Vybíráme
5. 3. 2024, WEBREDAKTOR

V březnu Artotéka nachystala nové knihy z oblasti výtvarného umění a také nové reprodukce, které si můžte půjčit.

Katalog výstav galerie Sklad M1

Fekete, František

Přehled výstav uskutečněných v galerii Sklad M1 při pražské AVU v letech 2017–2023. Galerie se zaměřuje na podporu studentů a začínajících umělců, kteří se v galerijním prostředí zatím příliš neobjevují.

PŮJČTE SI

Matějovičová, Petra: Šperk – forma – obsah

Publikace představuje společně historické a současné šperky ze sbírek pražského Uměleckoprůmyslového muzea. Bohatý materiál prezentuje nikoli chronologicky, ale na základě tematických celků: šperk ve spojitosti s časem, světlem, tělem a figurou.

PŮJČTE SI

Protirazník: tvorba písma v 16. století a dnes

Smeijers, Fred

Publikace o vývoji typografických písem. Zabývá se postupy, které užívali tvůrci písem v 16. století, ale zároveň uvádí informace relevantní pro současnou typografickou tvorbu.

PŮJČTE SI

Akvarel 19. století mezi Prahou a Vídní

Šámal, Petr

Katalog výstavy podává zajímavý pohled na rozvoj výtvarné techniky akvarelu v 19. století. Zaměřuje se zároveň na vztahy mezi dvěma výtvarnými centry habsburské monarchie, jakými byly Praha a Vídeň. Jednotlivé kapitoly publikace ukazují, jak se akvarel uplatnil v různých uměleckých žánrech (krajina, veduta, portrét, vyobrazení interiérů apod.). Katalog sleduje, jak akvarel fungoval coby prostředník mezi jednotlivými výtvarnými médii. Skrze techniku akvarelu nahlíží publikace na celou výtvarnou a vizuální kulturu 19. století v širokých historicko-společenských souvislostech. Prezentovaná díla pocházejí ze sbírek Národní galerie v Praze.

PŮJČTE SI

Návrat do Mongolska

Kolektivní katalog představuje mongolskou sbírku Náprstova muzea – tradiční buddhistickou kulturu Mongolska ve sbírkách českých sběratelů. Společenský a politický kontext sběratelství na pozadí společenského vývoje.

PŮJČTE SI

Manchester východu

Publikace představuje soubor architektonických a urbanistických návrhů, které pro město Náchod připravili studenti Fakulty architektury ČVUT. Studentské práce ukazují, jak by se mohl Náchod rozvíjet v první polovině 21. století.

PŮJČTE SI

Křivanová, Zuzana: Drobné perly architektury

Publikace seznamuje s drobnými architektonickými památkami, které vybrali studenti Fakulty architektury ČVUT. Zachycuje zajímavě řešené kapličky, technické stavby, altány, památníky či zemědělské stavby z různých regionů a historických epoch.

PŮJČTE SI

Nové reprodukce

Připravila Karolina Chasáková, www.mlp.cz/artoteka

Mohlo by vás zajímat

Chcete si půjčit v Artotéce obraz nebo knihu? Je to snadné. Stačí k tomu platný čtenářský průkaz. Ve sbírce obrazů si můžete vybrat mezi reprodukcemi slavných malířů nebo originálními díly známých českých umělců a současných autorů.

Domů si půjčíte až čtyři originální výtvarná díla a dvacet reprodukcí výtvarných děl. Obrazy půjčujeme na dvacet šest týdnů s možností prodloužení na jeden rok. Originální díla půjčujeme pouze čtenářům starším patnácti let po uplynutí jednoho roku od ověření jejich registrace. Půjčování i vracení je možné jen v Artotéce na pobočce Opatov.

Obrázek v perexu: – Hayek, Pavel – Textilie I..