Vybíráme
15. 1. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Svědectví švédské spisovatelky o boji s duševní chorobou, nové vydání tzv. „antirománů“ Samuela Becketta nebo objemný svazek drobných próz Víta Kremličky.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Zambra, Alejandro: Cvičebnice

Originální próza chilského autora využívá formu didaktických testů ke kritickému zobrazení situace zejména mladé generace v jeho zemi. Přeložila Anežka Charvátová.

Žánrově těžko zařaditelný experimentální text nese výrazné kritické poselství o stavu chilské společnosti na konci minulého tisíciletí. Titul originálu (Facsímil) může znamenat přesnou napodobeninu, v Chile se tak ale zároveň nazývá sešit ukázkových testů, na nichž si studenti procvičují typy otázek, které najdou v maturitní zkoušce, jež dále předurčuje, na jakou vysokou školu se mohou hlásit. Zambra tu s vtipem a ironickým nadhledem, ale i se vší závažností glosuje palčivá témata chilské společnosti a zároveň rozbíjí tradiční žánry. Naplňuje strukturu didaktických testů vlastními variacemi, mikropovídkami a žertíky, které si čtenář kompletuje prostřednictvím otázek a možností odpovědi. Kromě lehkého, absurdního i černého humoru je leitmotivem knihy neutěšená situace mladé generace, nepřipravené na skutečný život.

PŮJČTE SI

Boström Knausgard, Linda: Jiskra

Beletristické svědectví švédské spisovatelky o boji s duševní chorobou. Přeložila Romana Švachová.

V autobiograficky laděné novele popisuje oceňovaná švédská spisovatelka Linda Boström Knausgard léčbu elektrickými šoky, kterou podstupovala kvůli psychické nemoci. V drásavém, znepokojivém vyprávění se protagonistka vypořádává nejen s drastickými léčebnými metodami, ale i s rozpadem manželství, s pochybami o své mateřské roli as možností, že už nikdy nebude moct psát, pokud vlivem elektrošoků přijde o klíčové vzpomínky. Místy strohý, místy poetický text je tak nejen vypravěččiným pokusem vyrovnat se s okolnostmi, které ji dovedly až na uzavřené psychiatrické oddělení, ale i snahou vydolovat z vrstev paměti vše, na co by neměla zapomenout. Jak okamžiky úlevného štěstí, tak záznamy o vlastních selháních.

PŮJČTE SI

Beckett, Samuel: trilogie antirománů

Trilogie autorových antirománů je poeticko-filozofickou úvahou o smyslu života. Přeložil Tomáš Hrách.

Trilogie Molloy, Malone umírá a Nepojmenovatelný má v Beckettově prozaickém díle stejně zásadní postavení jako Čekání na Godota či Konec hry v jeho díle určeném pro divadelní scénu. Radikální „antirománová“ forma, spojená s rozpadem vypravěčského vědomí a stále vyhrocenější anonymitou, se jedinečným způsobem pojí se skeptickým a černým humorem.

PŮJČTE SI

Allen, Richard: Suedehead

Pozoruhodná sociální novela anglického autora, poprvé vydaná roku 1971, navazuje na román Skinhead a pokračuje v příběhu jeho ústředního antihrdiny, jen o málo konformnějšího. Přeložil Radomír Fiksa.

Celý život snil o luxusním bytě někde v londýnském West Endu. Teď se chtěl z chudé ulice dostat do bohaté společnosti. Jedním obrovským skokem. Čerstvě propuštěný z kriminálu poté, co skopal policejního seržanta, míří bývalý skinhead Joe Hawkins do velkého světa – práce v makléřské firmě, luxusní byt a (doufejme) spousta peněz. Je třeba změnit styl – a tak se Joe stane Suedeheadem. Vlasy má o pár milimetrů delší, uniformu tvoří sametový kabát s límcem, buřinka a úhledně střižený deštník – s ostrou špičkou. Joe si totiž sice hraje na mazlíčka establishmentu, ale zůstává tím nenapravitelně zlým a prohnaným chuligánem ze Skinheada, který chce balit ženský, krást a do všeho kopat. Netrvá dlouho a najde si další Suedes ochotné páchat chaos pod rouškou serióznosti… ale mohou spolu Joe a serióznost vůbec někdy vyjít?

PŮJČTE SI

Kremlička, Vít: Můj život s vínem

Sbírka krátkých textů, zamyšlení a povídek českého básníka. Kniha obsahuje veškerou drobnou prózu, která vznikla od druhé poloviny 80. let do roku 2023.

Málem čtyři dekády „života s vínem“. Z undergroundu k patafyzice a dada – a zase zpátky. Volné fantazie, bohatýrsky načechraný slovník, totální styl. Slovesné výlety mezi skutečností a sněním, subjektem a objektem, mezi minulým, přítomným a budoucím; cesty do známa i neznáma. Samozřejmě v mokasínech Kiltec. „Dlouhé léto“ na startu – v cíli „Domov“. V mezičase pak vynalézavě podvratné hry, živené čirou slastí, jemnočtením světa; pokušení i pokoušení.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.