Knihy
17. 6. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Nový román Jean-Philippe Toussainta nebo rohovory filmaře Kena Loache se spisovatelem Édouardem Louisem.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Suman, Defne: Svěřený čas

Román turecké autorky přibližuje tragické události města Smyrny, současného Izmiru. V roce 1922 při obsazení města tureckou armádou početná řecká menšina emigovala a ve městě vypukl požár.

Příběh Šeherezády a starobylého osmanského města zvaného Perla Východu. Tento příběh se začíná jednoho zářijového večera roku 1905, kdy se ve Smyrně narodí holčička. Život v nádherném přístavním městě vonícím po jasmínu, soli a mořských řasách, kde po staletí žijí v dobrých sousedských vztazích křesťané i muslimové a čile spolu obchodují Řekové, Turci, Arméni, Levantinci i Židé, připomíná idylu. Tu však přeruší bouřlivé politické události počátku dvacátého století a ze sousedů se náhle stávají nepřátelé. Město zachvátí požár a statisíce lidí se snaží z hořícího pekla uprchnout, ale jsou i tací, kteří nechtějí milované město opustit ani za cenu svého života.

PŮJČTE SI

Toussaint, Jean-Philippe: Flashdisk

Román belgického autora vypráví o šílenství dnešní doby, o prázdných osobních životech i absurdních situacích provázejících hrdinovu služební cestu do Asie.

Proč modelovat budoucnost světa, když nám vlastní život protéká mezi prsty? Čestný a bezúhonný bruselský úředník se plánovaně ztratí v časovém oknu své služební cesty do Asie. Jeho osobní život je prázdný, ten pracovní má absurdní náplň, přesto odhodlaně vyráží odhalit okolnosti pokoutných zakázek. Vše se však obrací proti němu, prohrává i ve zcela banálních záležitostech – dostat se v noci do hotelu, připojit se k internetu, dovolat se domů, najít chvilku klidu na toaletě. Jean-Philippe Toussaint nás celou tou tajemnou, kafkovskou nepohodou provází, jen abychom s ním mohli dospět k tomu, co je mezi životem a smrtí nejpodstatnější.

PŮJČTE SI

Shelley, Mary Wollstonecraft: Poslední člověk

Vědecko-fantastický román anglické spisovatelky, autorky Frankensteina.

Apokalyptický román se odehrává koncem jednadvacátého století, kdy je země zasažena neznámou pandemií, jež se rychle rozšíří po celém světě a téměř vyhubí lidstvo. Vedle tématu apokalypsy se román věnuje politickým otázkám, zejména pak rozpuštění monarchie a nastolení republiky v Anglii. Zároveň je text poctou dvěma básníkům, kteří byli Shelleyové velmi blízcí: P. B. Shelleymu a lordu Byronovi.

PŮJČTE SI

Volková, Bronislava: Ti co odcházejí

Podmanivá sbírka básní, v nichž autorka mistrně kombinuje hlasy a citové odstíny, mezitímco se potlouká mezi láskou, ztrátami, smrtelností a věčným životem.

Autorčiny verše předkládají s ostrým vtipem hravé katechismy o tom, „proč milující Bůh stvořil člověka nemilujícího", ale rovněž se ponořují hluboko do sebepoznání, dosahujíce byť na okamžik těžce vydobytého práva na „radostného ducha vnitřního bytí". Její dílo je svědectvím života žitého naplno – rozmanitého a všeobjímajícího prožitku.

PŮJČTE SI

Loach, Ken: Dialog o umění a politice

Francouzský spisovatel Édouard Louis a anglický filmový režisér Ken Loach se v rozhovorech zaobírají aktuálními společenskými problémy.

Uznávaný britský režisér a angažovaný francouzský spisovatel se v živém rozhovoru dotýkají i mnoha dalších bolestí současného světa: původu nesnášenlivosti, předsudků či homofobie, negativní role sociálních sítí, bezdomovectví, násilí, postavení žen či gayů. Úderný rozhovor staví most mezi generacemi levicového myšlení a bezděčně připomíná, co vlastně znamená etika dialogu.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.