Vybíráme
5. 6. 2024, WEBREDAKTOR

Knihovna se zapojí do červnových oslav Měsíce hrdosti několika akcemi.

Co je měsíc hrdosti? Měsíc hrdosti LGBT+ komunity (červen) je věnován oslavám a připomínce hrdosti leseb, gayů, bisexuálů a transgender osob. Vznikl ve Spojených státech v roce 1969 po tzv. Stonewallských prostestech gayů za svá práva. Dnes je spíše oslavou a připomenutím existence LGBT+ komunit, zahrnující jejich rodiny a přátele.
Zdroj: Wikipedie

Program na pobočkách knihovny

Akce se konají na našich různých pobočkách. Adresu zjistíte kliknutím na jméno pobočky u konkrétní akce. Akce jsou zdarma, pokud není uvedeno jinak.

Tove

Kde: Petřiny – Sál Petřiny
Kdy: 18. 6. 2024 | 16:00
Vstupné: 80 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Helsinky, 1945. Konec války přináší malířce Tove Janssonové pocit umělecké a sociální svobody. Zatímco své umělecké sny soustředila na malování, okouzlující příběhy o stvořeních jménem ‚Mumínci' jí přinesly slávu a finanční volnost. Potkává divadelní režisérku Vivicu Bandlerovou, která v ní zažehne elektrizující a pohlcující lásku.

Měsíc hrdosti: krátký hraný film

Kde: Vozovna a Petřiny
Kdy: 19. 6. 2024 (Vozovna) | 19:00 a 27. 6. | 17:30 (Petřiny)
Vstupné: zdarma
Přijďte se podívat na dva krátké snímky, které získali ocenění Českých vizích Praha v kategorii hraný film. Po promítání bude následovat beseda s autory.
Fuck this shit, love me!
Romantická komedie vyprávějící příběh dospívající teenagerky ve světě moderního randění. Emma do svého diáře vykřikuje své frustrace z nástrah hledání pravé lásky ve světě, kde se špatné rande střídá s ještě horším a seznamky přinášejí více zoufalství než naděje. Ale co když Emma ve skutečnosti potřebuje něco úplně jiného, než po čem tak toužebně hledá? Film odhaluje, že láska může přijít zcela nečekaně. Režie: Daniel Path, délka filmu 5 minut.
I love you, stranger
Muž středního věku, který se usilovně snaží napravit svůj osamělý a stereotypní život IT specialisty, se zamiluje do mladšího muže, kterého náhodou potká, když si jde zaběhat. Film o tom, jak se můžeme chovat neočekávaným způsobem, když toužíme po lidském spojení. Snímek natočil původem mexický Režie: Pablo Maldonado, délka filmu 9 minut.

Literární workshop s Wibke Brueggemann

Kde: Petřiny
Kdy: 20. 6. 2024 | 17:00
Vstupné: zdarma
Zveme vás na literární workshop s autorkou queer literatury pro mladé, Wibke Brueggemann, na téma Jak vytvořit výjimečné knižní postavy. Můžete se těšit na odpoledne plné kreativity, příběhů a tvůrčího psaní. Workshop bude probíhat v anglickém jazyce. Pozor! Je třeba si rezervovat místo pomocí online odkazu.

Mohlo by vás zajímat

Ústředním měsícem v Praze je ale polovina srpna (5.-11. 8. 2024), v němž proběhne Festival Prague Pride: https://festival.praguepride.com/.

Ilustrační obrázek v perexu: LGBTQ multicolored rainbow flag and Pride Month text, Jernej Furman from Slovenia, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons.