E-knihy
16. 5. 2024, WEBREDAKTOR

Co můžete stahovat v e-knihovně v květnu 2024? Román vysokoškolského pedagoga, povídky českého prozaika s ukrajinskými kořeny nebo vzpomínky polského publicisty.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Novotný, David Jan: Zpověď agenta StB

Román vysokoškolského pedagoga, spisovatele a publicisty zachycuje na jedné straně současné české literární prostředí, na druhé pak příběh fanatického příslušníka StB, jenž je situovaný do osmdesátých let 20. století.

Próza se odehrává ve dvou rovinách: v první především sledujeme členy literární poroty, kteří mají vyhlásit vítěze soutěže o nejlepší anonymní detektivní román. Ze zaslaných prací se jim jako nejlepší jeví rukopis nazvaný „Ex ordine“, jenž tvoří druhou složku textu. Tato část zachycuje příběh nekompromisního a totalitnímu režimu bezvýhradně oddaného člena StB, který se domnívá, že zákony osmdesátých let dostatečně netrestají odpůrce socialistického zřízení. Proto se rozhodne v zájmu vyšší, ideologické spravedlnosti tyto nepřátele likvidovat. Původce díla však zůstává dlouho utajený, nakonec se k autorství přihlásí bývalý nechvalně známý redaktor zaniklého nakladatelství, nyní docent světové literatury. Otázkou ale zůstává, zda tento člověk opravdu „Ex ordine“ napsal, neboť kolem tohoto spisu se náhle vyrojuje spousta nejasností, jež hrozí přerůst v obrovský skandál.

STÁHNĚTE SI

Sevruk, Alexej: Divadlo tančících loutek

Povídkový soubor českého básníka, překladatele a prozaika s ukrajinskými kořeny. Miniatury, drobné skici, poeticky a s příchutí ironie podané scénické obrazy, výseky ze života, myšlenek i snů rozmanitých postav generace „mileniálů“ – ale nejen jich.

Barvitě vylíčené, často poeticky a niterně popsané situace (spíše než příběhy), které jsou ukončeny záměrně bez pointy, uprostřed situace, v níž se hrdina sám těžko vyzná. Můžeme jen náznakem tušit, kým postavy vlastně jsou, jak se ocitly v příběhu, proto je vcelku logické, že se nedozvíme, jak skončí… Život je možná jen divadlo, které hrajeme před sebou samými, jsme jen tančící loutky, pak je jedno, jak to skončí, konec může být kdykoli. Jsou to situace, pocity, „věci… co se neptají, jestli můžou dál,…vtrhávají až k tvému já, ke tvé nejniternější identitě… ber nás, nebo ne, ale musíš se s námi vyrovnat… nic jiného ti nezbude. A to je život.“ Z tohoto rámce se vymyká mikropovídka Smrt stepního bandity Džugašviliho, která popisuje den, v němž se rodina malého Ukrajince Hryce i celé městečko k většinové radosti dozvědělo o Stalinově smrti.

STÁHNĚTE SI

Iwanicki, Eugeniusz: Nepřítel soudruha Stalina

Kniha vzpomínek polského spisovatele a publicisty. Autor vypráví o dětství, které strávil ve 40. letech 20. století v Kazachstánu, kam byla jeho rodina poslána do vyhnanství.

Poté, co byl východ Polska zabrán v září roku 1939 Sovětským svazem, ocitly se některé skupiny obyvatel v postavení „nepřátelských či nespolehlivých sil“. Právě to se stalo rodině Eugeniusze Iwanického: otec byl zatčen NKVD, matka se dvěma dětmi byla vysídlena do vzdáleného Kazachstánu. Zde prožil Eugeniusz léta 1940–1946 a po téměř padesáti letech o této etapě svého života vydal zajímavé svědectví. Vypráví poutavým stylem, ve kterém – při vší tragice – nechybí ani specifický smysl pro humor. Líčí dramatické a pro dnešního člověka téměř neuvěřitelné okolnosti těžkého života obyčejných lidí, kteří se po mnoho let nemohli vrátit do své vlasti.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.

Ilustrační obrázek v perexu. Pixabay.com.