Vybíráme
9. 2. 2024, WEBREDAKTOR

Velký mlýn chystá velkolepé oslavy 110 let od narození Bohumila Hrabala a 100 let od narození Vladimíra Boudníka.

Na hrázi Věčnosti: Hrabal a Boudník

Tak jsme tady sedávali na hrázi nejen věčnosti, ale i nekonečna, tady jsem psal ty svoje první knihy, tady jsem se oženil a bydlel se svojí ženou Pipsy […].“

(Bohumil Hrabal, Domácí úkoly)


Bohumil Hrabal, foto Hana Hamplová

Letos uplyne 110 let od narození Bohumila Hrabala a 100 let od narození Vladimíra Boudníka, dvou přátel, které na jeden čas spojila Libeň a navěky pábitelský přístup k životu a světu v něm.

Praha 8 ve spolupráci se Spolkem Velký mlýn a Městskou knihovnou v Praze připravili velkolepé oslavy. Od 18. března do 27. července se v prostorách mlýna i mimo něj odehrají filmové projekce adaptací literárních děl, od března do května bude ke zhlédnutí výstava, chystají se také besedy zaměřené na Hrabalovu tvorbu. Co vás čeká? Filmové projekce, besedy se známými osobnostmi na hrabalovská témata, literární přednášky a také naučná stezka, která se vydá po stopách Bohumila Hrabala i Vladimíra Boudníka.

Jak nám dostanete? Pobočka Velký mlýn je vzdálena asi 10 minut od metra B „Palmovka“, asi 6 minut od tramvajové stanice Libeňský zámek tramvají číslo 3, 10, 24 směr Thomayerovy sady.

Filmové projekce


Vladimír Boudník, foto Karel Kuklík

Filmové projekce těch nejznámějších adaptací děl Bohumila Hrabala. Nechybí oscarové Ostře sledované vlaky či dlouho zakázaní Skřivánci na niti v režii Jiřího Menzela. Těšit se můžete na slavný povídkový film Perličky na dně, kterým se představila na začátku šedesátých let minulého století tzv. Československá nová vlna, do níž krom zmíněného Jiřího Menzela, patřili ještě Věra Chytilová, Jan Němec, Miloš Forman a další. Zaujmout by vás mohly dva méně známé hrabalovské snímky Fádní odpoledne v režii Ivana Passera a surreálné Sběrné surovosti Juraje Herze. Film Něžný barbar se zabývá vztahem Hrabala a Vladimíra Boudníka a natočil jej režisér Petr Koliha.

  • 15. února od 18:00 – Skřivánci na niti. Pokud je před filmem beseda, začíná v 17:30.
  • 14. března od 18:00 – Něžný barbar. Pokud je před filmem beseda, začíná v 17:30.
  • 11. dubna od 18:00 – Perličky na dně. Pokud je před filmem beseda, začíná v 17:30.
  • 9. května od 18:00 – Ostře sledované vlaky. Pokud je před filmem beseda, začíná v 17:30.
  • 6. června od 18:00 – Fádní odpoledne a Sběrné surovosti. Pokud je před filmem beseda, začíná v 17:30.

Literární přednášky

Přednášky literárních odborníků na slovo vzatých. První přednáška bude patřit Jakubu Češkovi, literárnímu vědci a mimo jiné autoru knihy Bohumil Hrabal. Autor v množném čísle. Jeho přednáška nese název „Hrabal 110-ti letý v kaleidoskopu tvorby“ a proběhne ve čtvrtek 7. března do 17:30. Druhou přednášku prosloví Tomáš Mazal, životopisec Bohumila Hrabala a mimo jiné autor rozsáhlé monografie Spisovatel Bohumil Hrabal. Jeho přednáška bude pojednávat o tématu „Hrabal a Praha“ a proběhne v pátek 8. března od 17:30 hodin.

Besedy se známými osobnostmi

  • 26. března od 18:00 – Bohumil Hrabal, beseda s hercem Jaromírem Hanzlíkem.
  • 28. března od 18:00 – Bohumil Hrabal, beseda s hercem Oldřichem Kaiserem, hudební doprovod Dáša Vokatá (kytara, zpěv).
  • 23. 4. dubna od 18:00 – Výtvarný svět Bohumila Hrabala, přednáška a beseda s výtvarníkem Václavem Špalem (nejen) o Vladimíru Boudníkovi.
  • 23. května od 18:00 – Bohumil Hrabal, promítání dokumentárního filmu, beseda s režisérem Oliverem Morgensternem Malinou, ukázky z Hrabalových knih čte herec Jakub Albrecht z Divadla Pod Palmovkou.

Mohlo by vás zajímat

Od 18. března do 26. května bude v prostorách Velkého mlýna přístupná výstava Hrabal – Boudník. Výstavu Věnovanou Vladimíru Boudníkovi připravil Petr Placák. Expozici Momenty z Hrabalovy galaxie připravili maďarští obdivovatelé Bohumila Hrabala a jeho díla. Naučná stezka „Po stopách Bohumila Hrabala a Vladimíra Boudníka“ se bude pořádat od března až do července 2024.

Foto Bohumila Hrabala, Hana Hamplova, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/…es/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons. Foto Vladimíra Boudníka, Karel Kuklík, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/…es/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons.