Vybíráme
4. 1. 2024, WEBREDAKTOR

Pobočka Barrandov zve na cyklus přednášek o cestování Čechů v dobách minulých.

Cestování Čechů v minulosti nemuselo být a nebylo jen kratochvilnou aktivitou, prostřednictvím níž byly objevovány či poznávány nové země a jejich obyvatelé. Býval to i způsob jak uniknout válkám a nebezpečí, bývala to nutnost, kdy opuštění rodného kraje představovalo jediný způsob, jak si zachránit holý život či alespoň dobré bydlo. Prostřednictvím cestování do dalekých zemí se však mohli také vzdělávat mladí šlechtičtí kavalíři. Na cestách do dalekých a často velmi exotických krajů se šířilo křesťanství či se objevovala dříve netušená fauna a flora. Zajímavý byl kontakt českých cestovatelů s širou a neznámou ruskou zemí. Samostatným a dnes již dobře probádaným tématem je cestování, resp. emigrace do Spojených států amerických. Neméně dobrodružné byly rovněž poutě, které směřovaly do nitra afrického kontinentu.

Přednášky se konají po celý rok v pobočce Barrandov. Čas konání 17:00. Přednáší Jakub Rychtar. Jak se k ním dostanete? Metrem B do stanice Anděl a odtud pak můžete pokračovat tramvajemi číslo 5, 12, 20 na stanici Sídliště Barrandov.

8. 1. 2024 – Kavalírské cesty

Výrazným fenoménem mezi mladými aristokraty všech konfesí, byly v raném novověku kavalírské cesty. Šlechtici se vypravovali nejen navazovat čilé politické a kulturní kontakty, ale také se zapisovat na přední vysoká učení. Mnozí procestovali značnou část Evropy a stihli přitom vybojovat bitvu či se zúčastnit významných festivit.

19. 2. 2024 – Cesty ve znamení kříže

Touha exportovat křesťanské náboženství mimo evropský kontinent byla odvěká a týkala se též mnoha významných postav českých dějin, počínaje sv. Vojtěchem. Tématem přednášky budou děje pozdější – křesťanské misie do všech částí světa v raném novověku. Netýkaly se toliko katolických řádů jezuitů, františkánů či kapucínů, ale také malé, avšak živé církve Moravských bratří.

18. 3. 2024 – Do jižní Ameriky za faunou a florou

Jména Thaddäuse Haenkeho, Johanna Christiana Mikana, Johanna Baptisty Emanuela Pohla či Bedřicha Všemíra hraběte Berchtolda jsou pro současné Čechy takřka neznámá. Snad i proto, že šlo buď o české Němce či v posledním případě o příslušníka zde sídlící aristokracie a paměť na ně se valem vytratila po roce 1945, resp. 1948. Přesto nejen tito čtyři muži šířili dobré jméno Čechů v daleké jižní Americe při svých výpravách na tento překrásný kontinent.

15. 4. 2024 – Na návštěvě širé Rusi

Cesty na Rus měly za cíl potvrdit romantické vize o „mocném dubisku“ na východě, zástavě všech Slovanů. Jen málokdy se tak ovšem dělo, neboť čeští cestovatelé na Rus odhalovali nejednu temnou fasetu druhdy idealizovaného kusu Evropy a světa. Mezi návštěvníky Ruska můžeme jmenovat Františka Ladislava Riegera, Karla Havlíčka Borovského či mnohé z těch, kteří se nakonec v této zemi usadili.

13.5. 2024 – Hledání domova „za velkou louží“

Masovější vystěhovalectví Čechů do Spojených států amerických můžeme datovat do poloviny 19. století. Tehdy se vydávali vstříc dálkám ti z našich předků, kteří toužili opustit hmotnou nouzi a vrtnout se do prudce se rozvíjející země. Byli úspěšní všichni? Do jakých částí Spojených států se Češi přesouvali? A jaké jméno si udělali mezi těmi, kteří je do země přijímali?

17. 6. 2024 – Objevování Afriky

Navzdory mnoha objevitelským cestám, byla Afrika nejméně probádaným kontinentem. To se začalo postupně měnit až v průběhu 19. století. K Britům, Američanům, Francouzům a Belgičanům se přidali i Češi v čele se slavným Emilem Holubem. My si v přednášce popovídáme nejen o něm, ale i o jeho kolezích, kteří podnikli dlouhou a strastiplnou cestu na jih, do míst takřka neznámých.

Ilustrační obrázek v perexu: Evropští přistěhovalci přicházející do Argentiny, Public domain, via Wikimedia Commons.