Vybíráme
15. 2. 2024, WEBREDAKTOR

Festival o duševním zdraví a mysli pořádá již pravidelně Národní ústav duševního zdraví ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze. Festival probíhá od 29. února 2024 do 3. března 2024.

O festivalu

https://festivalnahlavu.cz/

Festival pořádá Národní ústav duševního zdraví, přední české vědecko-klinické centrum v oblasti výzkumu duševního zdraví a onemocnění a neurověd. Motivací pořadatelů je obohacovat veřejný prostor o odborná témata úzce související s duševním zdravím či výzkumem mysli a mozku. Věnuje se oblasti psychologické a psychiatrické péče, spánku, sexuality, umění, drog, virtuální reality a mnoha jiného. Dlouhodobě napomáhá zlepšovat kvalitu života lidí s duševním onemocněním.

Projekce a přednášky se konají v sálech Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálů.

Program filmových projekcí

Blízko

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 29. 2. 2024 | 18:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Léo a Rémi jsou si blízcí. Prožívají spolu chlapecká dobrodružství, sdílí spolu celý svět a skoro každý moment. Dostávají se ale do věku, kdy věcem začínáme dávat jména. Co mezi nimi vlastně je? Hluboké přátelství, nebo láska? Po projekci proběhne diskuze s Janou Soukupovou, Alexandrem Kasalem a Michalem Pitoňákem na téma duševního zdraví a prevence sebevražd u LGBTQ+ lidí.

DogMan

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 29. 2. 2024 | 20:00
Vstupné 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Jako chlapce ho zavírali do kotců se psy. Teď je dospělý a má zvláštní dar. Žene ho touha po pomstě i trestání bezpráví. Nemá žádné zábrany. Jeho zbraní je oddanost jeho psů… Po projekci proběhne diskuze s psychiatrem MUDr. Martinem Hejzlarem z Národního ústavu duševního zdraví.

Na hlavu – Úsvit

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 1. 3. 2024 | 20:30
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Do městečka Svit pod Tatrami přijíždí v roce 1937 ředitel velké továrny se svou ženou, aby zde po baťovském vzoru Zlína postavili moderní průmyslové město. Jejich plány ale naruší znepokojující nález mrtvoly v areálu továrny. Novorozenec s mužským i ženským pohlavním orgánem. Po projekci bude následovat diskuze s režisérem Matějem Chlupáčkem, Zdeňkem Slobodou a Michalem Pitoňákem.

Fantastická terapie

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 2. 3. 2024 | 15:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Psychedeliky asistovaná psychoterapie je velmi slibným způsobem léčby některých duševních nemocí, který je založen na psychoterapii a na užití psychedelicky působící látky. Za pár let bude tato forma terapie nejspíš pevně zakotvena mezi zavedenými léčebnými postupy a už nyní ji hradí některé zdravotní pojišťovny. Po filmu proběhne diskuze s Klárou Dudkovou o využití psychedelik v psychoterapii.

Muž jménem Ove

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 2. 3. 2024 | 17:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Ove je tvrdohlavý a vznětlivý bručoun, který pohrdá všemi kolem. Bývalý předseda družstva vlastníků, kterému nedávno zemřela žena Sonja, terorizuje sousedství jako samozvaný strážce pořádku. Zvrat nastává s příchodem jeho nových sousedů, mladé pákistánské rodiny. Po projekci proběhne ve spolupráci s organizací Elpida diskuze s Katkou Bohatou na téma opuštěnosti a hledání smyslu života ve vyšším věku.

Tancuj Matyldo

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 2. 3. 2024 | 19:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
V příběhu inspirovaném skutečnou událostí žije uzavřený Karel ve světě řádu a striktních pravidel. Svou extrovertní a bohémskou matku Matyldu navštěvuje víceméně z povinnosti. Matylda přijde nečekaně o byt a Karlovi nezbyde než ji vzít k sobě. Vyjde najevo, že u Matyldy propuká Alzheimerova choroba. Po filmu proběhne diskuze na téma péče o lidi s Alzheimerovou nemocí s Matějem Kučerou, Jitkou Zachariášovou a Natašou Slavíkovou.

Víkendoví rebelové

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 2. 3. 2024 | 20:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Malý Jason do třídy úplně nezapadá, protože má poruchu autistického spektra. Přestože je vysoce inteligentní, škola rodině doporučuje dát ho do speciální školy. Po projekci proběhne diskuze s odborníky z Národního ústavu duševního zdraví na téma poruchy autistického spektra.

Na hlavu – Out of the darkness

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 3. 3. 2024 | 18:30
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Co se děje uvnitř člověka v nouzi? Někdy existují varovné signály, jindy je sebevražda zcela nečekaná. Když si náš blízký vezme život, jsme vrženi do propasti smutku a bolesti. Když se znovu postavíme životu, pochopíme také sílu lásky a naši schopnost uzdravit se. Dokumentární film, který otevírá tabu o sebevraždě. Po filmu proběhne diskuze s tvůrci dokumentu a členy skupiny Prevence sebevražd v Národním ústavu duševního zdraví.

Jeden život

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 3. 3. 2024 | 19:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi. Winton se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938 až 1939, těsně před začátkem druhé světové války. Po filmu proběhne diskuze s Markem Preissem na téma transgeneračního přenosu traumatu a role jednotlivce v historickém dění.

Program přednášek a divadelních představení

3testry

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 1. 3. 2024 | 18:30
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Víte, že lidi se dělí na dva tábory? Na ty, kterým voní káva a na ty, kterým káva smrdí. Víte, jak moc důležité je pižmo vašeho partnera? Když vám je příjemné, zvyšuje šanci, že Vaše dítě bude mít dvojnásobnou imunitu. A víte, že jsi s konkrétními vůněmi spojujete lidi, místa a zásadní okamžiky vašeho života? Vůně jsou důležitější, než si možná myslíte. Monodrama je speciální divadelní tvar. Hra jednoho herce, v tomto případě herečky, která diváky přenese do svého života plného těch nejrozličnějších vůní a situací.

Neptej se mě jen na to

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 2. 3. 2024 | 17:00
Vstupné 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Výzvy komunikace o duševním zdraví a nemoci v médiích V besedě „Neptej se mě jen na to“ iniciativy Na rovinu se tentokrát budeme věnovat tomu, jak o zkušenostech s duševním onemocněním mluvit a psát v médiích. Moderátorka besedy: Táňa Zabloudilová, autorka podcastů Moje terapie a Hranice násilí na Radiu Wave Českého rozhlasu. Diskutující: Petr Bouška a Anna Košlerová.

Moje tělo je moje

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 3. 3. 2024 | 16:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Často pochybujeme o tom, jestli je dost dokonalé. A jestli tak, jak jsme, si zasloužíme přijetí, uznání a lásku druhých. Jestli máme místo na světě hnaném tlakem na výkon, kde na nás ze všech stran útočí obrazy dokonalých, často upravených těl. Možná nám někdy řekl někdo poznámku o našem vzhledu, která se nám zaryla pod kůži a na dlouho nás ovlivnila. Jak si v tom všem hledat sebepřijetí? Přednáška Ridiny Ahmedové.

Umělá inteligence

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 3. 3. 2024 | 16:30
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Umělá inteligence – pomoc pro duševní zdraví, nebo definitivní důvod, proč se zbláznit? Setkáme se s dvěma odborníky, kteří jednak zasadí AI do širokého kontextu vývoje společnosti, jednak ukážou vlastní práci a výsledky. Jsou jimi AI výzkumník a konzultant Jan Romportl a psychiatr Jiří Horáček. Diskusi s nimi moderuje Petr Koubský, redaktor Deníku N pro vědu a techniku.

Kolektiv Nesladim: Lovebombing

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 3. 3. 2024 | 20:00
Vstupné: 80 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Na začátku každého vztahu máme pocit, že jsme potkali dokonalou spřízněnou duši. Ale co když se takový vztah změní v peklo? Jsou totiž lidé, nemocní lidé, s nimiž zdravý, fungující a láskyplný vztah nevytvoříte nikdy. Nejnovější autorská inscenace Kolektivu Nesladim vychází ze zkušeností a výpovědí obětí narcistických manipulátorů.

Program doprovodných akcí

Doprovodné akce jsou zdarma.

Život s bipolární poruchou (Teryll ART)

Kde: Ústřední knihovna – Dílna
Kdy: 2. 3. 2024 | 18:00
Teryll ART je olomoucká malířka a kreslířka, vlastním jménem Tereza Tomáštíková, původem z Prostějova. Kromě malířské tvorby, kterou budou mít možnost návštěvníci vidět v předsálí Ústřední knihovny, se věnuje i osvětě a destigmatizaci lidí s duševním onemocněním. Prostřednictvím svého YouTube kanálu sdílí svoji zkušenost s bipolární afektivní poruchou a její léčbou a svůj příběh a zkušenosti představí i v rámci přednášky Život s bipolární poruchou.

3pe fotoprojekt

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 3. 3. 2024 | 15:00
Misí organizace 3pe je pomáhat lidem s poruchami příjmu potravy (PPP), jejich blízkým a všem, kdo v jídle zažívají nesvobodu. V rámci fotoprojektu zachycuje organizace příběhy lidí, kteří mají nebo měli komplikovaný vztah ke svému tělu a jídlu. Cílem je pomoci rozpustit některé z mýtů, které kolem PPP panují, a přispět k porozumění, co lidé s těmito zkušenostmi zažívají. Přijďte si poslechnout přednášku autorského týmu.

Jak pečovat o dětské duševní zdraví?

Kde: Ústřední knihovna – Klubovna
Kdy: 3. 3. 2024 | 16:30
Máte pocit, že dítě nebo mladý člověk z vašeho okolí potřebuje pomoc, ale nevíte, jak na to? Náš workshop vám pomůže rozpoznat, že se něco děje a napoví vám, jak dítěti podat pomocnou ruku.

K20 – autorské čtení Kateřiny Puncmannové

Kde: Ústřední knihovna – Dílna
Kdy: 3. 3. 2024 | 15:00
Kniha Kateřiny Puncmannové je knihou vzpomínek z psychiatrické léčebny přibližuje běžnému člověku pobyt na otevřeném oddělení. Ukazuje, jak takové oddělení může fungovat a vyvrací případné mýty. Na 272 stranách najdeme témata jako je život v komunitě, terapeutické metody nebo pohled rodiny a přítel. Cílem knihy je říct, že pokud máme v životě nějaký problém je důležité ho začít řešit. Snažit se pochopit odkud pramení a zjistit, jak ho můžeme eliminovat.