Knihy
19. 2. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Provokativní román autorky jménem Mary Butts, veršovanou biografii Allena Ginsberga nebo komiks o lásce.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Butts, Mary: Vyzbrojeni šílenstvím

Provokativní román anglické modernistické autorky, vydaný poprvé roku 1928.

Skupinka mladých lidí na venkovské samotě v zapadlém koutě Anglie vzbuzuje u svých příbuzných a přátel podezření, že spí každý s každým. Skutečnost je složitější: atmosféra sršícího erotického napětí prostupuje i krajinou a počasím, mořem a jídlem, vtípky i řevnivostmi – a též nálezem nádoby, jež může a nemusí být kalichem Svatého grálu. Mladistvé ambice a zmatky, rodící se povahy a posedlosti jsou možná plodem nahodilé chvíle, možná prýští odkudsi z dávnověku. A poté, co hrozivý obraz krajního násilí skupinku nakonec rozmetá na různá místa a do různých měst, přetrvává vzpomínka na jednou prožitou křehkou souhru i v grotesce městského shonu a společenských konvencí.

PŮJČTE SI

Levroux, Pierre de: Fredovo nejšťastnější manželství

Kniha zahrnuje mystifikační literárně historickou studii o původu a vzniku díla i historii marného pátrání po totožnosti autora.

Eroticky laděná próza, ve které je explicitně popsán vášnivý milostný vztah v manželském trojúhelníku.

PŮJČTE SI

Panetta, Kevin: Blízko

Komiks, ve kterém rozkvétá láska mezi Arim, který chce opustit rodinnou pekárnu, a mladým Hectorem, který ho má zastoupit.

Lahodný příběh o lásce, rozhodnutích, která někdy bolí, a podpoře nejbližších, která dokáže zázraky. Ari dokončil střední školu a jediné, po čem touží, je přestěhovat se do velkoměsta a věnovat se muzice. Nejdřív však musí přesvědčit otce, aby mu dovolil opustit práci v jejich rodinné pekárně. Ačkoli tam jako středoškolák pracoval rád, nedokáže si představit, že by svůj život promarnil nad kynoucím těstem. Během pohovoru s kandidáty, kteří by ho měli nahradit, potká Hectora. Pohodového kluka, který miluje pečení tak moc, jak mu Ari chce uniknout. Obklopeni vůní čerstvého pečiva se spolu nejen seznamují, ale i krůček po krůčku sbližují…

PŮJČTE SI

Sanders, Ed: Poezie a život Allena Ginsberga

Volným veršem podaný životopis amerického básníka Allena Ginsberga (1926–1997).

Tato neobvyklá biografie pochází z pera básníka, hudebníka, žurnalisty a politického aktivisty Eda Sanderse (1939), zakladatele provokativní skupiny Fugs, která pomáhala utvářet 60. léta, a autora dokumentárního románu Rodina, který podrobně zmapoval vznik a skutky gangu Charlese Mansona.

PŮJČTE SI

Podracký, Vlastimil: Zkáza nebo zachování

Autor se v knize zaobírá otázkou ztráty přirozenosti a sounáležitosti a ukazuje, k čemu takový stav vede. V této souvislosti rozebírá také nesvobodu, sociální morálku, egocentrismus, politické ideologie, společenský chaos či zkázu.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.

Ilustrační obrázek v Perexu: Pixabay.com.