Knihy
26. 2. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Monumentální román Smutek Belgie, rafinovaný román Nejzasutější vzpomínka na lidi nebo soubor básní Petra Borkovce.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Claus, Hugo: Smutek Belgie

Monumentální román Smutek Belgie představuje široké panoptikum osudů jedné rodiny ze západovlámského městečka od doby Hitlerova nástupu k moci až do konce druhé světové války.

Toto stěžejní dílo nizozemské literatury se dá číst v mnoha rovinách: jako autobiografický bildungsroman, jako příběh vlámského národního obrození vedoucího ke kolaboraci s německými okupanty, jako román o psaní románu, jako metatextové dílo propojující odkazy na klasickou světovou tvorbu i jako román psychologický, ilustrující nejen nefunkční mezilidské vztahy, ale také rozklad celé společnosti. V neposlední řadě ho lze vnímat jako román válečný, byť na válku nenahlíží prostřednictvím dramatických zvratů z bojišť, nýbrž skrze obyčejné životy lidí, jejichž malost autor pitvá nemilosrdně ostrým nožem.

PŮJČTE SI

Mbougar Sarr, Mohamed: Nejzasutější vzpomínka na lidi

Mnohotvárný, široce koncipovaný román senegalského autora, ozdobený Goncourtovou cenou, je rafinovanou literární hrou.

Začínající senegalský spisovatel Diégane Latyr Faye v Paříži objeví legendární ztracenou knihu Labyrint nelidskosti, vydanou roku 1938. Její autor, vystupující pod jménem T. C. Elimane, označovaný dobovou kritikou za „černošského Rimbauda“, se po skandálu rozpoutaném vydáním románu beze stopy ztratil. Diégane, fascinovaný knihou i její historií, se vydá po stopách tajemného autora do temných dob kolonialismu a holokaustu a do nejrůznějších zemí od Francie přes Senegal a Argentinu zase zpět do Francie. Název románu i motto odkazuje na chilského autora Roberta Bolana. Mbougar Sarr s ním sdílí posedlost literaturou, která se pro mnohé postavy stává důležitější než život sám, i mnohotvárnost psaní. Jeho román o hledání opravdové literatury i osudové lásky je důmyslná literární hra plná skrytých odkazů, citátů a parodií.

PŮJČTE SI

Majumdar, Megha: V plamenech

Román popisující dnešní velmi nespravedlivou indickou společnost, kde je bezpráví a násilí v jakékoli formě součástí běžné reality.

Strhující drama ze současné Indie se rozehrává v okamžiku, kdy Džíban, sedmnáctiletá dívka z kalkatské chudinské čtvrti, v internetové diskusi o nedávném teroristickém útoku napíše neuvážený kritický komentář vůči vládě. Komentář na Facebooku mladé Džíban, která na sobě tvrdě pracuje, aby se vymanila ze své sociální předurčenosti, obrátí život naruby. Je obviněna z podněcování k útoku, který si vyžádal mnoho lidských životů, a hrozí jí trest smrti.

PŮJČTE SI

Borkovec, Petr: Básně

Soubor tří básnických knih Petra Borkovce, vydaných v minulých letech nakladatelstvím Fra, obsahuje tituly Vnitrozemí – vybrané a nové básně 1990–2005 (2005), Milostné básně (2013) a Herbář k čemusi horšímu (2018).

Borkovec miluje zahrady a v básních z nich vytváří labyrinty, bludiště, ne nepodobná těm z Kubrickova Osvícení, kde ale místo šíleného Jacka Torrance se sekyrou řádí sám jazyk. Borkovcova poezie je řečí chladných odlesků a vášnivých variací. Je plná pastí, propadlišť, zrcadlových obrazů i masek, které si básník s rozkoší nasazuje, aby nás přelstil. Situací, které autor inscenuje, aby nás zmátl.

PŮJČTE SI

Janyška, Petr: Polsko vejpůl

Polské osobnosti různé politické orientace hodnotí vnitropolitický vývoj ve své zemi v letech 2015–2023.

Co se to u vás děje? – ptá se znalec polských poměrů Petr Janyška jedenácti Polek a Poláků v ojedinělé knize o Polsku za vlády strany Právo a spravedlnost v letech 2015‒2023. Přináší bezprostřední svědectví o tom, jak hlubokou propast mezi Poláky vytvořilo osm let mocenské hry Jarosława Kaczyńského. Každý z rozhovorů vykresluje spletitou pavučinu, kterou bude muset nová vláda rozmotat, aby Polsko vrátila z postupného propadání do autoritářského režimu zpět do demokratických poměrů a do evropského hlavního proudu, kam svou velikostí patří. Upozorňují také na nebezpečí, že pokud se jí to nepodaří, může se Polsko během několik let proměnit ve velmi nepříjemného souseda, jemuž nebude záležet na spolupráci, ale bude hledat nepřítele, viníka všech domácích potíží. Otevřeně a nebojácně mluví o plíživém převratu ve své zemi bývalý prezident Lech Wałęsa, filmařka Agnieszka Holland, novinář Adam Michnik a další.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.