Vybíráme
22. 2. 2024, WEBREDAKTOR

Pobočka Břevnov zve na společnou výstavu otce a syna k 100. výročí narození výtvarníka Zdeňka Gorgoně staršího.

Výstava nabídne společnou výstavu výtvarník Zdeněka Gorgoň st. (1923–2012) a fotografa Zdenka Gorgoně (*1954). Oba byli a jsou celoživotně fascinování fenoménem koček, které se snažili ve svých dílech zpodobnit nejrůznějšími způsoby. Výstavu si můžete prohlédnout od 7. března do 30. dubna 2024 v otevírací době pobočky Břevnov.

O autorech

Výtvarník Zdeněk Gorgoň st. (1923–2012) absolvoval Uměleckoprůmyslovou školu v Brně. Pracoval jako samostatný výtvarník v TOS Kuřimi, v Ústavu tvorby životního prostředí VUT Brno a v Institutu průmyslového designu.Ve své tvorbě se věnoval volné malbě a grafice. Společně se svou ženou chovali téměř celoživotně perské a exotické kočky (chovatelská stanice Go), proto se stala grafika s kočičí tématikou hlavním tvůrčím tématem. Jeho „kočky“ si našly místo na plakátech, letácích, obálkách katalogů, novoročních přáních, „kočičí ilustrace“ obohatily knihy, jeho tvorba dodnes těší milovníky kočičí krásy.

Zdeněk Gorgoň (*1954) je fotograf, který spojil své koníčky v profesi. Obdiv k přírodě, květinám a zvířatům a jeho znalosti a láska ke kočkám mu formovaly život. S kočkami a za kočkami sjezdil „kus světa“… Kočky nejen fotí, ale především obdivuje, miluje a rozumí jim. Jeho fotografie se objevují v různých chovatelských časopisech u nás i v zahraničí, byly využity v 10 knižních publikacích, je autorem dvou knih o kočkách. Dnes vydává časopis Naše kočky, který vychází jako celostátní měsíčník již více než 25 let. Od roku 2000 měl 12 samostatných výstav, především s „kočičí“ tématikou.