Vybíráme
23. 1. 2024, WEBREDAKTOR

Pobočka na Petřinách se v únoru každou středu od 12 do 19 hodin promění v galerii a půjčovnu obrazů.

Půjčte si obraz na Petřinách

Artotéka tu bude prezentovat reprodukce i originály slavných českých i zahraničních umělců. Podpoří ji filmové projekce a přednášky v sálech nebo výtvarné workshopy v prostorách knihovny.

Schikaneder, Gauguin, El Lisickij, Georgia O'Keeffe, Joan Miró, Andy Warhol – to vše bude k vidění a především k zapůjčení v nové knihovně na Petřinách. Kulturně vzdělávací centrum si pro zájemce o umění připravilo několik tematických projekcí, včetně přednášky připomínající 100. výročí úmrtí českého malíře Jakuba Schikanedera. Můžete se v knihovně, alespoň na chvíli, stát také umělcem ve virtuální realitě, kolážistou, voyerem děl inspirovaných tvorbou a životem Boženy Němcové nebo vítězem výtvarného kvízu.

Nové pojetí

Georgia O'Keeffe – From The Faraway Nearby

Pojetí nové pobočky Petřiny jako kulturního a kreativního centra si mimo jiné klade za cíl prohloubit znalosti komunity v oblasti umění,“ uvádí Hana Livorová, vedoucí Petřin. „Jednou z forem zvyšování povědomí o kultuře a zájmu o umění je spolupráce s Artotékou. Naše knihovna jako jediná v síti poboček Městské knihovny v Praze, umožní čtenářům si na místě vyzvednout a vrátit rezervované reprodukce,“ dodává.

Artotéka je součástí pobočky Opatov. Nabízí umělecké reprodukce i originální díla k zapůjčení na dobu jednoho roku. Obsahuje rozsáhlou sbírku grafik českých umělců 2. poloviny 20. století. Každý měsíc Artotéka ve foyer knihovny pořádá výstavu současných nejen výtvarných umělců a umělkyň. Konají se zde také besedy pro studenty i širokou veřejnost.

Vybíráme z akcí zaměřených na výtvarné umění

Akce se konají v sále pobočky Petřiny. Jak se k nám dostanete? Metrem A stanice Petřiny, tramvají 1, 2 (Sídliště Petřiny), autobusem 108, 191, 164, 168 (Sídliště Petřiny). Pobočka se nachází na rohu ulic U Petřin a Mahulenina. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálu Petřiny.

Obrazy Jakuba Schikanedera a jejich falza

Kde: Petřiny – Sál Petřiny
Kdy: 7. 2. 2024 | 17:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Letos si připomínáme 100. výročí úmrtí jednoho z nejpopulárnějších českých umělců přelomu 19. a 20. století Jakuba Schikanedera. V raných dílech s postavami žen, zobrazených v těžkých životních situacích, stáří a bídě, osobitě propojil své silné sociální cítění a znalosti soudobého evropského malířství. Nejznámější část Schikanederovy tvorby tvoří pražská nokturna, v nichž dosáhl harmonického spojení tématu životního osudu a struktury obrazu, které však současně patří k nejčastěji falzovaným obrazům. Životní osudy umělce, jeho dílo i kdy a kdo začal jeho obrazy padělat a jak zásadní je v rozpoznání falz restaurátorský průzkum. Přednáší Veronika Hulíková, ředitelka Sbírky moderního umění, Národní galerie v Praze.

Botticelli – Florencie a Medicejští


Kde: Petřiny – Sál Petřiny
Kdy: 8. 2. 2024 | 17:00
Vstupné 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Renesanční Florencie Lorenza Medicejského byla hybnou silou umění a kultury, ale i temných sil. Výjimečný Sandro Botticelli (1445–1510) byl více než kterýkoliv jiný umělec schopen do svých děl promítnout světla i stíny éry, která nebude nikdy zapomenuta. Od počátku své kariéry tvořil pod křídly mocné rodiny Medicejských a prosadil se jako tvůrce ideální krásy, která našla své maximální vyjádření v takových mimořádných dílech, jakými jsou „Jaro“ či „Zrození Venuše“.

Gauguin

Kde: Petřiny – Sál Petřiny
Kdy: 15. 2. 2024 | 19:00
Vstupné: 120 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Nekompromisní vizionář Paul Gauguin (Vincent Cassel) opouští Paříž, rodinu i přátele a v roce 1891 se usazuje na exotickém ostrově Tahiti, aby zde načerpal inspiraci pro své obrazy v divoké a neposkvrněné přírodě.

Vizionář Modigliani

Kde: Petřiny – Sál Petřiny
Kdy: 22. 2. 2024 | 17:00
Vstupné: 100 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Dokumentární snímek připomíná sto let od úmrtí génia, který překonal všechny legendy a stereotypy. Od jeho kořenů v Livornu, kde se zrodilo hnutí Macchiaioli, přes Paříž, která byla centrem moderny a kde se střetával s takovými talenty své doby, jakými byli Pablo Picasso či Constantin Brâncu?i, až po hluboký vztah s múzou Jeanne Hébuternovou. Příběh Amedea Modiglianiho je mimořádným příběhem výjimečného avantgardního umělce, velkého buřiče, a ještě většího bohéma, jehož díla balancují na pomezí primitivismu a italské renesance.

Dřevo a loutka – Dřevěný večer

Kde: Petřiny – Sál Petřiny
Kdy: 27. 2. 2024 | 18:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Víte, kdo to jsou Dřevíci? V dalším dílu pořadu bude výtvarník a spisovatel Martin Patřičný opět vyprávět o dřevu a jeho podobách, i o tom, co s ním… Něco se dozvíte, ale budete se i bavit! Hostem večera bude tentokrát Květa Plachetková z Divadla Spejbla a Hurvínka, můžete se těšit na hudební překvapení, a – možná přijde i loutka… Martin Patřičný byl první, kdo vystavil dřevo v jeho syrové podobě, a to v r. 1998 v Národním muzeu v Praze. Kromě výstav a knih ho znáte i z televize, z dvaceti šesti dílů seriálu „Kus dřeva ze stromu“. Na pořady o dřevu a jeho podobách se můžete těšit každý měsíc vždy čtvrté úterý v měsíci s dalšími tématy – Dřevo a voda, Dřevo – než s ním začnete, tak co? a Dřevo a hudba.

Mohlo by vás zajímat

Jakub Schikaneder – Zimní večer ve městě

Chcete si půjčit v Artotéce obraz nebo knihu? Je to snadné. Stačí k tomu platný čtenářský průkaz. Ve sbírce obrazů si můžete vybrat mezi reprodukcemi slavných malířů nebo originálními díly známých českých umělců a současných autorů.

Více zde >>>

Pobočka na Petřinách chystá s Artotékou dlouhodobou spolupráci. Plánují se pravidelné konzultace s odborníky nebo workshopy vedené samotnými umělci. Pojetí nové pobočky Petřiny jako kulturního a kreativního centra si pro začátek své cesty vybralo prohloubení znalostí místní komunity v oblasti umění.

www.mlp.cz/petriny
www.mlp.cz/artoteka

Ilustrační obrázek v perexu: Modigliani, Amedeo – La belle Romaine.