Knihy
20. 5. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Dva fantaskní romány finské provenience, výbor z poezie americké básnířky nebo texty francouzského filosofa.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Karila, Juhani: Jak ulovit malou štiku

Fantaskní román odehrávající se v nejsevernější části Finska, v Laponsku. Elina se vrací na chvilku domů. Ostatně to dělá každý rok touto dobou. Tentokrát je ale všechno jinak.

Elina Ylijaaková se stejně jako každé léto vrací do rodného východního Laponska. Má tři dny na to, aby tam ulovila malou štiku. Jenže tůňku střeží zákeřný vodní přízrak, brzy se objevují další prastará stvoření, a Elinina rybářská výprava se tak proměňuje v boj na život a na smrt. Do toho všeho musí vyřešit svůj komplikovaný vztah s místním umělcem. Z bažiny v tundře vylézají podivuhodné neznámé bytosti připomínající stroje, které kdosi dávno spustil a dnes už je nikdo nedokáže vypnout. Jak ulovit malou štiku je jazykově vybroušený, mnohovrstevnatý román. Skrývá v sobě příběh s detektivní zápletkou, okořeněný kousavým humorem, magickým realismem a finskolaponskou mytologií, ale také milostné drama i nemilosrdnou kritiku současného životního stylu s negativním dopadem na životní prostředí.

PŮJČTE SI

Sodoma, Martin: Jehovista

Román dvou českých autorů, kteří se skrývají pod fiktivním jménem Martin Sodoma, se odehrává během prvního desetiletí 21. století v prostředí komunity svědků Jehovových.

Ota, dvacetiletý syn jednoho z vedoucích svědků Jehovových v Čechách, se vydává do Aše, aby posílil věřící v tamním sboru. Zpočátku ve své snaze zažívá úspěch – proniká do svérázného sborového prostředí, přesvědčuje jinověrce, toulá se příhraniční divočinou. Čím dál více ho však pronásledují potlačované pochybnosti a výčitky svědomí pramenící z toho, že před lety zavrhl svého nejlepšího kamaráda, který byl z organizace exkomunikován. Ocitá se na pokraji temnoty… Časosběrný román čerpající ze skutečných zážitků se odehrává na počátku 21. století.

PŮJČTE SI

Itäranta, Emmi: Dopisy měsíčního dne

Milostný román finské autorky odehrávající se ve vědecko-fantastických kulisách dokazuje univerzálnost milostného citu v jakékoli době a podobě.

Léčitelka Lumi pochází ze Země a její choť, špička v oblasti botaniky Sol, z Marsu. Když se Sol dlouho nevrací ze služební cesty, spustí Lumi pátrání a postupně odhaluje tajemství, která před ní Sol skrývá. Stopy ji vedou z bohatých marsovských kolonií na zdevastovanou planetu Zemi, ale také do světů ztracených duší, kam dokáží vstoupit jen léčitelé. Jak se zmizením souvisí tajná ekologická skupina? A čeká Lumi a Sol na jejich meziplanetárních křižovatkách vůbec ještě budoucnost?

PŮJČTE SI

Hirshfield, Jane: Žádný jiný život nebyl

Výbor z poezie americké básnířky, kterou The New York Times Magazine nazval autorkou „básní, jež se řadí mezi jedny z nejdůležitějších v kontextu dnešního světa.“

Jane Hirshfield představuje jeden z ústředních hlasů americké poezie, jež hájí zájmy biosféry a vzájemného propojení živých organismů. Její dílo bylo přeloženo do sedmnácti jazyků. Jako někdejší kancléřka Akademie amerických básníků byla Jane Hirshfield zvolena v roce 2019 do Americké akademie umění a věd. Žije v severní Kalifornii. „Hluboká empatie vůči utrpení všech živých bytostí… přesně to v poezii Jane Hirshfield oceňuji. Předmětem její poezie je náš všední život mezi ostatními lidmi a naše neustálé setkávání se vším, co nám Země přináší: se stromy, květinami, zvířaty a ptáky… Ve smyslům lahodících detailech její poezie osvětluje buddhistickou ctnost plného vědomí.“ Czesław Miłosz.

PŮJČTE SI

Barthes, Roland: Deník smutku

Filozofické, intimní texty týkající se zármutku a životní moudrosti, které vznikaly po smrti autorovy matky od roku 1977. Jsou zde i odkazy na autorovo dílo Světlá komora či se zde odráží sen napsat proustovský román Vita Nova s postavou jeho matky.

Matka byla v životě spisovatele a filozofa Rolanda Barthese tou nejdůležitější postavou. Den po její smrti, 25. října 1977, si začal vést Deník smutku. Psal jej perem, někdy tužkou, na papírové lístky (papír rozstříhaný na čtvrtiny), které potřeboval mít neustále na pracovním stole. Najdeme tu odkazy na souběžně psané dílo Světlá komora, k němuž ho ponoukla jedna z maminčiných fotografií, nebo i sen napsat proustovský román Vita Nova, kde by z ní učinil postavu. V první řadě je ale tento intimní dokument spouštěním žebříku do propasti posledních tří let, o které ji přežil.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč – viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.