E-knihy
13. 12. 2023, WEBREDAKTOR

Co nového můžete stahovat v e-knihovně v prosinci 2023? Romány Pavla Brycze, Jiřího Kamena a Pavla Švandy.

Tip! Všechny novinky můžete stahovat v katalogu nebo si projděte náš výběr.

Brycz, Pavel: Patriarchátu dávno zašlá sláva

Sága rodiny, předurčené svým kombinovaným ukrajinsko-sudetoněmeckým původem k prožití 20. století z jeho nejhorší stránky.

Osudy mužů rodiny Berezinko, jejíž kořeny leží v srdci Ukrajiny, ale větve vrůstají do neuralgických míst střední Evropy, jsou dvacátým stoletím poznamenány způsobem často bolestně absurdním. Snaží se uniknout mlýnským kamenům neúprosných dějin, ale vždy znovu jsou semleti. Z hladomorem zdecimované Ukrajiny třicátých let odchází jeden syn do demokratické střední Evropy, ale dějiny jej najdou i zde, asimilovaného v československých Sudetech. Další válku je tak rodina nucena bolestně prožít „z obou stran fronty“, aby představitel další generace prohrál nejen boj o osobní svobodu v letech padesátých, ale i o svou vlastní osobnost v letech následujících. Teprve jeho synovi se daří uvolnit sevření dějin i rodiny.

STÁHNĚTE SI

Kamen, Jiří: Kinžál

Román českého rozhlasového publicisty a spisovatele vypráví svérázným způsobem historii jedné rodiny, včetně legend, které k takové historii patří, i nejrůznějších svérázných historek, které čím víc jsou neuvěřitelné, tím víc jsou pravdivé.

Ústřední postavou je Jaroslav, ať již v době dětství či dospělosti, a dědečkův kinžál, který si tento mytický muž přivezl z cest. Vypráví-li Jaroslav o svých předcích, je zřejmé, že jejich osudy a vztahy se mohly odehrát před padesáti lety, v republice první nebo druhé, ale klidně i o století dřív. Jemné přechody „mezičasem“ činí celou knihu velmi poutavou, protože se tím mimo jiné názorně ukazuje, že ani systémy či režimy nemohou ovlivnit některé základní hodnoty a strategie. Že hledání vlastních kořenů je zkrátka nadčasové. Že běh dějin je jedna nepřehlédnutelná věc, ale to, čím je naplněn, obsah, který se následně a dodatečně dozvídáme, je pochopitelně důležitější.

STÁHNĚTE SI

Švanda, Pavel: Hodinka profesora Bojera

Příběh lásky mladého studenta ke starší ženě se odehrává na konci 50.let.

Ich formou vypráví hlavní hrdina Bohumil, který se vyrovnává s řadou osobních problémů: vztahem k otci či city ke spolužačce Aničce. Nejvíce ale s tím, aby měl rád také někoho jiného kromě sebe. A právě vztah ke zralejší Soně Bojerové mu umožnil se to naučit. Poznává, že láska k Aničce byla opravdová a nakonec se s ní ožení. Kromě milostné roviny se románem prolíná i rovina politická v podobě osudů otců Soni a Aničky vypovídající o charakteru doby 50.let u nás. Autor zvolil pro svůj román nebo spíše novelu poněkud méně přehledný způsob vyprávění, proto zřejmě zaujme náročnější čtenáře.

STÁHNĚTE SI

Jak stáhnout e-knihu

E-knihy vybírejte na stránce e-knihovna.cz

  • Najdete na ní TOP žánrové a tematické výběry (detektivky, cestopisy,dramata aj.).
  • Přehled všech dostupných e-knih se otevře po kliknutí na odkaz E-KNIHY (zcela dole) či VÍCE (na stejném řádku zcela vpravo).
  • Při výběru vám může pomoci filtr UPŘESNIT HLEDÁNÍ.
  • Podrobnosti o vybraném titulu naleznete po kliknutí na obálku knihy.
  • Kliknutím na tlačítko ZÍSKAT u vybraného titulu zobrazíte nabídku formátů ke stažení nebo k prohlížení online.
  • Zvolte vhodný formát pro vaše zařízení: PDF na monitory, EPUB pro čtečky, tablety a telefony, PRC pro čtečky Kindle.