Knihy
6. 3. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Nové vydání Debordovy Společnosti spektáklu, román Rezavé panny nebo reprezentativná výbor z díla Fráni Šrámka.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Kiste, Gwendolyn: Rezavé panny

Románový debut americké autorky, oceněný žánrovými cenami, ve kterém se úpadek průmyslového města podivně projevuje na tělech místních dívek.

Léto roku 1980, Cleveland, Ohio. Phoebe a její kamarádka Jacqueline právě ukončily střední školu, ale jejich budoucnost je temná a nejistá. Továrna za továrnou zavírá a rodiny čelí nezaměstnanosti a chudobě. Dívkám z Denton Street se však děje něco ještě horšího. Jejich těla se záhadně proměňují. Rezivějí jim kosti. V okolí se to proto hemží zvědavými turisty, lékaři a vládními zaměstnanci s podezřelými úmysly. Phoebe je jasné, že musí něco podniknout, aby Rezavým pannám pomohla a odhalila jejich tajemství.

PŮJČTE SI

Součková, Milada: Má písmena

Česká knižnice představuje čtveřici žánrově odlišných, avšak motivicky provázaných textů české představitelky experimentální literatury.

Již v prozaickém debutu První písmena (1934) — zakládajícím rezervoár scén a motivů, k nimž se bude autorka vracet — se písmo stává médiem vzpomínky. Působivého modernistického propojení slova a obrazu je využito v básnické skladbě Mluvící pásmo — apokalyptické vizi zániku euroamerické civilizace —, která zde vychází společně s reprintem původního soukromého tisku z roku 1939 včetně linoleí Zdenka Rykra. V generačním románu Zakladatelé (1940) autorka kriticky zpodobila rodinné a mezilidské vztahy ve vyšších vrstvách měšťanské společnosti v prvních desetiletích minulého století. Cyklický návrat k problematice osobní paměti a jejího uměleckého uchopení pak představuje nedokončená vzpomínková próza Vlastní životopis Josefíny Rykrové (posmrtně 1993).

PŮJČTE SI

Kawakami, Hiromi: Manazuru

Román oceňované japonské autorky s prvky magického realismu, tajemna, melancholie, jemného humoru a něhy.

Hlavní hrdinka Kei se snaží vyrovnat s tím, že její manžel Rei před dvanácti lety beze stopy zmizel. Netuší, zda je manžel mrtvý, nebo zda od rodiny utekl. V jeho diáři ji zaujala poznámka Manazuru, což je název malého přímořského letoviska nedaleko Tokia. Kei žije se svou matkou, vychovává dospívající dceru Momo a udržuje vztah se ženatým mužem, ale myšlenky na zmizelého manžela nedokáže dostat z hlavy. Znovu a znovu ji to táhne k moři, do Manazuru. Koneckonců tam, v hluku příboje, můžete najít všechno: ztraceného manžela, zapomenutou minulost i sebe.

PŮJČTE SI

Šrámek, Fráňa: Modrý a rudý

Reprezentativní výbor z díla českého básníka, prozaika a dramatika představuje charakteristické rysy a podstatu jeho tvorby.

Charakteristické rysy umělecké individuality Fráni Šrámka v širokém tematickém i žánrovém rozpětí vystihují čtyři díla vybraná pro tento svazek.Tento výbor z Šrámkovy tvorby v roce 2000 pro Českou knižnici připravil a podrobně komentoval Mojmír Otruba. Pro přítomnou reedici jsme provedli celkovou revizi textů, rozšířili vysvětlivky a připojili soupis dosavadních knižních vydání.

PŮJČTE SI

Debord, Guy: Společnost spektáklu

Kniha francouzského filmového režiséra a filozofa, navazujícího na Marxe a Hegela, se zabývá strukturou, fungováním a rozpory tzv. „společnosti spektáklu“, kterou nazval podle jednoho ze svých filmů.

Společnost spektáklu (1967) je nejzávažnější teoretickou prací francouzského situacionisty Guye Deborda (1931–1994). Tvořivě v ní navazuje na Hegela, Marxe a Lukácse, aby postihl strukturu, fungování a rozpory soudobé kapitalistické společnosti, a to zejména její západní formy. Kniha silně ovlivnila nejen společenskou a kulturní kritiku následujících desetiletí, ale i praktickou podobu protestů, které se snažily a snaží „uškodit spektakulární společnosti“. Její myšlenky našly v roce 1968 rozsáhlou odezvu mezi revoltujícím francouzským studentstvem. V češtině druhé, zcela přepracované vydání s rozšířeným poznámkovým aparátem.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.