Vybíráme
21. 12. 2023, WEBREDAKTOR

Hudební oddělení Ústřední knihovny si pro vás v posledních novinkách roku 2023 nachystalo tři tipy ke čtení. A témata? Jaromír Nohavica, Josephine Baker a kniha zkoumající vztahy mezi hudbou, politikou a násilím.

Houda, Přemysl: Nohavica

Písničkář Jaromír Nohavica vyvolává v lidech rozporuplné emoce. To samé platí i o knize historika Přemysla Houdy, který se už během práce na knize Normalizační festival rozhodl, že si Jaromír Nohavica a především společenská debata okolo jeho tvorby i života zaslouží vlastní knihu. Pokud ale od knihy čekáte rozuzlení otázky, zdali je Nohavica „hrdina nebo dezertér“, budete zklamáni. Autor se rozhodl o nelehký úkol vybarvit Nohavicu a dění okolo něj do všech barev, aniž by ho soudil. Svoji metodu demonstroval na příkladu harlekýna, jak jej známe z italské commedie dell’arte, tedy postavu, která baví i zneklidňuje: někdy se s ní máme tendenci ztotožnit a jindy jí opovrhovat.

PŮJČTE SI

Baker, Josephine: Paměti

Pokud dáváte přednost tradičnějším (auto)biografiím, mohl by vás zaujmout český překlad pamětí o tanečnici Josephine Baker, které vznikly ve spolupráci s francouzským novinářem a spisovatelem Marcelem Sauvagem. V průběhu let vedl s ikonickou Američankou, která ve 20. letech 20. století okouzlila Paříž, rozhovory, které se staly základem pro tuto knihu. Společně s Baker zahájíte putování jejími vzpomínkami v Saint Louis, kde prožila složité dětství v chudobě, další kapitoly se věnují strmé a úspěšné kariéře v USA i v Evropě, ale také protinacistickému odboji, jehož byla aktivní členkou, či jejímu celoživotnímu boji proti rasové diskriminaci.

PŮJČTE SI

Music, politics and violence

Politické okolnosti hluboce ovlivnily život Nohavici i Baker, i když ve zcela odlišných kulisách a kulturních kontextech. Kolektiv autorů se v knize Hudba, politika a násilí pouští do obecnějších rovin, ve kterých nejde ani tak o vztah mezi jednotlivcem a politickou mocí, ale spíš o to, jak různé typy státní represe hudbu zneužívají ke svým cílům. Devět navzájem propojených studií s rozsáhlou úvodní kapitolou nachází fascinující, znepokojující i překvapivé souvislosti týkající se zvoleného tématu v historii blízké i vzdálené a v různých geopolitických souvislostech. Opírají se přitom o nejaktuálnější myšlenkové proudy a také o teoretické uvažování slovinského filosofa Slavoje Žižeka.

PŮJČTE SI

Připravil Jiří Slabihoudek, Hudební oddělení Ústřední knihovny

Mohlo by vás zajímat

*Ilustrační obrázek Pixabay.com