Knihy
18. 12. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Oceňovaný román amerického černošského autora, první souborné vydání básnických sbírek Vladimíry Čerepkové nebo příručka osobního rozvoje pro ženy.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Garcia, Joanjo: Jaguárovo sbohem

Novela katalánského autora, určená především mladšímu publiku, vypráví silný příběh sebevraždy mladého člověka a jejího dopadu na okolí a společnost.

Vyprávění začíná návratem devatenáctileté Ainy z Valencie na venkov, kam dříve jezdívala za prarodiči. Tentokrát je to ale jiné. Nenachází zde svou spřízněnou duši Juana Davida přezdívaného Jaguár, který v 18 letech spáchal sebevraždu. Ainu trápí, že neví, jak a proč, o sebevraždě se dozvěděla až o několik dní později a navíc se jí zdá, že jí kamarádi z party něco tají. Slovo sebevražda se nikdo neodvažuje vyslovit. Zlomové je až setkání s Jaguárovou matkou… Autor se snaží svižným, čtivým jazykem a příběhem s lehce detektivní zápletkou přiblížit mladým čtenářům celou situaci, otevřít diskusi, ukázat, že je v pořádku říct si o pomoc, ať už máme myšlenky na sebevraždu, nebo si vzal život někdo v našem okolí. Kniha je doplněna otázkami a odpověďmi, doslovem terapeuta Martina Peška a kontakty na instituce a linky, kde lze hledat pomoc.

PŮJČTE SI

Harris, Nathan: Svěžest vody

Oceňovaný román amerického černošského autora, zasazený do 60. let 19. století.

Na sklonku války Severu proti Jihu hledají černošští bratři Prentiss a Landry, osvobození vyhlášením rovnosti lidu, útočiště na usedlosti George Walkera a jeho ženy Isabelle. Walkerovi, zdrcení ztrátou jediného syna ve válce, si bratry najmou na práci na své farmě a doufají, že nečekané přátelství zmírní jejich zármutek. Prentiss a Landry si mezitím plánují našetřit peníze na cestu na sever a na setkání s matkou, která byla prodána, když byli ještě chlapci. Paralelně s jejich příběhem se odehrává zakázaný románek mezi dvěma vojáky Konfederace. Mladí muži, kteří se nedávno vrátili z války do městečka Old Ox, se scházejí v lese. Když je jejich tajemství odhaleno, vzniklý chaos včetně vraždy fatálně ovlivní celou komunitu. V důsledku zmatku se Isabelle stává nepravděpodobnou vůdkyní, která nabízí ozdravnou vizi pro zemi a pro nově svobodné obyvatele Old Ox.

PŮJČTE SI

Sumino, Yoru: Chci sníst tvoji slinivku

Dojemná romance o přátelství a smrtelnosti.

Hlavní hrdina příběhu byl vždycky jen tichým pozorovatelem světa kolem, dokud v nemocnici nenašel deník umírající spolužačky Sakury Jamauči. Jakmile odhalí její tajemství, vtrhne dívka do jeho života jako velká voda a konečně ho rozpohybuje.

PŮJČTE SI

Čerepková, Vladimíra: Knihy básní

První souborné vydání básnických sbírek autorky, jež si sama uspořádala a připravila k vydání. Shrnuje básnické sbírky Ryba k rybě mluví, Ztráta řeči, Extra Dry Silence, Bez názvu, Tělesná schránka a Zimní derviš.

Poetika Vladimíry Čerepkové, ve svých počátcích ovlivněná Allenem Ginsbergem a Janem Zábranou, se vyvinula ve zcela osobitý básnický hlas, pro nějž bychom v novodobé české poezii jen stěží hledali obdobu. Přes drásavé litanické básně plné konkrétních reálií, vypovídající o exilu jako novodobém lidském údělu (ve sbírce Ztráta řeči), došla Čerepková k jakémusi až téměř odhmotněnému básnickému minimalismu (ve sbírkách Bez názvu a Tělesná schránka). Soustředěné verše sbírky Zimní derviš, plné osobní naléhavosti, zachycují většinou přírodní rámec, skrze nějž je nahlížen lidský osud, uplývání času a míjení všeho uchopitelného. Poslední sbírka Vladimíry Čerepkové odkazuje ve svých nejlepších básních k výrazové úspornosti staré čínské či korejské poezie.

PŮJČTE SI

Forward, Susan: Matky, které neumí milovat

Příručka osobního rozvoje pro ženy, které cítí, že jejich naročný a komplikovaný vztah s matkou negativně ovlivnil jejich život a tento odkaz se odráží v různých problémech, citových vztazích apod.

Šance na uzdravení pro zraněné dcery Pokud jste žila s nemilující matkou, její odkaz se dnes a denně odráží v problémech, na něž narážíte, ve vašich citových vztazích i v tom, jak si zkoušíte vybudovat sebedůvěru a sebeúctu. Většina společností matky vynáší do nebes, jako kdyby je už jen pouhý akt porodu nějak předurčoval ke schopnosti pečovat o děti. To ale prostě není pravda.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.