Knihy
8. 1. 2024, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Prózy české rusistky a romanistky, úvahy ukrajinského vojáka a rozsáhlou básnickou trojknihu.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Machoninová, Alena: Hella

Autofikční próza je prvotinou české rusistky, ve které zajímavou uměleckou formou pátrá po osudech Heleny Frischerové, české Židovky, která přežila Stalinův Velký teror.

Hella je literární prvotinou rusistky Aleny Machoninové. Její titul odkazuje na vlastní tematický základ prózy-eseje, a tím jsou osudy Helly, resp. Heleny Frischerové – české Židovky, která byla předobrazem postavy Ri z románu Jiřího Weila Moskva-hranice. Původně se mělo za to, že Hella byla společně se svým manželem popravena za stalinského Velkého teroru. Před několika lety se však ukázalo, že Hella strávila deset let v Gulagu na severu Ruska a po propuštění žila v Moskvě až do své smrti v roce 1984. V roce 2017 dokonce vyšly její lágrové vzpomínky v českém překladu. Machoninová se snaží rekonstruovat její osudy i vnitřní život na základě všech dostupných faktů včetně Helliny korespondence.

PŮJČTE SI

Ébert-Zeminová, Catherine: Orbis urbis

Čtyřsvazkový román české romanistky a spisovatelky je epicko-lyrická syntéza osobních, rodových a kolektivních dějin, jejichž pojítkem je autorčino druhé já a také jazyk coby nejvlastnější živel, s nímž se identita vypravěče překrývá.

Tetralogie zahrnuje osudy čtyř generací malé rodiny v českém městečku 20. století. Je to příběh poetický, patetický, tragický, vážný a místy i humorný, zejména tam, kde vypravěčská perspektiva přeje odstupu a ironii. Žánrově synkretický Orbis, v němž se prolínají různorodé poetiky, ohledává možnosti, jak propojit iluzivní a zcizující vyprávění, a otevírá tak celou škálu způsobů, jak se svým vyladěním stavíme k leckdy trýznivé skutečnosti. Zároveň se v intertextuální rovině vztahuje ke kanonickým dílům evropské literatury jakožto k pilířům autorčina duchovního domova. Ve svém celku představuje pokus o obraz složitosti vnitřního i vnějšího světa. Vzdává hold literatuře a je výrazem vděku za spásonosnou moc umění.

PŮJČTE SI

Čech, Artem: Bod nula

Ukrajinský spisovatel Artem Čech byl povolán do armády v roce 2015 a strávil na Donbasu v zákopech téměř rok. Po návratu do civilu napsal sbírku miniaturních povídek či esejí Bod nula (2017) jako reflexi všeho, co viděl a zažil.

Jedná se o úvahy o sobě samém, intelektuálovi z hlavního města, jenž je ze dne na den vržen do prostředí, které by si sám nikdy nevybral, a sbližuje se s lidmi z naprosto odlišných sociálních bublin. Výřezy každodenní reality, válečná absurdita, blízkost smrti, šílenství, ale i nečekaná přátelství a drobné radosti skládají dohromady mnohobarevný obraz života vojáka.

PŮJČTE SI

Bouška, Kamil: Dokumenty

Básnický triptych Kamila Boušky Dokumenty ve třech svazcích (Dokument, Má vlast, Na doživotí) je výjimečný jak uměleckou hodnotou, tak naléhavostí.

Kamil Bouška ve svém opusu „dokumentuje“ minulost, přítomnost a budoucnost stavu světa, národa i jednotlivce. Výsledkem je nádherná, silná a zároveň hrůzostrašná polyfonie, zhuštěná pomocí básnické zkratky do tří knížek, které jsou provzdušněny kongeniálními kresbami Jana Turnera a zářivě barevnou grafickou úpravou Tomáše Nedomy.

PŮJČTE SI

Minden, Joel: Techniky pro zvládání úzkosti

Praktický a návodný tříkrokový program založený na kognitivně-behaviorální terapii.

Naučíte se v něm, jak reagovat na úzkostné myšlenky, reagovat na životní výzvy a snášet nejistotu.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.