E-knihy
9. 4. 2024, WEBREDAKTOR

E-knihovna v jedné z edičních řad vydává autory, oplývající přízviskem, které navždy „proslavil“ básník Ivan Wernisch – zapomenutí. V dubnu si je můžete stáhnout.

Na rozdíl od slavných antologií Ivana Wernische Zapadlo slunce za dnem, který nebyl, Píseň o nosu, Quodlibet a Živ jsem byl!, které představily především „zapomenuté, opomíjené a opovrhované" české básníky, najdete v e-knihovně „méně známé“ až obskurní české prozaiky.

Co si můžete stáhnout? Třeba Bizarní povídky Karla Švandy ze Semčic, fantastický román Démon lidství Karla Piskoře s tématem rozdvojení člověka, Vtělení Pampylasovo, román s námětem sěhování duší od Otomara Schäfera, vizionářské minipovídky Extáze, úžasy a vidění z pera Rudolf Richarda Hofmeistera, temné povídky Přízraky Karla Babánka, příběh V pravěkém světě Arnošta Cahy, který inspiroval Karla Zemana k slavnému filmu, verše Otakara Theera, prozaizovaný scénář filmu Dívka v modrém Felixe Achilla de la Cámary a mnoho dalšího a divného.

Otakar Theer: Vzdech
Kde je ten čas klasický,
kdy meč a hudba varyta zvuk měly identický,
kdy skutek tančil za touhou, kdy nebylo snů více,
kdy páry z loží rozkoše vstávaly zpívajíce.
(Otakar Theer: Výpravy k Já)

Tip! Všechny tematické e-knihy můžete stahovat v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Švanda ze Semčic, Karel: Bizarní povídky

Sbírka fantaskních povídek, vydaná poprvé roku 1897.

Každá z tuctu povídek této sbírky je věnována jinému ze známých světových autorů, jemuž je, jak autor předesílá, „věnována ovzduším látky nikterak mu jinak nejsouc příbuznou“. Povídky se vyznačují fantastickým, mystickým a iracionálním laděním, častým tématem je rozpor snu a skutečnosti a chorobná senzitivita, podobně jako např. u E.A.Poea.

STÁHNĚTE SI

Piskoř, Karel: Démon lidství

Fantastický román z roku 1918 s tématem rozdvojení člověka.

Pozapomenutý autor Karel Piskoř se v české literatuře stal jedním z průkopníků žánrové fantastiky. Román Démon lidství, vydaný poprvé roku 1918, nezapře inspiraci východní spiritualitou a také dílem R. L. Stevensona. Jeho hrdina jménem Hygin Kent v něm pomocí chemické substance uskuteční rozdvojení osobnosti a materializaci vlastního alter ega.

STÁHNĚTE SI

Schäfer, Otomar: Vtělení Pampylasovo

Fantastický román z roku 1920 s tématem stěhování duší.

Vyhlášený zločinec Pampylas je popraven, zatímco novinář Horn je v hypnotickém stavu spojen s duší popraveného, aby mohl vědcům vypravovat, co cítí člověk po smrti. Duše zločince však částečně ovládne Horna, který stejně jako Jekyll a Hyde začne podléhat střídavě světlé a temné stránce své bytosti. Hornovi je tak dána šance trpitelskou cestou odčinit Pampylasovy hříchy. Bez zajímavosti není barvitý, exaltovaný styl, zčásti předznamenávající poetismus.

STÁHNĚTE SI

Extáze, úžasy a vidění

Hofmeister, Rudolf Richard

Sbírka fantaskních, vizionářských minipovídek z pera výrazného regionálního autora, vydaná roku 1922.

Autor, který se proslavil především svými knihami zasazenými do pravěké historie středočeského regionu, v této sbírce shromáždil množství snových, poetických, volně navazujících obrazných minipovídek, přestupujících hranice reality a běžné zkušenosti.

STÁHNĚTE SI

Babánek, Karel: Přízraky

Sbírka temněji laděných povídek s tajemstvím, jejichž autorem je méně známý člen básnického spolku Máj.

Soubor kratších povídek s motivy tajemství, přeludů či osudových předurčení, z nichž některé se dotýkají fantastických a vědecko-fantastických žánrů, se svého prvního vydání dočkal roku 1920.

STÁHNĚTE SI

Caha, Arnošt: V pravěkém světě

Příběh, který inspiroval režiséra Karla Zemana k natočení jeho slavného filmu Cesta do pravěku.

Uznávaný archeolog a jeho dva synové, devatenáctiletý Jirka a jedenáctiletý Jarda, provádějí výzkum v podzemní jeskyni poblíž Macochy. Za jejich pobytu uvnitř ale prastaré balvany povolí a zatarasí vchod. Uvěznění badatelé se tedy vydávají jediným možným směrem, do nitra země. Když po mnohahodinovém, vyčerpávajícím pochodu opět uvidí denní světlo, svět kolem nich je o 500 milionů let starší. Nejvyspělejší formou života je trilobit. Ale druhý den se probudí o několik milionů let později a tím jejich putování v čase ještě zdaleka nekončí. Autor knihy je historik a tak kniha obsahuje i řadu naučných pasáží, kdy tatínek vysvětluje svým synům historické i biologické souvislosti toho, co se kolem nich právě odehrává.

STÁHNĚTE SI

Theer, Otakar: Výpravy k Já

Druhá kniha poezie českého básníka, dramatika a prozaika Otakara Theera, výrazně navazujícího na modernistické literární směry, která poprvé vyšla roku 1900.

Sbírka je silně inspirována tvorbou Otokara Březiny, jemuž autor věnuje i úvodní list, kterým tímto soubor zahajuje. Verše v sobě skrývají především intenzivní erotický náboj, jsou však obohaceny i o přírodní lyriku. Jedním ze základních znaků tohoto souboru se pak stává (jak ostatně předznamenává i název) básníkův zápas s jeho vnitřním stavem. Jsou to právě ony „výpravy k já", tedy do vlastní duše, v níž se odrážejí jak hluboké rozpory a neklid, tak i znechucení ze společenské situace na přelomu století.

STÁHNĚTE SI

Cámara, Felix Achilles de la: Dívka v modrém

Scénář úspěšného filmu z roku 1939 přepsal Felix de la Cámara do formy prozaické.

Notář Jan Karas je svobodný, finančně dobře zajištěný, není tedy divu, že budí zájem vdavekchtivých žen. Vdova Smutná ho loví pro sebe, paní Smrčínská zase pro svou dceru Slávinku. Jan se ovšem zamiloval do dívky na starém obraze, jenž mu byl svěřen do úschovy. Obraz ho úplně uhranul, celé hodiny vysedává před podobiznou krásky v modrých šatech. Jednoho dne neodolá a políbí rty na plátně. V tu chvíli se stane zázrak: polibek je opětován, dívka vystoupí z obrazu a barokní češtinou mu děkuje za vysvobození. Doktor Karas je zcela vyveden z míry. Zbláznil se snad? A to je pouhý začátek zmatků, které tajemná komtesa Blanka vnese do jeho života

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.