Knihy
4. 12. 2023, WEBREDAKTOR

Jaké knihy se objevily tento týden k půjčení? Romány Řím bez papeže, Ráj, Ochranné obklíčení a Evropanka.

Projděte si náš výběr nebo si všechny novinky můžete prohlížet na stránce www.mlp.cz/novetituly. Tip! Novinky si můžete také každý týden stáhnout ve formátu PDF.

Morselli, Guido: Řím bez papeže

Satirický román psal Guido Morselli v roce 1966 jako sci-fi z blízké budoucnosti, odehrává se v naší nedávné minulosti a my ho dnes můžeme číst i jako výpověď o naší současnosti.

Švýcarský kněz Walter se po třiceti letech, kdy byl mladým seminaristou, vrací do Říma konce druhého tisíciletí. Čeká na audienci u papeže Jana XXIV., jenž po rozpuštění papežského dvora opustil Vatikán a přesunul se do malé venkovské rezidence. Při hledání ztraceného času Walter prochází chátrajícím věčným městem, a zapisuje své postřehy: katolická církev se snaží držet krok s dobou tím, že se „protestantizuje a zeseveršťuje“, a současně v jejím lůně probíhá rozkol mezi pokrokáři, z větší části ateisty, neboť „ateismus je svého druhu víra“, a tradicionalisty, pro něž jsou Bůh i ďábel dosud živí. O papeži, který má mimo jiné rozhodnout „arbitráž“ ohledně rozdělení vesmírných držav na Měsíci mezi USA a SSSR, se mezi lidmi šušká, že má snoubenku, ale že o něj projevila zájem i americká prezidentka Jacqueline Kennedyová.

PŮJČTE SI

Gurnah, Abdulrazak: Ráj

Průlomové dílo nositele Nobelovy ceny za literaturu se zaměřuje na klíčové otázky spojené s kolonialismem a zároveň nabízí neobyčejný pohled na život a zrání chlapce Júsufa na počátku 20. století v Tanzanii, kam postupně začíná pronikat evropská moc.

Hlavní postava Júsuf je ve dvanácti letech prodán svým otcem jako splátka dluhu bohatému arabskému obchodníku Azízovi. Z prostého života na venkově je vržen do složitého městského prostředí východní Afriky – tavicího kotle různých ras, národností a jazyků. Sledujeme jeho účast na obchodní výpravě do vnitrozemí, která je nucena čelit nepřátelství místních kmenů, divoké zvěři a obtížnému terénu. Spolu s Júsufem nás autor provádí jedinečnou, a přesto i obecně lidskou zkušeností, jejíž milníky v podobě bezstarostného dětství, složitého dospívání, nečekaného přátelství, lásky i krutého vystřízlivění budou aktuální v každé době, kultuře a společnosti.

PŮJČTE SI

Böll, Heinrich: Ochranné obklíčení

Román německého nobelisty reflektuje politickou a společenskou atmosféru v době protiteroristických opatření v jeho zemi na konci sedmdesátých let 20. století.

Román vznikal na pozadí temných událostí podzimu roku 1977, kdy Německo čelilo další vlně teroristických útoků Frakce Rudé armády. Böll v něm reflektuje tehdejší bezpečnostní opatření, společenskou i mediální hysterii, zároveň i to, jak se daná situace promítla do života běžných lidí. Jeho text ovšem není dobovým dokumentem ani klíčovým románem, ale volným literárním zpracováním, hyperbolou, která se dotýká oblasti dystopické literatury. Propojení člověka a stroje, stírání hranice mezi živým organismem a automatem, mapování lidského chování, pohybu, gest, dokonce i myšlenek, ohrožení privátní sféry, ztráta vazby s primárními vjemy a smyslovostí vlivem digitálních médií a virtuální reality, to jsou jen některé jevy, které Böll ve svém románu pojmenoval v počátečních fázích a předjímal další vývoj, další „bujení, které nelze zastavit“.

PŮJČTE SI

Sevruk, Alexej: Evropanka

Román od autora s ukrajinskými i českými kořeny zachycuje tříštivý, mihotavý a nejednoznačný obraz ukrajinské provincie, konkrétně regionu Polesí, ve vzpomínkách staré ženy.

Vypravěčka románu Marie je dcerou ukrajinské venkovanky a českého válečného zajatce. Rodinná kronika (složená ze silných obrazů a vzájemně provázaných příběhů) zpracovává nejen osudy ústřední rodiny, ale také širokou paletu dalších postav a figurek, které dohromady skládají pestrou románovou mozaiku života v (zejména) Volyňské oblasti Ukrajiny od dvacátých let dvacátého století de facto do současnosti. Plátno vyprávění je místy potrhané, popálené a tedy fragmentární, tříští se do menších příběhů osobnějšího rázu, do kterých někdy až brutálně pronikají dramatické „velké“ příběhy východní Evropy.

PŮJČTE SI

Mohlo by vás zajímat

Půjčil si knihu někdo jiný? Pak si ji můžete rezervovat, a to online v katalogu nebo při osobní návštěvě pobočky. Až bude rezervace připravena k vyzvednutí, budete o splnění informováni. Pozor! Rezervace je placená služba, stojí 25 Kč
– viz ceník služeb.