Knihy
11. 12. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Román Šedé včely, krátké prózy Roberta Walsera nebo nové vydání slavného alychymistického spisu Tajemství katedrál.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Despentes, Virginie: Život Vernona Subutexe

Druhá část provokativního románu z francouzského undergroundu.

Pachatel domácího násilí, frustrovaná single úřednice, nespokojený xenofob, bývalá pornohvězda, lesbická hackerka, zazobaná egoistická narkomanka nebo přísná mladá muslimka. Ti všichni patří do party postav spojené v příběhu nejen jedním společným známým a touhou získat od něj skandální nahrávky zesnulé zpěvácké star, nýbrž i kvetoucím přátelstvím a úsilím najít nový, naplňující přístup k životu. Nechte se ve dvojce pozvat na jejich extatický mejdan!

PŮJČTE SI

Kurkov, Andrij Jurijovyč: Šedé včely

Oceněný román ukrajinského rusky píšícího autora se odehrává na Ukrajině na frontovém Donbasu, kde žije osamělý Sergej a stará se o své včely. Jednoho dne se rozhodne s nimi odstěhovat.

Rozvedený padesátník Sergej Sergejič si nepřeje o moc víc než pomáhat svým včelám v klidu sbírat pyl. Jenže žije na ukrajinském Donbasu, kde se už léta vleče válka s neustálou propagandou. A tak na jaře naloží včely na přívěs a putuje přes několik hraničních přechodů až na Krym. Prostá mise ve prospěch včel ho vede přes nejžhavější místa probíhajícího konfliktu. Dostává se do kontaktu s vojáky i civilisty na obou stranách bojové linie: loajalisty, separatisty, ruskými okupanty i krymskými Tatary, u nichž nakonec nachází útočiště. Navzdory tíživému tématu je román o rozvíjející se krizi na Ukrajině plný černého humoru a groteskních prvků. A kdo jiný než nejslavnější ukrajinský spisovatel – narozený v Rusku a píšící v ruštině – může osvětlit tento nepochopitelný konflikt?

PŮJČTE SI

Walser, Robert: Noční myšlenky

Výbor próz solitérního švýcarského umělce, ve kterých svými originálními postřehy a reflexemi téměř kafkovským způsobem zprostředkovává nevšední pohled na okolní svět.

Další, v pořadí již třetí výbor z krátkých próz přináší několik desítek črt, příběhů a letmých pohledů, které si autor zaznamenával téměř denně po návratu ze svých procházek přírodou. Jeho postavy jsou rozmanitého charakteru, zachycované s typickou walserovskou ironií, jež je zastřena zdánlivou naivitou, ale vždy s pochopením.

PŮJČTE SI

Dryje, František: Muriel vrtá mrtvou hlavu

Kniha poezie výrazného českého básníka, trvale se hlásícího k surrealistickému literárnímu odkazu.

V třetí části je pomyslné jádro knihy. Zde František Dryje opouští propracovanost kratších básní první části i osobní, jímavou notu části druhé a pouští se tam, kam se pustili před nim — Karel Šebek, ale i Ivan Diviš či Jan Zábrana: „povoluje“ si výrazovou volnost, prostořekost, tvarovou svobodu, není a nechce byt pečlivým architektem básně, ale médiem, skrze něž prochází strhující proud textu. Zde nalezneme i silné aspekty společenské. – Jan Šulc

PŮJČTE SI

Fulcanelli: Tajemství katedrál

Kniha je ikonografickým výkladem sochařských symbolů a plastik užívaných na francouzských gotických kostelích.

Stěžejní dílo moderní alchymie zasvěcuje do hermetické tradice prostřednictvím symboliky sakrálních staveb. Překlad z původního francouzského vydání, s třemi předmluvami Eugena Canselieta, F. C. H. a se 49 fotografiemi Pierre Jahana a frontispisem Juliena Champagne. 2 barevná vyobrazení na přílohách. Přeložili Tomáš Vondrovic, Vlastimil Šimek a Vladislav Zadrobílek. Obálka a typografická úprava V. Zadrobílek. Obsahuje jmenný a věcný rejstřík.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.