Vybíráme
8. 2. 2024, WEBREDAKTOR

V únoru Artotéka nachystala nové knihy z oblasti výtvarného umění a také nové reprodukce, které si můžete půjčit.

Steyerl, Hito: Umění bez daně

Soubor textů českým čtenářům poprvé v ucelenějším souboru představuje myšlení významné německé umělkyně, dokumentaristky a intelektuálky Hito Steyerl.

Autorčiny kritické úvahy jsou promítány do oblastí výtvarného umění, odkud zároveň i vycházejí. Steyerl poukazováním na podmínky současného uměleckého provozu – množství neplacené „dobrovolné“ práce, daňové úniky, praní peněz a deregulované finanční trhy – odkrývá pohled na autonomní svět umění.

PŮJČTE SI

Čech, Viktor (ed.): Choreografie mysli

Katalog k trojdílné výstavě, realizované v roce 2020 v Galerii Akademie múzických umění (GAMU) v Praze, představuje slovem i obrazem výstavní projekty s jejich autory a obsahuje texty reflektující témata současného vizuálního umění.

Společným jmenovatelem všech třech výstavních projektů bylo ohledávání aspektů, které ovlivňují projevy našeho fyzického pohybu. Osobnosti českého i zahraničního vizuálního a performativního umění spolupracovaly a konfrontovaly se ve třech výstavních projektech nazvaných Choreografie mysli, Úsilí a Tělesný pohyb jako časoprostorová (dis)kontinuita. Tvůrci zkoumali vztah myšlenek a jejich choreografie k vnějším pohybům fyzického aparátu. Struktury našeho pohybu jsou spojeny s fyzickým, psychickým i sociálním úsilím.

PŮJČTE SI

Myšlení obrazem: Vizuální události Miroslava Petříčka

Hlaváčková, Jitka

Katalog výstavy filosofa, pedagoga a překladatele, který se zabývá už několik desetiletí reflexí vizuálního umění.

Obrazy jsou jména toho, co nedokážeme pojmenovat,“ říká Miroslav Petříček, filosof, pedagog a překladatel, který se zabývá reflexí vizuálního umění už několik desetiletí. Své postřehy shrnul mimo jiné v knize Myšlení obrazem. Průvodce současným filosofickým myšlením pro středně nepokročilé (2009), která se stala předobrazem výstavy v Galerii hlavního města Prahy (2023). Hlavní ideou výstavy i její doprovodné publikace se stal předpoklad, že setkání s obrazem je především vizuální událostí.

PŮJČTE SI

Picardie, Justine: Coco Chanel

Britská spisovatelka a novinářka reflektuje život legendární francouzské návrhářky, která revolučně změnila dámský styl oblékání a stála u zrodu jednoho z nejprodávanějších parfémů světa.

Zatímco Chanel vytvářela věci půvabné a elegantní, mýty, které obestíraly její život, měly často mnohem temnější odstín. Autorka strávila dlouhé roky pátráním po opravdové Coco Chanel, skryté pod slupkou módní legendy, a snaží se odkrýt skutečnost zbavenou romantiky a nepravdy.

PŮJČTE SI

Nové reprodukce

Připravila: Karolina Chasáková, www.mlp.cz/artoteka

Mohlo by vás zajímat

Chcete si půjčit v Artotéce obraz nebo knihu? Je to snadné. Stačí k tomu platný čtenářský průkaz. Ve sbírce obrazů si můžete vybrat mezi reprodukcemi slavných malířů nebo originálními díly známých českých umělců a současných autorů.

Domů si půjčíte až čtyři originální výtvarná díla a dvacet reprodukcí výtvarných děl. Obrazy půjčujeme na dvacet šest týdnů s možností prodloužení na jeden rok. Originální díla půjčujeme pouze čtenářům starším patnácti let po uplynutí jednoho roku od ověření jejich registrace. Půjčování i vracení je možné jen v Artotéce na pobočce Opatov.

Obrázek v perexu: Picasso, Pablo: La visage de la paix.