E-knihy
2. 7. 2024, WEBREDAKTOR

Stáhněte si pořádnou dávku e-knih na červenec a srpen.

Cesty na jih i na jiné planety, trocha romantiky i klukovských dobrodružství, prázdniny, cestopisy, vzdálené oceány i podmořské světy. To všechno najdete ve velkém „virtuálním cestovním kufříku“ naší letní četby. Tip! Všechny tematické e-knihy můžete stahovat v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Kamen, Jiří: Kinžál

Román českého rozhlasového publicisty a spisovatele vypráví svérázným způsobem historii jedné rodiny, včetně legend, které k takové historii patří, i nejrůznějších svérázných historek, které čím víc jsou neuvěřitelné, tím víc jsou pravdivé.

Ústřední postavou je Jaroslav, ať již v době dětství či dospělosti, a dědečkův kinžál, který si tento mytický muž přivezl z cest. Vypráví-li Jaroslav o svých předcích, je zřejmé, že jejich osudy a vztahy se mohly odehrát před padesáti lety, v republice první nebo druhé, ale klidně i o století dřív. Jemné přechody „mezičasem“ činí celou knihu velmi poutavou, protože se tím mimo jiné názorně ukazuje, že ani systémy či režimy nemohou ovlivnit některé základní hodnoty a strategie. Že hledání vlastních kořenů je zkrátka nadčasové. Že běh dějin je jedna nepřehlédnutelná věc, ale to, čím je naplněn, obsah, který se následně a dodatečně dozvídáme, je pochopitelně důležitější.

STÁHNĚTE SI

Jandourek, Jan: Vražda je krásná

Vraždy, mystéria, ztroskotání na pustém ostrově, revoluce, únos, nesmrtelnost – s tím vším si pohrává detektivka z nejisté budoucnosti.

Detektivní příběh, zasazený do kulis poloviny 21. století, jehož hrdinou je spisovatel detektivek, je rámcem pro vtipný, břitký společensko-kritický román, v němž autor těží ze svých znalostí teologických, sociologických, politologických i ze zkušeností s komunitou spisovatelskou a novinářskou. V této knize pracuje stále s principy klasické detektivky – příběh má uzavřený okruh podezřelých a motivů, všímavého detektiva a nakonec i nečekanou pointu. Avšak obětí je lékař, který objevil princip (téměř) nesmrtelnosti. Takže více než o chycení vraha v poměrně nedaleké budoucnosti jde o současný stav společnosti a o intelektuální hru s etickými i politickými souvislostmi nezvládnutí technologií vědy, víry i vlády. To vše ovšem zábavnou, čtivou formou.

STÁHNĚTE SI

Kratochvil, Jiří: Noční tango

Snově fantaskní román z konce 20. století vypráví absurdní příběh nekonformní brněnské rodiny.

Próza, oceněná roku 1999 Cenou Jaroslava Seiferta, navazuje na autorovu sérii sofistikovaných, složitě komponovaných románových skladeb. V postmoderním snovém zamlžení, v němž nic není jisté, děj se rafinovaně rozpadá do fantaskních obrazů a postavy se proměňují ve svých rolích, provádí autor čtenáře komplikovanou cestou Brnem konce 20. století i příběhem jedné podivné rodiny.

STÁHNĚTE SI

Verne, Jules: Cesta kolem světa za osmdesát dní

Dobrodružný příběh o anglickém džentlmenovi Phileasu Foggovi, který podnikne cestu kolem světa.

Pan Fogg je nejklidnější člověk na světě, nikdo ho nikdy neviděl rozzlobeného. Do svých služeb přijímá jako komorníka Jeana, kterému všichni říkají Proklouz. Phileas Fogg vede klidný, až trochu nudný a obyčejný život. Jeho jedinou zálibou je chodit do Reformního klubu v Londýně, kde většinu svého času tráví čtením novin a hraním karet s ostatními členy. Jednoho dne se vsadí, že mu bude stačit pouze 80 dní, aby uskutečnil cestu kolem světa. Cestuje mnoha prostředky: vlakem, lodí, plachetnicí, sněžnými saněmi i na slonovi. Dobrodružnou cestu doprovázejí různé překážky i různí lidé. Potkává mladou vdovu, která se stává jeho společnicí na cestách, jelikož mu dluží za záchranu života. V patách je jim inspektor Fix.

STÁHNĚTE SI

Klíma, Ivan: Milostné léto

Tragikomický příběh vědce, který se v době normalizace milostným vzplanutím pokouší kompenzovat své pocity životního neuspokojení.

Setkání s mladou zvláštní dívkou změní od základu život úspěšného vědce – muž, žijící dosud spořádaným životem, se dopouští jedné pošetilosti za druhou a obrátí naruby i život své rodiny. Banální milostný příběh se však postupně mění v líčení všeobecně platného zápasu člověka, který se snaží ze všech sil uniknout osudu, ale nakonec podlehne prázdnotě nenaplněného života. Příběh dává autorovi příležitost k brilantnímu zachycení lidských charakterů i bezvýchodné dobové atmosféry.

STÁHNĚTE SI

Grin, Aleksandr: Cesta nikam

Romantický, dobrodružně motivovaný příběh čestného, chudého chlapce, kterého fantastické náhody vytrhnou z bídy, ale zapletou do bojů, ve kterých podléhá intrikám podlého bojovníka.

Cesta nikam je tragický román mladého člověka, který si přes všechny životní prohry, nepřízeň mocných a kruté rány osudových náhod zachová i za cenu osobního štěstí a vlastního života svůj čistý charakter, lidskou důstojnost a čest. Tirreus Davenant, chudý, usmýkaný, ale čestný a čistý sedmnáctiletý chlapec nahlédne podivnou hrou osudu do nového, krásného a okouzlujícího života, který mu slibuje svět dobrých přátel a ušlechtilých lidí. Ale od samého prahu tohoto světa ho odžene zpustlý, zločinný otec, který se po letech vrací a hrozí Tirreovi skandálem a ostudou. Protože Tirreus nechce ani stínem zla potřísnit své vztahy k přátelům, odchází je varovat před vyděračským otcem…

STÁHNĚTE SI

Souček, Ludvík: Blázni z Hepteridy

Se sympatickým nadhledem napsaný sci-fi příběh ze vzdálené planety naší galaxie se odehrává v daleké budoucnosti mezi pracovníky pozemské televize.

Hrdinové natáčejí na Hepteridě televizní seriál, jsou však přepadeni a dva z nich jsou uneseni neznámo kam. Po mnoha dobrodružstvích se nakonec ukáže, že kosmické lodi filmařů unesli lidé, kteří kdysi utvořili na vedlejší planetě mimozemskou kolonii a potřebují si nyní obnovit zastaralou techniku. Sporné otázky vyřeší k všeobecné spokojenosti šéf kosmického letectva spolu s pozemskou ústřední komisí. Všichni filmaři se zachrání, jen starý šéf se rozhodne dožít svůj pohnutý život na Hepteridě.

STÁHNĚTE SI

Erben, Václav: Efektivně mrtvá žena

Detektivka ze 70. let 20. století, v níž nekonvenční kapitán Exner pátrá mezi zaměstnanci velké tiskové agentury po vrahovi mladé ženy.

Zajímavé prostředí velké tiskové agentury je pozadím pro pátrání po motivu vraždy mladé ženy. Autor znovu uvádí na scénu pátrací skupinu kapitána Exnera s jeho nekonvenčními metodami, luxusními zálibami a lidskými slabostmi. V tomto románu je znát autorova inspirace Flemingovými romány.

STÁHNĚTE SI

Conrad, Joseph: Hranice stínu

Novela významného anglického romanopisce z námořnického prostředí líčí vyzrání mladého kapitána v muže během nebezpečné námořní plavby.

Novela Josepha Conrada vypráví o jedné nebezpečné plavbě, během níž hlavní hrdina, mladý námořník, poznává skutečný život a musí se vyrovnat s mnoha nástrahami osudu. Hlavní postava, ne nepodobná samotnému Conradovi, musí převzít odpovědnost za své činy, které zasáhnou i ostatní lidi. Další z knih J. Conrada, která je něčím víc než jen dobrodružným příběhem jednoho námořníka.

STÁHNĚTE SI

Ajvaz, Michal: Cesta na jih

Fantastický román s bizarní kriminální zápletkou, filozofickým přesahem a zcela originální imaginací.

Vypravěč se na dovolené u Středozemního moře setkává s mladým mužem, který cestuje po Evropě, aby vyřešil prapodivné vraždy dvou nevlastních bratrů. Prvního najdou turečtí rybáři ubodaného v jeho vlastní síti, druhý je zastřelen na baletním představení, zkomponovaném na motivy Kantovy Kritiky čistého rozumu, a to hercem v roli „věci o sobě“. Provedení druhé vraždy, které je mladý muž svědkem, je tak bizarní a fantastické, že ucítí nutkavou potřebu se této záhadě věnovat. Seznámí se tedy s dívkou Kristýnou, bývalou přítelkyní jednoho z bratrů, půjčí si od ní román, který její přítel psal a vydá se na průzkumné cesty minulostí neznámého zavražděného… Román je plný nečekaných zvratů a autorovy zvláštní imaginace.

STÁHNĚTE SI

Dousková, Irena: O bílých slonech

Autorka vypráví letní příběh malé holčičky, který by se mohl na přelomu osmdesátých let dvacátého století odehrát v jakékoli české vesnici.

Dětská říkanka: štěstí, neštěstí, láska, manželství, panenka, kolébka, hraběnka, smrt, slouží jako jednotlivé kapitoly jednoho obyčejného vyprávění o tom, co všechno se nám děje přímo před očima v jedné malé české obci. Hlavní hrdinka, malá Kamila, přijíždí k babičce na prázdniny. Nic zvláštního se neděje, slunce svítí, nikdo nikam nespěchá a na úřadech mají plno volného času…

STÁHNĚTE SI

Kahuda, Václav: Proudy

Mladý muž opouští břehy svého na prožitky bohatého a imaginací naplněného mládí a vstupuje do proudu zkušeností bolavého středního věku a dospělosti.

STÁHNĚTE SI

Barvité zážitky, reflexe, ale hlavně existenciální úvahy muže, který dlouho nekonvenčním a nespoutaným životem odolával, ale nyní přeci jen definitivně stojí na prahu dospělosti. Je ve věku, který jiní už hodnotí spíše jako střední, ale protože žije sám, je natolik soustředěn na sebe, své vlastní prožitky a jejich hodnocení, že jako by nemohl dospět k zodpovědnosti za jiné. Dětství poničené bolavým vztahem s psychicky nemocnou matkou mu ničí až do současnosti schopnost vytvořit normální, „konvenční“ vztah, který by došel běžného vyústění. Bohatý básnivý jazyk textu je kontrastně vyvažován přirozeně plynoucími vulgarismy v podrobném líčení všech myšlenkových, ale i fyzických pochodů zúčastněných postav.

Harte, Bret: Bludná pouť Excelsioru

Vyprávění o dobrodružné plavbě americké plachetnice je zasazeno do poloviny 19. století.

Dobrodružný román plodného amerického autora sleduje strastiplnou plavbu obchodní plachetnice Excelsior, jež roku 1852 vyplula s nákladem z New Yorku do San Franciska. Mlha a nucené přistání v nepřátelsky naladěné mexické misii však obrátí pouť Excelsioru nečekaným a nebezpečným směrem…

STÁHNĚTE SI

Stifter, Adalbert: Pozdní léto

Román vypráví o procesu zrání mladého muže v samostatného člena společnosti v duchu humanistických ideálů.

V knize se čtenář setkává se silnými charaktery protagonistů, kteří v krizových okamžicích života jsou přísní k sobě, zocelují se odříkáním a kázní, zachraňují se tvořivou prací a službou bližnímu. Na cestě k dospělosti prochází hlavní hrdina školou života – odrůstá rodičovskému domu, musí se osvědčit v povolání, hledá životní vzory a potkává svou velkou lásku. Autor jako zanícený vyznavač klidného vývoje společnosti kreslí před očima čtenářů obraz harmonického světa a snaží se vštípit jim touhu po klidném, činorodém životě v souladu s přírodou a mravními principy. Sebevzdělávání a zapojení člověka do řádu přírody a společnosti je základním tématem autorova výchovného úsilí.

STÁHNĚTE SI

Kolárová, Jaromíra: Léto s kovbojem

Dívčí příběh nečekaného vztahu nesmělé studentky a prostého venkovského mladíka, známý z filmového zpracování.

Úsměvný prázdninový příběh studentky psychologie, která po setkání s vesnickým mladíkem nachází nové životní hodnoty a smysl existence. Uvědomuje si plochost vztahu se svým snoubencem a se svým novým přítelem se učí jednodušímu pohledu na svět.

STÁHNĚTE SI

Melville, Herman: Bílá velryba

Napínavý dobrodružný příběh ze života lovců velryb v 1. polovině 19. století se odehrává na palubě americké velrybářské lodi Pequoda.

Nebezpečný lov na bájnou bílou velrybu končí tragicky, zdecimováním lodní posádky a smrtí kapitána lodi, pro něhož ulovení bílé velryby bylo naplněním vlastního životního cíle, pro něhož obětoval loď i lidské životy. Autor (1819–1891), spisovatel romantické éry americké literatury, vytvořil touto knihou vzrušující prozaický epos o lidském důmyslu, odvaze a neústupnosti, o hrdinství prostých lidí, osvědčovaném v namáhavém a nebezpečném zaměstnání.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.