Vybíráme
20. 2. 2024, WEBREDAKTOR

Zveme na nové přednáškové cykly: večery s badateli, příběhy české kriminalistiky a historie času.

Spisovatel a novinář Jaroslav Mareš hovoří s pozoruhodnými badateli o nejrůznějších nevysvětlených jevech, které nás obklopují. Další cyklus vás provede historií československé a české kriminalistiky, přinese vám povídání o autentických kriminálních případech a zprostředkuje vám kontakt s největšími odborníky z oboru a kriminalisty s mnohaletou praxí. Nenechte si ujít také cyklus přednášek s hodinářem a orlojníkem Pražského orloje.

Vranská a Černínová: Dva oddělené případy?

Příběhy české kriminalistiky

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 5. 3. 2024 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Dva případy, které od sebe dělí téměř dvacet let, spolu zdánlivě nesouvisely. I přes to, že se každý odehrál v jiném politicko-společenském ovzduší, spojuje oba řada nápadných podobností a osob. Co mají oba případy společného a mohl být pachatelem obou skutků jeden a tentýž člověk? Ve spolupráci s Muzeem policie ČR. Přednáší Mgr. Radek Galaš, ředitel Muzea policie ČR.

Případ Marťan

Večer s badateli

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 19. 3. 2024 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Jaroslav Mareš bude s Alešem Česalem hovořit o třiceti letech marného pátrání StB po skutečné identitě tajemného Karla Nováka. Jaké chyby udělali vyšetřovatelé, že se jim nikdy nepodařilo skutečnou totožnost zadrženého muže objasnit? Aleš Česal je spisovatelem a badatelem, který se věnuje především událostem ze západu Čech. Je autorem 40 publikací, zaměřujících se na české a československé dějiny.

Tajemný doktor B

Příběhy české kriminalistiky

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 3. 4. 2024 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Případ, nad nímž zůstává rozum stát. Všemocný generál, nebo podvodník a vrah? Josef Eichler alias generál Baranov tvrdil, že je vysokou šarží KGB a vetřel se do vysokých stranických kruhů. Svou hru hrál až do konce socialistické éry, kdy coby zástupce vystupoval ve Svobodné Evropě a poté se ucházel o post v nové slovenské vládě. Co bylo za tím vším? Přednáší plk. Josef Lottes, bývalý šéf 1. pražského oddělení.

Příběh uvězněného kameníka v Blaníku

Večer s badateli

Kde: Ústřední knihovna – MALÝ SÁL
Kdy: 9. 4. 2024 | 19:00
Vstupné: 60 Kč
KOUPIT VSTUPENKU
Jaroslav Mareš bude s Karlem Dudkem hovořit o případu kameníka, co údajně zmizel v hoře Blaník a o pátrání po autorovi mystifikace. Karel Dudek je spisovatel a badatel, věnující se především době novověku. Je objevitelem několika neznámých skutečností, vysvětlujících dosud nevysvětlené zmizení hlav popravených českých pánů, vystavených po roce 1621 na staroměstské mostecké věži.

Mohlo by vás zajímat

Přednášky se konají v sálech Ústřední knihovny na Mariánském náměstí. Jak se k nám dostanete? Metrem A, tramvají číslo 17 a 18; autobusem číslo 207 a 194. Vstupenky si můžete koupit online nebo osobně v pokladně sálů.

Chcete mít přehled o tom, jaké akce pořádáme? Chcete dostávat informace o filmových projekcích nebo koncertech? Nechte si zasílat pozvánky na akce e-mailem!