E-knihy
7. 3. 2024, WEBREDAKTOR

Březnové e-knihy přináší výběr absurdních i snových próz, ale i takových, které zachycují českou realitu jako by v křivém zrcadle.

Březnový výběr přináší trochu eklektický a divoký výběr autorů. Najdete zde české klasiky i méně známé autory, tvůrce psychologických i tzv. absurdních próz. Také knihu z doby dospívání, halucinační alegorii, nechybí ani přízračná nesmyslnost války a dokonce i jeden Kafka, kterého lze považovat za Čecha. Jak se vlastně Čechy jako prostor k životu jeví naším spisovatelům? V jejich podání je to zvláštní místo plné každodenní nenápadné absurdity, která často přechází v sen. Možná je to i specificky český pohled: nezřetelná hranice mezi snem a realitou. Tip! Všechny tematické e-knihy můžete stahovat v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Binar, Ivan: Revoluce!

Výjimečný český autor ve své absurdní románové hořké grotesce z blíže neurčeného místa upozorňuje na nesmyslnost řešení komplikovaných historických situací prostřednictvím násilí a komentuje mezi řádky aktuální českou realitu.

Revoluce připravovaná v Lidovém domě připraví několik tragikomických situací. Neprávem odsouzený naivní rozhlasový mistr zvuku Dušan Beránek, šikanovaný ve vězení vrahem Pštrosem, je po vypuknutí revoluce nominován na prezidenta. Tlučhuba Petr Semlela, tlachající o nutnosti revoluce na každém rohu, si ji ve skutečnosti nepřeje, neboť mu vyhovuje jeho pozice celebrity. Vrah Pštros získává významné společenské postavení a Semlela utíká ze země na Západ, aby však místo toho dorazil na Východ. Poradí si i s tím a požádá cara o pomoc. Zatímco revoluce navzdory potížím tak nějak pozvolna vítězí, přichází Semlela s carským vojskem. Satirický hořce úsměvný román bizarně reflektuje českou politickou a společenskou současnost a odhaluje autorovy názory a obavy z aktuálního vývoje českého směřování.

STÁHNĚTE SI

Kratochvil, Jiří: Slib

Mnohovrstevný román z Brna 50. let, v němž slib pomsty na bezcitném estébákovi vede až k vytvoření bizarního podzemního města.

Hrdinou románu je nadaný architekt, jehož talent je v 50. letech odsouzen k rýsování sorelových bytovek a který navíc tráví hodiny na StB pro údajnou kolaboraci s nacisty. Výslechů není ušetřena ani jeho křehká sestra a ta je zaplatí životem. Architekt slíbí pomstu jejímu vyšetřovateli a skutečně se mu podaří uvěznit ho ve sklepě, kde ho „odsoudí“ na doživotí. Z obav před prozrazením je ale nucen přibírat další vězně a svůj podzemní žalář rozšiřovat. Příběh opouští meze pravděpodobnosti a stává se absurdním podobenstvím, neboť až při stavbě podzemního města se realizuje architektův talent a navíc tu vznikají jakési paralelní dějiny, objevují se odbojníci, kolaboranti i špiclové jako ve světě nad povrchem. Stejně překotně jako podzemní vězni přibývají i další vypravěči bizarního příběhu, od nichž se postupně dovídáme, že vše bylo trochu jinak a spravedlnost si našla zcela jinou cestu.

STÁHNĚTE SI

Řezáč, Václav: Svědek

Alegoricky laděný román, v němž podivný cizinec rozvrátí život celého městečka, byl poprvé vydán roku 1942.

Děj románu se odehrává v malém městě, kam přijíždí starý cizinec Kvis. Sám není schopen citu a je vlastně mrtvý. Vše si vynahrazuje pronikáním do duší ostatních lidí. Rozbíjí jejich vztahy, probouzí v nich nejtemnější stránky, žene všechny proti všem. S bestialitou a krutostí ovládá životy druhých a baví se jejich utrpením, bezradností, neschopností úniku. Síly dobra a mládí se ovšem Kvisovi dokáží vzepřít a dojde k nalezení ztraceného lidství. Podobenství s fašistickým režimem je zřejmé.

STÁHNĚTE SI

Vančura, Vladislav: Pole orná a válečná

Básnická próza ukazující válku ve všech jejích podobách, s hrůzami a absurdním popíráním všech lidských hodnot.

Protiválečny epos v próze s formálním podtitulem román, v němž jeden z předních českých meziválečnych autorů rozvíjí obrovský panoramatický obraz války, umocněný fantastickou nadsázkou, aby na něm mohl přesvědčivě říci své vizionářské: „Války propadnou pavoučím sítem. Čas panování je rozbit a počínají se časy dělníků.“

STÁHNĚTE SI

Brabcová, Zuzana: Daleko od stromu

Psychologická próza je výpovědí o životních pocitech generace, narozené na sklonku padesátých let.

Imaginativní, jazykově bohatý román Daleko od stromu, vydaný poprvé v exilovém nakladatelství Index roku 1987, vyjadřuje tísnivý životní pocit senzitivní dívky dospívající v atmosféře socialismu 70. a počátku 80. let: její složitý vztah k předkům, její opakovaně ztroskotávající úsilí poznat sebe samu a snahu definovat vlastní generaci v opozici vůči nátlaku společenských struktur. Pocit ohrožení nabývá metaforickou podobu potopy, která neodvratně zaplavuje Prahu – klíčový prostor dějin národních i osobních.

STÁHNĚTE SI

Kafka, Franz: Proces

Román je uměleckým vyjádřením ústředního motivu Kafkovy tvorby, pocitu odcizení a absurdity osamělého jedince uprostřed odlidštěné společnosti.

Hrdinou je mladý prokurista pražské banky, nenadále obžalovaný z neznámého přečinu u neznámého soudu. Této situaci se marně snaží čelit normálními prostředky. Dostává se do styku s advokáty neviditelné instituce, ale zahájený proces probíhá nezadržitelně dál a zcela ochromí jeho život. Rok po zahájení procesu je hrdina odsouzen a popraven, aniž by do poslední chvíle věděl proč. Jeho případ je tragédií člověka, který žil bez kontaktu se životem a bez užšího vztahu ke společnosti, jež nemá ve svém systému pochopení pro individualitu jednotlivce.

STÁHNĚTE SI

Fuks, Ladislav: Myši Natálie Mooshabrové

Náročný mnohovrstevný román s hororovými prvky osciluje mezi realitou a snem a je výstražným podobenstvím i naléhavým varováním před skrytými formami totality.

Dílo je utopickou hyperbolou, v jejímž centru stojí v temném příběhu staré bezmocné ženy střetnutí absolutních protikladů: vedle myší civilizace pravidelné lety na Měsíc, vedle feudální bídy nepředstavitelný přepych pro vyvolené, vedle násilí a despocie zrozené fašismem teplo prostého lidského citu. Na této ose se odehrává absurdní příběh podivínské osamělé vdovy marně se pokoušející čelit pocitu ohrožení z okolního světa, který je obrazem každodenního nenápadného a ubíjejícího násilí, sugestivním obrazem zrůdné totalitní moci. Náročná kniha s důmyslnou kompozicí a množstvím dějových variací dokládá kromě jiného i autorovo hluboké přesvědčení, že člověk, ať si připadá jakkoliv bezmocný, může a musí demaskovat zlo a podle svých sil usilovat o svobodný a plnohodnotný život.

STÁHNĚTE SI

Weiner, Richard: Hra doopravdy

Kniha dvou zdánlivě nesourodých textů: Hra na čtvrcení a Hra na čest za oplátku, která vyšla poprvé r. 1933.

V autorově próze je obsaženo minimálně reality a nepatrně psychologických soudů a prupovídek. Děj se odehrává vždy v uzavřeném prostoru v jakémsi loutkovém mikrosvětě, v němž hlavním činitelem je autor, který se pohybuje podle své okamžité vůle. Jde o abstraktní, pomyslný svět neuskutečněných plánů. Najdeme zde i autobiografické prvky – vznik her, důvody vylíčení sebe sama.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.