Vybíráme
16. 2. 2024, WEBREDAKTOR

Přijďte v únoru na projekce artových filmů do Ústřední knihovny.

Na co se můžete těšit? Zaujmout by vás mohla oceňovaná adaptace knihy nedávno zesnulého britského spisovatele Martina Amise Zóna Zájmu, která přináší neotřelý pohled na mechanismus holocaustu. Klasičtější kinematografii reprezentuje První den mého života, italský film o čtyřech lidech, kteří uprostřed nočního Říma hledají naději. Doporučujeme francouzský snímek Umění jíst a milovat, který tematicky spojuje vrcholnou gastronomii a milostný cit. (Ve filmu se navíc potkávají jedni z nejvýraznějších francouzských herců současné epochy Juliette Binoche a Benoît Magimel.) Nebude chybět ani oblíbený žánr biografických filmů o malířích: tentokrát nahlédnete do životních příběhů Pierre Bonarda a Oskara Kokoschky.

Zóna zájmu

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 19. 2. 2024 | 19:00
Vstupné: 120 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Rudolf, Hedwiga a jejich čtyři děti žijí ve velkém domě s krásnou, udržovanou zahradou. Každý den slaví společnou večeří, vzpomínají na milovanou Itálii, užívají si víkendové výlety k vodě a procházky s přáteli. Zpoza zdí jejich domova se však ozývají znepokojivé zvuky a občas něčí zoufalý křik. Rudolf Höss je totiž velitel koncentračního tábora v Osvětimi. Režie Jonathan Glazer. Po projekci diskuse s dramaturgem Kina MKP Vítem Zapletalem.

První den mého života

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 20. 2. 2024 | 19:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Čtyři lidé z různých společenských vrstev spojuje jediné – ztratili naději, že budou ještě šťastní. Ve chvíli, kdy se ocitají na dně, se setkají s tajemným mužem, který jim nabídne dohodu: jeden týden na to, aby zjistili, jaký by byl svět bez nich, a získali tak druhou šanci. Každý z nich se vydá nočním Římem na svou intimní cestu životem. Najdou navzdory tomu, že se kolem nich všechno hroutí, sílu začít znovu? Najdou nový smysl života a dokážou si ho znovu zamilovat? Režie Paolo Genovese. Na tuto projekci je nutné mít průkazku Fimového klubu MKP.

Zabijáci rozkvetlého měsíce

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 21. 2. 2024 | 18:30
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Velkolepá meditace o hříchu i možnosti odpuštění se řadí k nejlepším filmům roku 2023, získala víc než 100 ocenění a byla nominována na 10 Oscarů. Režie Martin Scorsese. Ve spolupráci s Akademickou farností Praha uvádí Lukáš Jirsa.

  • 18:30 – 18:50 Úvod do díla M. Scorseseho
  • 19:00 začátek promítání filmu

Umění jíst a milovat

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 26. 2. 2024 | 19:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Píše se rok 1885. Kuchařka Eugénie (Juliette Binoche) posledních 20 let pracovala pro slavného gurmána Dodina (Benoît Magimel). Společně hledají a nalézají nové, neotřelé recepty, zkoumají chutě a sdílejí lásku ke gastronomii. Během let mezi nimi vzniklo silné pouto ovoněné upřímnou láskou. Dodin by byl rád, kdyby se Eugénie stala jeho ženou. Ta ale zarputile odmítá, nechce ztratit svobodu. Režie Anh Hung Tran. Po projekci diskuse s dramaturgem Kina MKP Vítem Zapletalem.

Malíř jejího těla

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 27. 2. 2024 | 19:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Když se francouzský malíř Pierre Bonnard setkal s Marthou de Méligny, netušil, že se tato samozvaná aristokratka stane inspirací a smyslem jeho života a díla. Od prvního momentu byla více než jen múzou, která tvořila středobod více než třetiny jeho děl. V roce 1912 se Pierre a Martha usadili v domě v Normandii, kde byl jejich sousedem slavný impresionistický malíř Claude Monet. Okolní půvabná krajina a její atmosféra Bonnarda inspirovaly k namalování jeho nejlepších obrazů včetně mnoha aktů s Marthou. Režie Martin Provost. Na tuto projekci je nutné mít průkazku Fimového klubu MKP.

Alma a Oskar

Kde: Ústřední knihovna – VELKÝ SÁL
Kdy: 28. 2. 2024 | 19:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Vídeň, 1912. Skladatelce Almě Mahler (Emily Cox) leží u nohou celá vídeňská smetánka. Ona sama však její konvence nesnáší. Po smrti svého manžela, skladatele Gustava Mahlera, se setkává se začínajícím talentovaným malířem Oskarem Kokoschkou (Valentin Postlmayr). Jeho provokativní expresionistický styl malby vyvolává v tehdejší rakouské měšťácké společnosti nejeden skandál. To v Almě vzbudí zájem, ráda se obklopuje geniálními muži a požádá Oskara, aby ji portrétoval. Režie Dieter Berner.

Mohlo by vás zajímat

Projekce se konají v sálech Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálů.

www.mlp.cz/kino