuvěřitelnými osudy.

V popředí děje je příběh nepříliš úspěšného herce, vystupujícího na podřadných festivalech, který se s alkoholickou manželkou a dvěma synky vrací do původního domova v posázavském regionu. Ale i tento kraj se změnil: Topol ho zabydluje pestrou směsí rodilých občanů i „naplavenin“, hledajících zde poctivým i méně čestným způsobem obživu. Postupně mizí půvab staročeských vesniček a vesnických hospůdek, který je brutálně nahrazen hypermarkety a další devastující výstavbou, do níž občas ze starých časů pronikne snad jen lomoz pouťových atrakcí. Kdysi líbezné místo se mění v mohutnou odpadovou skládku, ve společenskou periferii, která se stává scénou pro líté boje o přežití, o urvání svého místa na slunci. A přesto lze z Topolova románu, zkomponovaném jeho osobitou poetikou, rozeznat, „jak a proč se vše děje“. Ale vnímat tyto nuance doby může „člověk jen skutečně citlivý až přecitlivělý“.

STÁHNĚTE SI

Křesadlo, Jan: Fuga trium

Román se odehrává ve fiktivní Urogalii, okupované zemi s totalitním režimem, jehož praktiky popisuje autor s pronikavou ironií.

Autor čtenáře přivádí na planetu Geomimu, do země, v níž vládne jakési totalitní zřízení, a zároveň příběh rozehrává ve dvou dalších rovinách (jednu tvoří obsah knihy čtené jednou z postav, druhou text knihy psané jinou postavou). Předem však upozorňuje na to, že i když je řeč o jiné planetě, ve skutečnosti jde o Zemi. Autorovo suverénní střídání různých stylů vyprávění a fabulační rafinovanost z knihy činí pozoruhodné dílo.

STÁHNĚTE SI

Herrmann, Ignát: U snědeného krámu

Román z pražského živnostenského prostředí líčí osud něšťastného podskalského kupce Martina Žemly.

Na Josefa, tedy 19. března, otevřel si Martin Žemla krám. Osamocen za pultem přemýšlel, proč si myslel, jak snadno zbohatne. Kolik jiných provozovatelů živí se nyní jinou prací. Ale vzápětí se zaradoval, protože jeho prvním zákazníkem byl kudrnatý klučina. Děti a lehké děvy jako první nakupující přinášejí štěstí. Celodenním návštěvníkem stal se rotmistr Kyllian. Byl vysloužilým vojákem a nedělal nic jiného, než že se potuloval po městě, po obchodech, po známých. Rozséval pomluvy i vtipy, byl přátelský, s každým se hned dal do řeči. Randová, Žemlova pomocnice, však Kylliana nemohla vystát.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Ilustrační obrázek v perexu. Pixabay.com.