Knihy
22. 1. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Debutový román Rozložíš paměť básníka Marka Torčíka, Přitažlivost pádu irského prozaika Noela O'Regana nebo Utopisitika amerického sociologa Immanuela Wallersteina.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Torčík, Marek: Rozložíš paměť

Křehký debut je unikátním pokusem vnést do českého kontextu témata světové literatury. Také svým stylem by se snadno mohl řadit vedle tvorby autorů, jako jsou Ocean Vuong nebo Édouard Louis.

Ve 3.37 probudí hrdinu románu telefon a noční hovor s matkou rozčeří hladinu vzpomínek. Vrací ho do období dospívání v moravském Přerově, k zážitkům mladého queer chlapce vyrůstajícího v konzervativním průmyslovém městě, navíc v rodině, kde není peněz nazbyt. Vynořuje se prostředí, které trestá odlišnost. Hrdina doslova rozkládá svou paměť, jako když si prohlížíme staré fotografie a hledáme drobné detaily, které mnohdy prozrazují víc než to, co je zjevné na první pohled. Vypráví o matce, otci a dědečkovi, o šikaně, alkoholismu nebo o vyrovnávání se s odlišnou sexuální orientací. Rozebírá na jednotlivé součástky nejen vlastní vzpomínky, ale i jakousi kolektivní paměť celé rodiny.

PŮJČTE SI

Ogawa, Yoko: Profesorova milovaná rovnice

Příběh o tom, co to znamená žít v přítomnosti, a o podivuhodných rovnicích, které dokáží utvářet rodinu.

On je „Profesor“, vynikající znalec matematiky s neobvyklou poruchou: od úrazu hlavy, který utrpěl při dávné autonehodě, umí v paměti uchovat pouze vzpomínky mladší osmdesáti minut, vše ostatní zapomíná. Ona je zručná hospodyně, svobodná matka desetiletého syna, kterou najali, aby o něj pečovala. Každé ráno se tak Profesor s hospodyní nanovo seznamují a rozvíjí se mezi nimi podivuhodné a krásné přátelství. A ačkoli Profesorův mozek funguje jako páska, která se vždy po osmdesáti minutách začne přemazávat, jeho mysl je stále svěží, hýřící elegantními rovnicemi z minulosti. Čísla pak ve svém přesném uspořádání odhalují hospodyni i jejímu synovi nový, bezpečný a poetický svět.

PŮJČTE SI

O'Regan, Noel: Přitažlivost pádu

Molloy, Malone umírá, Nepojmenovatelný

Atmosférický psychologický román o životě, jeho smyslu a jeho zachraňování – od výrazného mladého talentu irské prózy.

Micheál Burns žije sám v domku poblíž strmých útesů na ostrohu Kerry Head, kde vyrostl. To idylické místo nad zátokou na malebném pobřeží irského jihozápadu má svou temnou stránku: útesy odedávna lákaly sebevrahy. Jeho rodiče považovali záchranu těch ztracených duší – návštěvníků onoho místa – za svou duchovní povinnost a Micheál, jemuž se zhroutilo manželství a rozpadl život, teď v jejich „poslání“ pokračuje. Jen v sebeobětavé službě druhým na úkor vlastního zdraví nachází jakousi útěchu a smysl. Když ale jeho sestry chtějí domek i s pozemkem prodat, musí si vybrat mezi sourozenci a návštěvníky, mezi traumatickou minulostí a možnou budoucností.

PŮJČTE SI

Krystyník, Ondřej: Dům U Orobinců

Básnický debut brněnského autora upoutá jazykovou vytříbeností, která zesiluje kompaktní dojem z jeho poezie, čerpající především ze zjitřených vnitřních pocitů.

Poezie může být kdekoliv, říká se. V anekdotách, pohádkách, vyprávěnkách, hrátkách, zpovědích i modlitbách. Věci jsou humorné, když jsou pravdivé. Krystyník je pravdivý, performativní, hraje si vážně. Vypráví i lyricky zpívá. Vrací se k rétorické tradici antiky, potuluje se jako trubadúr. Kniha jen jako odrazový můstek k setkání. Suvenýr. Vzpomínka, kterou předá při odchodu dál… Nesoudit, ale nechat se unášet. Potkávat detaily. Vystihnout mlčení dokonale. A k čemu to všechno? Abychom se nemohli vrátit. PŮJČTE SI

Wallerstein, Immanuel Maurice: Utopistika

Americký sociolog odhaluje základní principy fungování současné podoby kapitalismu a nastiňuje jeho budoucí vývojové trendy.

Kapitalistický systém se podle sociologa Immanuela Wallersteina dostává v celosvětovém měřítku do strukturální krize, jejímž výsledkem může, avšak nemusí být spravedlivější a demokratičtější uspořádání společnosti. Wallersteinova Utopistika nabízí realistickou analýzu současné situace a perspektiv pro takovou společenskou změnu, jež bude zároveň žádoucí i možná. Nesnaží se tedy navazovat na tradice utopického myšlení a konstruovat ideální, avšak sotva uskutečnitelnou budoucnost. Namísto toho usiluje o vyvolání diskuse o tom, jaké společenské struktury by nám všem mohly lépe vyhovovat a jaké strategie by nás mohly vést tímto směrem.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.